Wat is een afnemerskrediet?

op basis van 0 beoordelingen

Binnen de economische wereld is afnemerskrediet een bekend begrip. Maar wat is dit nou eigenlijk? En wie verstrekt afnemerskrediet? Een onderneming sluit bijvoorbeeld zakelijk krediet af, geen afnemerskrediet. Dus, wat is dan het verschil? Wij vertellen je op deze pagina alles wat je wil weten over het afnemerskrediet.

man met een afnemerskrediet
|

Krediet afnemers betekenis

Laten we beginnen met een uitleg over wat afnemerskrediet nou eigenlijk is. Bij afnemerskrediet betaalt een klant vooraf voor goederen of diensten, die pas later worden geleverd. Je hebt twee soorten van dit krediet: ontvangen afnemerskrediet en verstrekt afnemerskrediet.

Verstrekt afnemerskrediet

Bij verstrekt afnemerskrediet heb jij alvast betaald (vooruitbetaling) voor de goederen of diensten. Het gaat dus alleen om vooruit betaalde bedragen. Afnemerskrediet staat op de balans als ‘vooruitontvangen bedragen’. Deze vorm van krediet valt onder het kort vreemd vermogen, waarbij de afnemer aan de leverancier krediet verleent. De lening op korte termijn, binnen de afgesproken termijn, afgelost.

Ontvangen afnemerskrediet

Bij ontvangen afnemerskrediet heeft iemand bij jou een kortlopende schuld. De te ontvangen bedragen voor het leveren van goederen of bepaalde diensten staat onder vooruitontvangen bedragen aan de rechterkant van de balans. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij speciale orders die aan bepaalde vereiste velden moeten voldoen. Je betaalt dan pas als je weet dat de kwaliteit goed is.

Verschil afnemerskrediet en leverancierskrediet

Naast afnemerskrediet heb je ook nog het zogenoemde leverancierskrediet. Een leverancier levert goederen of diensten aan jou. Bij deze vorm van krediet worden de goederen eerst geleverd, en pas dan wordt er betaald. Het te ontvangen leverancierskrediet blijft dus uit tot de te leveren goederen zijn ontvangen.

Hierin heb je weer twee soorten: verstrekt leverancierskrediet en ontvangen leverancierskrediet. Wanneer de leverancier goederen levert voordat hij zijn betaling ontvangt heet dit verstrekt leverancierskrediet. Als de afnemer producten ontvangt voordat hij betaalt, wordt dit een ontvangen leverancierskrediet genoemd.

Tip: Zoek je een krediet voor investeringen? Ga dan voor een investeringskrediet!

Leverancierskrediet aanvragen

Het leverancierskrediet is dus een krediet dat ontstaat als een verkoper goederen en/of diensten levert aan een koper, en deze de rekening niet direct hoeft te betalen. Toch zijn er niet veel leveranciers die hierom staan te springen.

Gelukkig zijn er meerdere instanties waar je dit krediet kan aanvragen. Zo worden de goederen of diensten alvast betaald, en betaal jij deze instantie op een later moment terug. Vaak mét rente.

Voorbeeld in de praktijk

De betekenis hebben we je nu uitgelegd. Maar wat is dan een voorbeeld van afnemerskrediet? Denk maar eens aan een kledingstuk dat jij wil bestellen bij bijvoorbeeld Zalando. Jij betaalt voor het kledingstuk maar je hebt deze nog niet ontvangen. Dit is dan dus ook afnemerskrediet.

Waar staat dit op de balans?

De balans is een overzicht van bezittingen en vorderingen aan de ene kant en van schulden en eigen vermogen aan de andere kant. Waar vind je deze kredietvorm dan terug? Dit staat doorgaans bij ‘vooruit ontvangen betalingen’ of onder de crediteuren.

Veelgestelde vragen

Het afnemerskrediet zie je vaak in de B2B (Business to Business) wereld. Een bedrijf koopt de goederen of diensten in bij een ander bedrijf en verkoopt deze vervolgens zelf weer door.

Bij afnemerskrediet betaalt een klant vooraf voor goederen of diensten, die pas later worden geleverd.

Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Een bedrijfspand kopen als particulier, is dat mogelijk?
een particulier met een bedrijfslening

Een bedrijfspand kopen als particulier, is dat mogelijk?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment