Hoe bereken ik de financiële gezondheid van mijn bedrijf?

op basis van 0 beoordelingen

Wanneer is een bedrijf financieel gezond? En hoe bereken je dit? Wij leggen het haarfijn aan je uit in dit artikel. Hierbij komt onder andere de vlottende activa, de kortlopende verplichtingen, kortlopende schulden en liquide middelen voorbij.

financieel gezond bedrijf
|

Tip: Voor het bij ons aanvragen van een lening tot 150.000 euro hoef je geen bewijsmiddelen te leveren waaruit de financiële gezondheid van je bedrijf blijkt. Financiers kunnen de gezondheid namelijk aflezen in de zakelijke bankafschriften. Tegenwoordig dus geen moeilijke vragen meer bij het aanvragen van een zakelijke lening.

Dus: wanneer is een bedrijf financieel gezond?

De financiële gezondheid van jouw bedrijf berekenen is niet met één sommetje gedaan. Een goede financiële gezondheid is afhankelijk van meerdere factoren. Hieronder hebben wij ze voor je op een rijtje gezet. Wanneer dit allemaal positief is, zit het goed met de gezondheid van je bedrijf.

De omzet

Laten we beginnen bij de omzet. Want wat is een gezond bedrijf zonder de omzet? Dit zijn vrijwel de belangrijkste cijfers voor het bepalen van de financiële gezondheid. De omzet is eigenlijk het aantal verkopen binnen een bepaalde periode, zonder te kijken naar de kosten. Ofwel: verkoopprijs x afzet.

Toch zegt de omzet niet alles. Wanneer jij er veel geld binnenkomt en je dit direct gaat investeren in jouw bedrijf is het bedrag dat overblijft logischerwijs lager. En zo’n grote investering hoeft dan niet slecht te zijn.

Gespreid klantenportfolio

Dit klinkt misschien logisch, maar hoe meer klanten je hebt: hoe beter. Stel: je hebt slechts één klant. Wat als deze stopt met jouw diensten afnemen? Dan ben je direct een stuk kwetsbaarder, want je hebt dan ook geen inkomsten meer. Daarom doe je er verstandig aan meerdere klanten in jouw portfolio te hebben.

Natuurlijk kan het ook prima zijn om één klant te hebben, bijvoorbeeld bij een interim opdracht of een contract voor een X aantal jaar. Zorg dan voor een opzegtermijn van minstens één of twee maanden, zodat jij genoeg tijd hebt om een andere opdrachtgever te vinden.

Liquiditeit

En dan heb je ook nog de liquiditeit van jouw bedrijf. Simpel gezegd geeft dit aan of jij de kortlopende schulden (van maximaal een jaar) kan betalen. Kan jij aan alle betalingsverplichtingen voldoen? Dan zit dit onderdeel goed.

De liquiditeit bereken je door te kijken naar jouw balans. Wat zijn de kortlopende verplichtingen? Denk hierbij aan de belastingschuld, sociale lasten en crediteuren (mensen aan wie jij geld schuldig bent). Hier tegenover staat in de balans de vlottende activa. Dit zijn voorraden die je gaat verkopen en debiteuren waarvan je weet dat ze jou snel betalen.

De liquiditeit bereken je als volgt: vlottende activa/ kort vreemd vermogen. Voor een gezonde liquiditeit geldt dat de vlottende activa en liquide middelen samen minstens 1,5 keer het bedrag vormen dat jij als kort vreemd vermogen hebt.

De cashflow

De cashflow is het verschil tussen geld dat je ontvangt en vervolgens weer uitgeeft. Dit heeft dus te maken met de liquiditeit. Hierbij is in de ideale situatie de vlottende activa 1,5 keer zo groot als de kortlopende schulden. Als je jouw liquiditeit wil vergroten kan je het beste de cashflow aanpakken. Dit kan op drie manieren:

  • Optimaliseer je debiteurenbeheer: met optimaal debiteurenbeheer zorg jij ervoor dat alle facturen op tijd betaald worden. Dit kan je doen door te zorgen voor duidelijke betalingsvoorwaarden en het actief opvolgen van openstaande facturen. Je kan ook overwegen geautomatiseerde betalingsherinneringen te gebruiken en meerdere betaalmethoden aan te bieden om zo het proces makkelijker te maken.
  • Verminder de voorraadniveaus: een té hoge voorraad kan leiden tot geblokkeerd kapitaal en hoge opslagkosten. Bekijk jouw voorraadbeheer daarom goed en kijk of je overtollige voorraad hebt. Overweeg bijvoorbeeld just-in-time leveringen en samenwerkingen met leveranciers voor betere voorwaarden.
  • Onderhandel over betalingsvoorwaarden met leveranciers: ga in gesprek met je leveranciers om betere betalingsvoorwaarden te onderhandelen. Mogelijk kun je langere betalingstermijnen afspreken of juist kortingen bij vroegtijdige betaling. Met deze aanpassingen kan je de cashflow positie verbeteren en betalingen beter afstemmen op de inkomstenstroom van jouw bedrijf.

Bij een positieve cashflow geef jij dus niet meer geld uit dan je krijgt. Bij een negatieve cashflow is dit juist andersom. Voldoende werkkapitaal hebben én een gezonde cashflow kan nog best een opgave zijn voor veel ondernemers. Een financieel gezond bedrijf vergt werk, zeker wanneer je bedrijf groeit.

Solvabiliteit

Kort gezegd is de solvabiliteit en/of de solvabiliteitsratio de verhouding tussen het eigen vermogen het vreemd vermogen van de onderneming. Dit geeft aan of jouw onderneming aan schulden op lange termijn kan voldoen.

Dit wordt ook wel het buffervermogen genoemd. De solvabiliteit bereken je als volgt: solvabiliteit = eigen vermogen/ totale vermogen. De solvabiliteit verbeteren kan op verschillende manieren. Hieronder geven we een paar tips.

  • Zorg dat klanten snel aan de betaalverplichtingen voldoen: hoe minder uitstaande facturen je hebt, hoe meer geld je hebt. Dit geeft weer financiële ruimte waardoor je minder hoeft te lenen voor het werkkapitaal
  • Factoring: dit is een soort voorfinanciering van jouw facturen. Jij krijgt door een derde partij al betaald, en vervolgens wordt de factuur betaald aan deze partij. Dit kost wel vaak een klein percentage van je omzet.
  • Sales & leaseback: je kan ook bepaalde bedrijfsmiddelen leasen. Je kan deze middelen ook verkopen en dan terug leasen. Dit zorgt voor meer eigen vermogen, waar je dan eventuele schulden van kan aflossen.

Het werkkapitaal

Werkkapitaal is het geld dat je gebruikt voor dagelijkse uitgaven zoals de salarissen van je personeel en voorraden. Het werkkapitaal houdt sterk verband met de liquiditeit. Hoeveel werkkapitaal jij wil aanhouden verschilt per persoon en bedrijf. Idealiter heb je niet teveel voorraden en debiteuren. Je hebt namelijk genoeg geld nodig om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

Het werkkapitaal wordt berekend door op je balans de schulden (kortlopend) van de kortlopende bezittingen af te trekken. Wanneer je werkkapitaal negatief is, heb je geen financiële ruimte om kortlopende verplichtingen aan te gaan. Het werkkapitaal zegt veel over de gezondheid van je bedrijf.

Rentabiliteit

Tot slot hangt de financiële gezondheid ook nog samen met de rentabiliteit van je bedrijf. Dit wordt ook wel rendement genoemd. Om te weten of jouw bedrijf rendabel genoeg is kan je gebruik maken van een simpele rekensom. Hieronder geven wij een voorbeeld:

Jouw eigen vermogen van 50.000 euro heb je in je onderneming gestopt. De winst dat jaar was 30.000 euro. Jouw rendement is dan 60% (30.000/50.000 x100%).

Toch is het verstandiger om te kijken naar het bedrijfsrendement. Hierbij kijk je naar de EBIT: Earnings Before Interest and Tax. Om het bedrijfsrendement te berekenen doe je: EBIT/ balanstotaal x 100%. Ook hiervoor geven we een voorbeeld:

200.000 EBIT/ 500.000 balanstotaal x 100% = 40 procent. Dit is een zeer hoog risicoprofiel.

Jouw gewenste bedrijfsrendement ligt idealiter onder de 10%. Dit is een laag risicoprofiel. Een normaal risicoprofiel ligt tussen de 10-15% en een hoog risicoprofiel heeft een rendement van meer dan 15%.

Wil je de bedrijfswaarde berekenen? dit is afhankelijk van een aantal voorwaarden zoals: Discounted cashflow, Rentabiliteitswaarde, intrinsieke waardebepaling en door de multiples methode.

Mike van den Broek

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat de gezondheid van je bedrijf op financieel vlak afhankelijk is van verschillende factoren. Het is belangrijk dat je in zwaar weer genoeg achter de hand hebt om openstaande schulden te kunnen betalen. Dit heeft dan ook weer te maken met je verdienmodel, het aantal klanten, de bedrijfskosten en de omzet.

Het is dus echt niet alleen winst gerelateerd. Wanneer je moeite hebt met het bepalen van de financiële gezondheid kan je ook altijd een accountant of boekhouder inhuren die met je meekijkt.

Veelgestelde vragen

De financiële gezondheid van een bedrijf is afhankelijk van verschillende factoren. Simpel gezegd is een bedrijf gezond bij meer eigen vermogen dan vreemd vermogen. De financiële gezondheid van een bedrijf controleren is echter wel ingewikkelder dan dit.

Wanneer een bedrijf te lang ‘ongezond’ blijft kan het zijn dat het bedrijf failliet gaat.

Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment