Wat is een investeringskrediet?

op basis van 0 beoordelingen

Ondernemen vraagt om investeringen. Blijven investeren in de onderneming zorgt ervoor dat de onderneming groeit en zo kun je de concurrenten een stap voor zijn en blijven. Een zakelijk krediet kan zorgen voor de noodzakelijke middelen.

grafiek van investeringskrediet
|

Een investeringskrediet zorgt voor mogelijkheden om bijvoorbeeld te investeren in nieuwe machines, gereedschappen en voor de inrichting van de zaak. Het geleende bedrag betaal je terug in termijnen met het liefst een gunstige jaarlijkse rentevoet. De maandelijkse aflossing zorgt voor een daling van het leenbedrag. Zolang de opbrengsten vanuit de investering groter zijn dan de kosten, kan een investeringskrediet uit.

Waarom een investeringskrediet aanvragen?

Het investeringskrediet is een lening voor de middellange of lange termijn gericht op nieuwe investeringen. Met een investeringskrediet kun je kostbare investeringen betalen. Met het bedrag kun je duurzame bedrijfsmiddelen kopen, maar ook het financieren van een lease contract of het kopen van onroerend goed is mogelijk. Zelfs voor een tijdelijke liquiditeitsbehoefte kun je de lening gebruiken. Door de lange looptijd van een investeringskrediet kun je de maandelijkse aflossing zo laag mogelijk houden.

Wat is de looptijd van een investeringskrediet?

Met de kredietverstrekker maak je afspraken over de looptijd van zakelijke kredieten. De duur is sterk afhankelijk van het geleende bedrag en van de besteding van het kapitaal. Investeringen in computers of inventaris hebben bijvoorbeeld een looptijd van drie of vier jaar. Dat komt door de korte levensduur van deze items. Voor het terugbetalen van een investering in het gebouw is een looptijd van tien jaar gebruikelijk. De doeleinden van het kapitaal kunnen ook een langere of juist een zeer korte looptijd verantwoorden.

Wat zijn de voorwaarden voor een investeringskrediet?

Een kredietverstrekker stelt eisen aan de financiële situatie van je onderneming, en uiteraard moet je in staat zijn om de maandelijkse aflossing en de rente te betalen. De kredietverstrekker zal een bepaalde periode vaststellen waarbinnen je het bedrag terug moet betalen. Aanvullend kunnen ze specifieke voorwaarden stellen. Je moet bijvoorbeeld het bedrijfspand als onderpand voor de lening geven. Of je moet in een financieel plan laten zien dat je de investering terug kunt betalen. Mogelijk moet je ook een bestaande lening herfinancieren in het aan te vragen krediet.

Wat kost het aanvragen van een investeringskrediet?

Het lenen van geld is kostbaar, maar het aanvragen zelf kost je niets. Mogelijk betaal je advieskosten van een bemiddelaar, maar dat is niet wat het lenen kostbaar maakt. Houd wel rekening met hoge kosten door het betalen van de rente. Zelfstandigen kunnen de kosten verrekenen met de inkomsten. Het zijn namelijk aftrekbare bedrijfskosten die je mag verrekenen met de winst.

Tip: Zoek je een krediet waarbij een klant vooraf betaald voor goederen of diensten, die pas later worden geleverd? Kies dan voor een afnemerskrediet!

Hoe hoog worden de maandlasten van de zakelijke lening?

Wat het financieren van de investeringen jou kost hangt vooral af van:

  • Hoogte van de rente;
  • Leenbedrag;
  • Looptijd van een investeringskrediet.

De aanbieders bepalen zelf de hoogte van de rente die je moet betalen. Iedere maand betaal je rente over de openstaande schuld. Een ander vaststaand gegeven is dat je voor het einde van de looptijd de schuld volledig terugbetaald moet hebben. In een voorbeeld laten we zien hoe je zelf de maandlasten kunt inschatten.

Voorbeeld: hoogte van de aflossing

Er is een zakelijke lening afgesloten voor een bedrag van 48.000 euro. Met de kredietverstrekker heb je afgesproken dat de looptijd tien jaar is. Een eenvoudige rekensom laat zien dat je maandelijks 400 euro moet aflossen. De rekensom is: 48.000 gedeeld door 120 maanden. Door een langere looptijd kunnen de maandlasten verlaagd worden. Door het storten van extra aflossingen kun je de looptijd van een lening ook korter maken.

Voorbeeld: hoogte van de rente

Je hebt jaren geleden een zakelijke lening afgesloten van 48.000 euro. De schuld bedraagt nog 30.000 euro. Met de bank heb je een rente afgesproken van 6,5%. Gerekend over één jaar betaal je in het betreffende jaar dus aan rentelasten: 30.000 x 6.5% = 1.950 euro. Door de periodieke aflossingen daalt het verschuldigde bedrag voor de rente.

Kun je als particulier een investeringskrediet aanvragen?

Nee, alleen in Nederland gevestigde ondernemers kunnen een investeringskrediet aanvragen. Voor particulieren is deze leenvorm niet toegankelijk. Ondernemers kunnen het krediet ook niet aanvragen voor prive investeringen. Het geleende geld is alleen voor zakelijke doeleinden. Het moet ook aantoonbaar zakelijk gebruikt zijn.

Voor wie is een investeringskrediet bedoeld?

Ondernemers en vennootschappen die kapitaal nodig hebben, kunnen de investeringskredieten aanvragen. Als het terugbetalen lukt met de betere bedrijfsresultaten door de investering, is het een goede keuze geweest om te lenen voor het investeren. Een krediet aanvragen voor een verbouwing is een optie, maar bijvoorbeeld ook voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen die noodzakelijk zijn voor het ondernemen.

Is het aanvragen van een investeringskrediet verstandig?

Een onderneming kan eerst een kapitaal opbouwen en vervolgens het opgebouwde kapitaal gebruiken om te investeren. Toch werkt het ondernemen niet op deze manier. Om geld te verdienen moet je namelijk eerst geld investeren. Je doet er wel verstandig aan om eerst goed te vergelijken voordat je een kredietverstrekker kiest om een lening bij af te sluiten. De hoogte van de rente en de voorwaarden van leningen verschillen sterk per bank. Door kritisch te kijken waar je leent, kun je de kosten zo laag mogelijk houden.

Veelgestelde vraag

Een investeringskrediet kunnen bedrijven aanvragen bij een kredietverstrekker voor het financieren van het kopen van duurzame bedrijfsmiddelen. Door de investering moet de winst stijgen en met de winst zijn de rente en de aflossingen te betalen. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment