Zakelijk krediet aanvragen

Heb je grote dromen voor je bedrijf maar weet je nog niet exact hoeveel geld je daarvoor nodig hebt? Een zakelijk krediet aanvragen is daarvoor de oplossing. Je hebt het geld altijd bij de hand en kan het opnemen wanneer je het nodig hebt.

mannen die een zakelijk krediet willen aanvragen bij een bank

KredietVooruit

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 6 maanden looptijd

SwishFund

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

Bridgefund

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

New10

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 60 maanden looptijd

CapitalBox

 • Tot €350.000 lenen
 • Tot 36 maanden looptijd
OPR Bedrijfskrediet

OPR-Bedrijfskrediet

 • Tot €40.000 lenen
 • Flexibele looptijd

Floryn

 • Tot €3.000.000 lenen
 • Flexibele looptijd
ING logo

ING

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 7 jaar looptijd
Qredits logo

Qredits

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd
Rabobank logo

Rabobank

 • Tot €10.000.000 lenen
 • Tot 20 jaar looptijd
abn amro logo

ABN Amro

 • Tot €10.000.000 lenen
 • Tot 20 jaar looptijd

Een zakelijk krediet aanvragen en afsluiten

Een flexibel zakelijk krediet is ideaal voorondernemers met grote ambities om door te groeien. Een doorlopend krediet is namelijk handig als je je voorraad wilt voorfinancieren, graag wat extra werkkapitaal hebt voor de momenten dat er investeringskansen voor doen of wanneer onvoorziene zakelijke kosten ineens om de hoek komen kijken.

Maar hoe kan je nu zo’n zakelijk krediet aanvragen en afsluiten? We leggen je graag stap voor stap uit hoe je een vrijblijvende aanvraag kan doen voor rekening courant krediet bij een van de vele zakelijke kredietverstrekkers in Nederland.

Veelgestelde vragen

Een zakelijk krediet is een oplossing voor situaties waarbij regelmatig van te voren niet altijd duidelijk is hoeveel geld er nodig is. Denk bijvoorbeeld aan extra inventaris wegens een piek in vraag, problemen door achterstallige betalingen van debiteuren of een verbouwing in het bedrijfspand.

Hoeveel krediet je kunt nemen is van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste hangt dit af van de kredietverstrekker. Sommige kredietverstrekkers richten zich meer op kleine ondernemers en bieden lagere kredietlimieten. Andere kredietverstrekkers zijn juist gericht op snel krediet voor grotere bedrijven, die zich meer kunnen veroorloven aan rentelasten.

Een zakelijk krediet is een geldbedrag dat door een kredietverstrekker beschikbaar wordt gesteld. Dit bedrag geeft je extra financiële ruimte. Je kunt naar eigen inzicht delen van het totale kredietbedrag opnemen en aflossen. Je betaalt maandelijks rente over het opgenomen bedrag.

Stap 1: Bepaal bedrag en looptijd

De eerste stap is het bepalen welk bedrag je nodig hebt en de gewenste looptijd. Vaak vraagt de kredietverstrekker ook wat de reden van financiering is. Hieronder staan de meest voorkomende redenen om een zakelijk krediet aan te gaan.

 • Debiteuren
 • Voorraad
 • Inventaris
 • Machines
 • Marketing
 • Voertuigen
 • Verbouwing
 • Voorfinanciering
 • Vastgoed
 • Herfinanciering

Uiteraard zijn er ook nog andere redenen om een financiering aan te vragen, je kunt dan de optie “anders” of “overige” selecteren welk vaak onderaan het overzicht staat.

Stap 2: KvK-nummer en overige gegevens

De volgende stap is in de meeste gevallen dat je je KvK-nummer invoert. Zo kan de kredietverstrekker je bedrijfsgegevens opvragen. Je dient nog wel wat aanvullende gegevens in te vullen zoals je: naam, e-mailadres en telefoonnummer.

Stap 3: Banktransacties invoeren

Door een MT-940 bestand te downloaden en vervolgens te uploaden kan de kredietverstrekker kijken hoeveel er maandelijks binnenkomt en hoeveel kosten je hebt. De kredietverstrekker vraagt doorgaans om een transactieoverzicht van de laatste 6 tot 12 maanden.

Tip: Weet je niet waar en hoe je een MT-940 bestand download? Bekijk dan het artikel wat we geschreven hebben over hoe jij bij jouw bank een MT-940 bestand download.

Stap 4: Controle en acceptatie

Zodra je bovenstaande stappen hebt doorlopen, zal de kredietverstrekker je gegevens controleren. Binnen enkele werkdagen ontvang je een bevestiging van je aanvraag. Soms komt het voor dat om aanvullende gegevens wordt gevraagd, stuur die dan zo snel mogelijk op om vertraging te voorkomen.

Heb je alle bestanden toegestuurd en een voorstel ontvangen? Accepteer dan het voorstel. Je kredietaanvraag is op dat moment geaccepteerd, waarna het geld op je rekening wordt gestort.

Gefeliciteerd! Je kunt nu aan de slag met het investeren van je geld.

Kosten zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is niet gratis. Geld lenen kost immers geld. We hebben hieronder een handig overzicht gemaakt van de kosten die komen kijken bij het aanvragen van een lening.

Basisrente

Als een kredietverstrekker geld aan jou uitleent, dan lenen zij geld op de kapitaalmarkt. Banken lenen bijvoorbeeld het geld bij de ECB (Europese Centrale Bank). De ECB rekent een rentepercentage voor het uitlenen van het geld aan de kredietverstrekker. Dit wordt Basisrente genoemd.

Kapitaalkosten

Kapitaalkosten, ook wel equity genoemd, is het eigen vermogen dat in het bedrijf blijft zitten. Zo zijn banken in Europa verplicht om een percentage van hun totale vermogen opzij te zetten zodat ze bij slechtere economische tijden de klappen kunnen opvangen. Dit is niet anders bij een kredietverstrekker: er moet voldoende geld in kas zitten om overeind te blijven staan wanneer het economisch slechter gaat.

Marge

Een kredietverstrekker heeft een winstoogmerk, daarom rekenen ze in de lening die ze aan je verstrekken marge. Zonder deze marge kunnen ze niet investeren in het verbeteren van hun product of dienstverlening en kunnen ze aandeelhouders geen dividend uitkeren.

Operationele kosten

Een kredietverstrekker heeft ook met operationele kosten te maken zoals personeel, een kantoorpand, software en overige lasten. Daarom rekenen ze per krediet dat ze verstrekken een stukje operationele kosten.

Risicokosten

De meeste kredietverstrekkers hanteren een zogeheten risico opslag bij de kredieten die ze verstrekken. Hiermee dekken ze het risico af in het geval je je krediet niet aflost of je bedrijf tussentijds failliet gaat.

Met het risico opslag geldt; hoe beter de solvabiliteit van je bedrijf, des te lager het percentage risicokosten is.

Wat is een zakelijk krediet?

Een zakelijk krediet staat vooral bekend als een doorlopend zakelijk krediet. Met een zakelijk krediet spreek je met de kredietverstrekker op voorhand een vast bedrag af wat je ten allen tijde kan opnemen en aflossen.

Als je een zakelijk krediet afsluit, spreek je met de kredietverstrekker af voor welke periode de rentepercentages gelden. Dit kan bijvoorbeeld vijf jaar zijn. Het is gebruikelijk dat je maandelijks rente over het opgenomen bedrag betaalt. Je betaalt over dit gedeelte een hoger rentepercentage dan over het gedeelte dat nog vrij opneembaar is.

Na de periode dat de renteafspraak vervalt, zal je opnieuw moeten onderhandelen over het rentepercentage.

Tip: Je kan het beste een doorlopend zakelijk krediet aanvragen als je regelmatig tijdelijke financiering nodig hebt.

Voorbeeld van een doorlopend zakelijk krediet

Stel, je hebt een bedrijf die koffiebonen en koffieapparaten verkoopt. In de maand dat je tien nieuwe klanten binnenhaalt, die allemaal een koffieapparaat willen, heb je ook te maken met andere vaste lasten (zoals personeel dat uitbetaald moet worden of de huur van je pand). Om de tien koffieapparaten te kunnen voorschieten heb je een tijdelijk zakelijk krediet. Je neemt voor de tien koffieapparaten €40.000 op, en de maand erna, wanneer de klanten de koffieapparaten aan jou betaald hebben, stort je het bedrag weer terug.

Stel dat je 9,5% rente per jaar betaald over het gedeelte wat je opneemt. Dan betaal je voor het voorfinancieren van de koffiezetapparaten én het terugbetalen binnen één maand €316.

Verschil zakelijk krediet en zakelijke lening

Maar wat is nu het verschil tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening? Een zakelijk krediet is vrij opneembaar, kan je aflossen wanneer je wilt en je kunt ook weer geld opnemen zodra je het nodig hebt.

Een zakelijke lening werkt daarentegen anders. Bij een zakelijke lening krijg je het bedrag in één keer op je rekening gestort en betaal je maandelijks een gelijkwaardig bedrag af. Dit wordt ook wel een ‘annuïtaire aflossing’ genoemd, wat ook wordt gebruikt bij hypotheken. Een zakelijke lening kan je niet weer opnieuw opnemen als je tussentijds het geld nodig hebt. Dan zul je een nieuwe zakelijke lening moeten afsluiten.

Wanneer is een zakelijk krediet handig?

We gaven hierboven al als voorbeeld het gebruik van een doorlopend zakelijk krediet wanneer een bedrijf zijn apparaten moet voorfinancieren. Maar er zijn natuurlijk ook andere redenen om een zakelijk krediet af te sluiten. Hieronder lichten we een paar mogelijkheden toe.

Onderhoud en reparatie aan machines

Als bedrijf in de bouw heb je grote machines waar je gebruik van maakt. Deze machines hebben periodiek onderhoud nodig, neem als voorbeeld een verrijker. Als je je machine niet regelmatig onderhoudt, zal het op de lange termijn grotere kosten met zich meebrengen. Als er op het moment dat de machine toe is aan onderhoud geen geld in kas is, komt een doorlopend krediet goed van pas. Zo kan je je werkzaamheden blijven uitvoeren en komen projecten niet stil te liggen.

Voorraad van je (web)winkel aanvullen

Heb je een (web)winkel en moet je je voorraad voorfinancieren of is het het hoogseizoen begonnen en vliegen jouw producten over de toonbank? Dan kan je met een zakelijk krediet extra voorraad inkopen zodat je omzet de komende periode blijft groeien.

Rekening van leveranciers betalen

Het komt regelmatig voor dat je de factuur van je leverancier al hebt ontvangen, terwijl je zelf nog geld moet ontvangen van jouw klant. Om de relatie met je leveranciers niet te verstoren kun je ervoor kiezen om de rekening alvast te voldoen. Heb je daar op het moment even geen geld voor in kas? Dan kan je je tot je doorlopende krediet wenden om deze kosten tijdelijk te overbruggen.

Geen of weinig geld op de rekening

We benoemden het al een paar keer in de voorbeelden hierboven. Een zakelijk krediet kan handig zijn ter overbrugging. Zorg er wel voor dat je niet in financiële problemen komt door je keuzes. Overweeg dus goed of het slim is om op dat moment tijdelijk gebruik te maken van je doorlopende zakelijke krediet.

Investeer in marketingcampagnes

Werk je veel met marketingcampagnes op bijvoorbeeld Google Ads of Facebook en moet je regelmatig grote bedragen voorfinancieren voordat de omzet daadwerkelijk weer op je rekening staat? Ook dan is een zakelijk krediet perfect om je campagnes te financieren.

Voordelen van een zakelijk krediet

Extra financiële ruimte door middel van doorlopend krediet geeft een aantal voordelen:

 • Extra zakelijk krediet betekent ook meer liquide middelen.
 • Je betaalt doorgaans rente alleen over het opgenomen bedrag.
 • Je kunt naar eigen inzicht aflossen en opnieuw geld opnemen, wat voor meer financiële flexibiliteit zorgt.
 • Doorlopend krediet houdt in dat er na aflossing niet opnieuw een lening moet worden opgesteld. Na een afgesproken periode van bijvoorbeeld 5 jaar wordt een nieuw rentepercentage afgesproken.

Nadelen van een zakelijk krediet

In sommige gevallen is een zakelijke lening juist een beter idee ten opzichte van een rekening courant krediet.

 • Een zakelijke lening is vaak op de lange termijn goedkoper dan een zakelijk krediet. Bij een doorlopend krediet zijn de rentelasten hoger. Daarom is voor een grootschalige investering over meerdere jaren een zakelijke lening een slimmere keuze.
 • Doordat een doorlopende zakelijk krediet vaak flexibel is, is ook minder duidelijk hoeveel het krediet jou over een langere periode zal kosten. Je loopt risico dat door veelvuldig gebruik van het krediet je voor financiële verrassingen komt te staan.

Aanbieders van zakelijke kredieten

Hier zijn een aantal bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in zakelijke kredietverlening.

Swishfund
€1.000.000 lenen tot 24 maanden looptijd

SwishFund is een fintech-bedrijf, dat gespecialiseerd is in zakelijk krediet voor de korte tot middellange termijn. Deze kredietverstrekker richt zich op ondernemingen in het MKB-segment. Kenmerken zijn de snelle service en de flexibele kredietmogelijkheden.

We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
Kredietvooruit
€250.000 lenen tot 6 maanden looptijd

KredietVooruit maakt zakelijk krediet mogelijk van € 3.000 tot € 250.000. Het terugbetalen van het krediet kan via dagelijkse incasso's of door middel van een PIN-apparaat. KredietVooruit is ontstaan uit SwishFund en richt zich eveneens op het MKB.

We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
Bridgefund
€250.000 lenen tot 24 maanden looptijd

Bridgefund heeft als motto "Zakelijk lenen, zonder gedoe". Het zakelijke krediet van deze kredietverstrekker is dan ook in een mum van tijd geregeld, zonder dat er veel papierwerk bij komt kijken. Het maximale totale kredietbedrag is bij Bridgefund € 250.000.

We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
 • Floryn
  Het zakelijke krediet van Floryn loopt tot € 3 mln en is binnen 24 uur geregeld. Je kunt op elk gewenst moment het krediet opzeggen. Het krediet kan altijd worden gecontroleerd door middel van een online dashboard.
 • Capitalbox
  CapitalBox verzorgt zakelijke leningen tot € 350.000 met een looptijd tot maximaal 36 maanden. Door middel van het zakelijk krediet kan er voor een onbeperkte looptijd geld worden geleend, zodat er altijd financiële middelen beschikbaar zijn voor jouw bedrijf.
 • OPR-Bedrijfskrediet
  OPR Bedrijfskrediet heeft zich gespecialiseerd in kleine zakelijke leningen tot € 50.000. Het geld kan worden geleend met een looptijd van 1 tot 12 maanden. OPR-Bedrijfskrediet is flexibel en werkt op de basis van de hoeveelheid gel die jij voor jouw onderneming nodig hebt.