Wat is een achtergestelde lening?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je alles weten over een achtergestelde lening? Lees dan snel verder, wij vertellen je alles van betekenis tot voorbeelden!

persoon met een achtergestelde lening
|

Met een achtergestelde lening staat de geldverstrekker, bij faillissement van jouw onderneming, achteraan in de rij om het geleende bedrag terug te eisen. Hij is daarmee achtergesteld op de overige crediteuren.

Wat is een achtergestelde lening precies?

De geldverstrekkers van een achtergestelde lening zijn achtergestelde schuldeisers. Als jouw onderneming failliet gaat, kunnen zij als één van de laatste pas aanspraak maken op de kosten van hun financiering. De kans is daarmee groot dat ze weinig tot niets meer terugkrijgen van het geïnvesteerde geld.

De andere schuldeisers, zoals de Belastingdienst, banken en leveranciers, ontvangen eerst hun geld terug. Alleen de obligatie- en aandeelhouders staan nog achter de verstrekkers van een achtergestelde lening in de rij. Dit type lening is dus vrij risicovol voor de geldverstrekker. Een bancaire instelling zal daarom dus niet snel een achtergestelde lening uitgeven.

Echter zullen banken of alternatieve financiers wel sneller geneigd zijn om een (bancaire) lening te verstrekken aan jouw onderneming als je ook achtergestelde leningen hebt lopen. Het geleende geld van de achtergestelde lening kan dan eventueel dienen om de (bancaire) financiering terug te betalen bij een eventueel faillissement van jouw onderneming.

Een voorbeeld van een achtergestelde lening

Stel, je wil een zakelijke lening € 1.000.000 euro om te investeren in bedrijfsmachines. De machines gelden als onderpand, maar leveren over het algemeen minder op dan de nieuwwaarde en dus het geleende bedrag.

Voor de bank is de gehele lening een te groot risico en deze wordt geweigerd. Als je vervolgens een achtergestelde lening van € 200.000 euro afsluit bij een non-bancaire verstrekker, dan is de kans veel groter dat de bank jou een lening van de benodigde € 800.000 euro verstrekt. Je hebt dan een gestapelde financiering.

Als het mis gaat met jouw onderneming, dan heeft de bank namelijk als eerste het recht om jouw onderpand (de machines) te verkopen. De kans dat hij het volledige bedrag van de verstrekte lening terugkrijgt is daarmee groot, omdat jij voor € 1.000.000 euro machines hebt gekocht en de bank ‘maar’ € 800.000 euro heeft ingelegd. De achtergestelde schuldeiser zal zijn geld echter hoogstwaarschijnlijk niet meer terugzien.

Wat zijn de voordelen van een achtergestelde lening

Achtergestelde leningen hebben vele voordelen voor de ondernemer, namelijk:

  • Een verstrekker van een achtergestelde lening hanteert vaak veel minder voorwaarden dan die van een ‘normale’ lening. Een onderpand is bijvoorbeeld vaak niet eens nodig.
  • Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, die wisselend kunnen zijn per bank, kan je een lening die is achtergesteld bij het eigen vermogen van jouw onderneming optellen. De bank ziet het leenbedrag dan als eigen geld.
  • Bovenstaande biedt andere geldverstrekkers meer zekerheid, omdat zij bij faillissement van jouw onderneming voorrang hebben op andere schuldeisers en er genoeg eigen vermogen is om terugbetaald te worden.
  • Hierdoor zal een financier sneller een lening verstrekken aan jouw onderneming. De achtergestelde lening biedt een soort extra verzekering aan de verstrekker.

De voordelen van een achtergestelde lening voor investeerders

Ook voor de investeerder zitten er meerdere voordelen aan het verstrekken van achtergestelde leningen, ondanks de risico’s. De geldverstrekker mag bijvoorbeeld (een deel van) zijn investering in mindering brengen op zijn vermogen in box 3. Dit mag tot een bedrag van € 54.223 euro. Hierdoor kan het zijn dat zijn vermogensrendementsheffing lager komt te liggen.

Daarnaast kan er veel geld verdiend worden met het verstrekken van een achtergestelde lening, met name als hij tevens verkoper is van zijn eigen bedrijf. Heeft de koper niet voldoende vermogen om het bedrijf over te nemen, dan kan een achtergestelde lening voor een win-winsituatie zorgen. De koper kan het bedrijf overnemen en door de hoge rente die de geldverstrekker vraagt, verdient deze meer geld aan zijn bedrijf dan vooraf ingecalculeerd.

Wat zijn de nadelen van een achtergestelde lening?

Wil je een achtergestelde lening afsluiten, dan zijn er maar weinig nadelen voor jou als ondernemer. Het enige grote nadeel zit hem in de hogere rente die gevraagd wordt, in vergelijking met een ‘normale’ zakelijke lening.

Meestal wordt er een vast percentage rente berekend, waarbij percentages van negen procent tot twintig procent gebruikelijk zijn. Soms wordt er een vergoeding gevraagd op basis van jouw ondernemingswinst.

Wil je weten hoeveel rente je betaalt? Je kan altijd je zakelijke lening berekenen!

Risico’s van een achtergestelde lening voor investeerders

Investeerders daarentegen lopen een groot risico bij het verstrekken van een dergelijke lening. Het komt vaak voor dat een achtergestelde lening als (laatste) redmiddel wordt ingezet om een zware tijd of dreigend faillissement van een onderneming te overbruggen. Door een hoger rentepercentage kan de investeerder in korte tijd veel geld verdienen.

Echter moet het bedrijf de zware periode wel ‘overleven’. Gaat het bedrijf failliet, dan is de investeerder achtergesteld op de andere schuldeisers en ziet hij zijn geïnvesteerde geld mogelijk niet meer terug.

Wanneer is een achtergestelde lening een goede optie?

Er zijn verschillende situatie waarin het slim is om een achtergestelde lening af te sluiten, namelijk:

  • Je richt een extra bedrijf op – Vaak worden achtergestelde leningen door een moederbedrijf aan een dochterbedrijf verstrekt om het eigen vermogen te vergroten. Zo zal een geldverstrekker meer vertrouwen hebben in het dochterbedrijf en sneller een (extra) lening verstrekken.
  • Je hebt een (jong) snelgroeiend bedrijf – Deze ondernemingen brengen voor financiers een hoger risico met zich mee. Met een achtergestelde lening vergroot je het eigen vermogen, is het eenvoudiger om een (extra) zakelijke lening af te kunnen sluiten en kan je jouw bedrijf sneller laten groeien.
  • Jouw bedrijf verkeert in zwaar weer – Een achtergestelde lening kan een goede keus zijn om het bedrijf te stabiliseren en in de goede richting te duwen. De bank en een aantal andere financiers verstrekken in deze situatie vaak geen leningen meer.
  • Je verkoopt jouw bedrijf – Als de koper van jouw bedrijf niet genoeg vermogen heeft, kan het verstrekken van een achtergestelde lening de uitkomst zijn. Jij vangt namelijk als verkoper onderaan de streep meer geld voor jouw bedrijf door de hoge rente. Let er wel op dat als het bedrijf failliet gaat, jij de kosten van jouw financiering waarschijnlijk niet meer terug ziet.

Let op: Zorg altijd voor een duidelijke overeenkomt tussen jou en de verschillende kredietverstrekkers. Zo kunnen er later geen misverstanden ontstaan over jouw rechten en plichten tegenover hen. Laat je eventueel adviseren door een bank.

Kort samengevat

De geldverstrekkers van een achtergestelde lening zijn achtergestelde schuldeisers. Als jouw onderneming failliet gaat, kunnen zij als één van de laatste pas aanspraak maken op de kosten van hun financiering. De kans is daarmee groot dat ze weinig tot niets meer terugkrijgen van het geïnvesteerde geld.

Voor zowel de investeerder als de ondernemer zitten er veel voordelen aan een achtergestelde lening. Toch loopt de investeerder ook een flink risico om zijn investering te verliezen. Achtergestelde leningen worden namelijk veelal afgesloten door bedrijven die in zwaar weer verkeren.

Ben je op zoek naar een lening en wil je een zakelijke lening vergelijken? Doe dit dan direct op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Met een achtergestelde lening staat de geldverstrekker, bij faillissement van jouw onderneming, achteraan in de rij om het geleende bedrag terug te eisen. Hij is daarmee achtergesteld op de overige crediteuren.

Het grootste voordeel is dat je met een achtergestelde lening het eigen vermogen van jouw bedrijf kan vergroten. Dit wekt vertrouwen bij andere financiers, waardoor zij jou sneller een zakelijke lening zullen verstrekken.

Het grootste verschil is dat een investeerder van een achtergestelde lening bij faillissement pas als één van de laatste zijn schuld op mag eisen. Een investeerder van een gewone lening mag dit al veel eerder en heeft dus meer kans om de volledige kosten van zijn financiering terug te krijgen.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment