Bedrijfslening aanvragen

Door een bedrijfslening aan te vragen kun je de ambities van jouw bedrijf waarmaken. Nieuw personeel aannemen, de schaal vergroten, een nieuw bedrijfspand betrekken, het is allemaal mogelijk met zakelijke financiering. Maar welke bedrijfslening past bij jou? Vergelijk zakelijke leningen en kies de beste optie!

personen die een bedrijfslening willen aanvragen

Yeaz!

 • Tot €50.000 lenen
 • Onbeperkte looptijd

Qeld

 • Tot €100.000 lenen
 • Tot 18 maanden looptijd

SwishFund

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

Bridgefund

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

New10

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 60 maanden looptijd

CapitalBox

 • Tot €350.000 lenen
 • Tot 36 maanden looptijd

5in5

 • Tot €5.000 lenen
 • Tot 150 dagen looptijd

Floryn

 • Tot €3.000.000 lenen
 • Flexibele looptijd
ING logo

ING

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 7 jaar looptijd
Knab logo

Knab

 • Tot €100.000 lenen
 • Tot 5 jaar looptijd
Rabobank logo

Rabobank

 • Tot €10.000.000 lenen
 • Tot 20 jaar looptijd
abn amro logo

ABN Amro

 • Tot €10.000.000 lenen
 • Tot 20 jaar looptijd

Jouw ideale zakelijke lening

Je bent een ondernemer met een plan. Dat plan kan een langlopende investering zijn, of wellicht een behoefte aan meer liquide middelen. Maar dat plan moet worden gefinancierd. Een zakelijke lening biedt uitkomst. Maar welke bedrijfslening en vooral, wat voor kredietverstrekkers passen bij jouw plan?

Er zijn verschillende manieren waarop geld kan worden geleend. Zo is voor een ZZP’er een bank of kredietverstrekker die zich specialiseert in eenmanszaken een aanrader. Voor bedrijven die op zoek zijn naar flexibiliteit en makkelijke toegang tot kapitaal is een doorlopend krediet een uitkomst. Voor langlopende investeringen zijn weer andere vormen van zakelijke leningen een must.

Veelgestelde vragen

Een bedrijfslening of zakelijke lening is een vorm van financiering via een bank of kredietverstrekker voor ondernemers die kapitaal voor investeringen nodig hebben. Het geleende bedrag wordt na een overeenkomst direct op jouw zakelijke rekening gestort en vervolgens in maandelijkse termijnen via automatische incasso terugbetaald.

De omvang van de bedrijfslening verschilt per situatie en per kredietverstrekker. Een financiële instantie zal eerst meer informatie willen inzien met betrekking tot de lening. Voor een zakelijke financiering is bijvoorbeeld van belang wat het precieze doel van de financiering is, hoe de financiële gezondheid van jouw onderneming is en welke economische risico’s een rol spelen.

Ook dit is afhankelijk van factoren zoals de financiële armslag van de onderneming, het doel van de lening en de voorwaarden van de kredietverstrekker zelf. Aan de hand van een gesprek met de financiële dienstverlener kom je tot een afgesproken rentepercentage. Hou hierbij rekening met mogelijke extra kosten. Zo zal je te maken krijgen met eenmalige afsluitkosten.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) betaalde in 2022 een onderneming in de MKB-sector voor een lening gemiddeld een vaste rente van 3,8% en een variabele rente van 3%. Kleinere bedrijven geven meer risico en zullen vaak hogere rentes moeten betalen. Grotere ondernemingen zullen vaak met lagere rentes te maken krijgen.

Zakelijke lening berekenen

Het lenen van geld komt niet zonder kosten. Het is daarom slim om van te voren grondig de kosten van een bedrijfslening te berekenen. Een zakelijke lening aanvragen werkt beter als je niet voor verrassingen komt te staan.

Heel globaal bestaan de kosten van een zakelijke lening uit rente en aflossing. Als je de maandelijkse aflossingen en de bijkomende rente bij elkaar optelt en deze vermenigvuldigt met de looptijd, krijg je het bedrag wat de zakelijke lening uiteindelijk zal kosten. Maar er zijn meer kosten, zoals afsluitprovisies.

Hieronder staan een aantal factoren voor het berekenen van een bedrijfslening:

 • De looptijd
 • De hoogte van de rente
 • Vaste rente of variabele rente
 • Lineaire of annuïtaire aflossing?
 • Boetevrij vervroegd aflossen?
 • Afsluitprovisie en bijkomende kosten

De looptijd

Een langlopende investering zal vragen om een langere looptijd. Omdat een zakelijke lening vaak op maandbasis wordt afgelost, zal een lange looptijd meer termijnen geven, waardoor ook tijdens de looptijd vaker rente zal moeten worden betaald.

De hoogte van de rente

De hoogte van de rente is afhankelijk van onder andere het risicoprofiel van jouw bedrijf, de huidige marktrente en de looptijd van de lening. Zakelijke leningen voor ondernemers in de MKB-sector hadden in 2022 gemiddeld een vaste rente van rond de 3,8% en een variabele rente van 3%.

Vaste of variabele rentebasis

Een vaste rente is een rente die op voorhand wordt afgesproken en tijdens de looptijd van de zakelijke lening niet wordt veranderd. Een variabele rente is wel veranderlijk. Van maand tot maand kan een variabele rente veranderen, afhankelijk van bijvoorbeeld hoe de geldmarkt zich ontwikkelt. Hoewel een variabele rente dus minder vastigheid geeft, zijn variabele rentes over het algemeen wel lager dan vaste rentes.

Lineaire of annuïtaire aflossing?

Als een zakelijke lening lineair wordt afgelost, wordt van te voren een vaste maandelijkse aflossing bepaald. Naast de maandelijkse aflossing wordt per maand rente betaald over het gehele geleende bedrag. Dit betekent dat naarmate het geleende bedrag tijdens de looptijd afneemt ook de rentekosten steeds meer zullen slinken.

Bij een annuïtaire aflossing wordt maandelijks een bedrag betaald, dat uit een deel aflossing en een deel rente bestaat. Het totale bedrag blijft elke maand van de looptijd gelijk. Het aandeel van de rente en de aflossing binnen dit bedrag verandert per maand. Naarmate de looptijd vordert zal het aandeel aan rente steeds kleiner worden en zal er meer worden afgelost.

Een van de voordelen van aflossen met annuïteiten is dat de maandkosten altijd gelijk zullen blijven. Een voordeel van een lineaire lening is dat het bedrag sneller wordt afgelost.

Boetevrij vervroegd aflossen

Per maand een hoger bedrag aflossen dan de afgesproken aflossing zorgt ervoor dat een zakelijke lening sneller wordt afbetaald. Als er teveel per maand wordt afgelost, zal een kredietverstrekker rente missen. Daarom worden boetes voor vervroegd aflossen in de overeenkomst voor de zakelijke lening opgenomen. Kredietverstrekkers kunnen echter ook aangeven dat tot een bepaald bedrag boetevrij mag worden afgelost.

Afsluitprovisie en bijkomende kosten

Een afsluitprovisie is het geld dat de kredietverstrekker in rekening brengt, als een lening wordt afgesloten. Vaak komt dit bedrag neer op 1% van het totale bedrag. Andere bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld operationele kosten, oftewel de overhead die een kredietverstrekker nodig heeft om te functioneren. Deze kosten worden in rekening gebracht bij de zakelijke lenging.

Beoordeling door kredietverstrekkers

Een bedrijfslening aanvragen gebeurt niet zomaar. Kredietverstrekkers stellen eisen. Wat voor eisen dit zijn, verschilt per aanbieder. Elke kredietverstrekker zal echter hoe dan ook eerst jouw bedrijf beoordelen op kredietwaardigheid.

Zo vragen sommige kredietverstrekkers naar BKR-gegevens, terwijl andere financiële instellingen hier niets mee doen. Veel banken en dienstverleners zullen kijken naar je financiële gegevens. Een positief eigen vermogen zal bijvoorbeeld sneller tot een positief resultaat bij een beoordeling leiden. ZZP’ers die een zakelijke lening aanvragen zullen een definitieve jaarrekening en eventueel aanvullende documenten moeten laten zien.

Dit zijn enkele eisen die door kredietverleners kunnen worden gesteld:

 • Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel
 • Toetsing bij het BKR
 • Zekerheden zoals een borgstelling of een hypothecaire inschrijving
 • Een minimale omzet van € 50.000
 • Een positief eigen vermogen

De mogelijkheden voor zakelijk krediet

Een zakelijke lening kan op verschillende manieren worden opgesteld. De drie meest bekende vormen zijn als volgt:

 • Rekening courant krediet
 • Achtergestelde lening
 • Zakelijke lening voor ZZP’ers

Rekening courant krediet

Bij een rekening courant krediet is er niet zozeer sprake van een vast bedrag dat wordt geleend. In plaats daarvan wordt een bestedingsruimte opgesteld met een limiet, waar jij als ondernemer gebruik van kunt maken. Een zakelijk krediet zorgt voor een grote mate van vrijheid, zoals een flexibele looptijd en de mogelijkheid om boetevrij af te lossen.

Achtergestelde lening

Bij een achtergestelde lening wordt afgesproken dat andere schuldeisers voorrang krijgen bij het terugbetalen van uitstaande schulden. De kredietverlener van de achtergestelde lening moet in dit opzicht langer wachten op de aflossing van de lening en loopt daarmee ook meer risico. Ter compensatie hanteert de verlener van de achtergestelde lening een hogere rente.

Zakelijke lening voor ZZP’ers

Als ZZP’er krijg je te maken met uitdagingen waar particulieren of grote bedrijven weinig hinder van ondervinden. Je neemt immers persoonlijk risico voor jouw eenmansbedrijf. Hoewel veel kredietverstrekkers niet bepaald happig zijn op deze risico’s, zijn er ook banken en dienstverleningen die zich juist op ZZP’ers hebben gericht.

Een openstaande lening: een probleem?

Bij elke vorm van lening zal je rente en aflossing moeten betalen. Dit gebeurt vaak met een maandelijkse aflossing, die doorgaans via automatische incasso wordt afgeschreven. De kosten van de bedrijfslening zijn afhankelijk van de looptijd, het totale bedrag en het percentage aan rente dat door de kredietverstrekker wordt gehanteerd.

Je moet verder rekening houden met bijkomende zaken. Zo snel mogelijk een lening aflossen klinkt aantrekkelijk. Te snel een zakelijke lening aflossen kan echter tot een boete leiden, als er van te voren is afgesproken dat een bepaalde looptijd wordt gehanteerd. Vervroegd aflossen betekent dat je de looptijd eerder afkapt, waardoor een kredietverstrekker rente misloopt.

Iedere kredietverstrekker maakt hier andere afspraken over, dus informeer van te voren goed wat de voorwaarden van de zakelijke lening zijn.

Jouw beste optie: vergelijk zakelijke leningen!

Als ondernemer wil je zelf in de hand hebben hoe je plannen vorm geeft. Dit geldt ook voor hoe de financiën tot stand komen. Daarom moet jij zo goed mogelijk een beeld krijgen over wat de voorwaarden per zakelijke lening zijn en hoe elke bank of kredietverstrekker werkt. Wij helpen jou om de juiste keuze te maken. Kijk daarom snel naar alle mogelijkheden voor verschillende leningen!