Zakelijke lening berekenen

Wil jij een zakelijke lening afsluiten? Dan vraag je je waarschijnlijk af welke kosten daar bij komen kijken. Wij leggen je het uit in dit artikel!

Ooit gedacht aan een zakelijke lening afsluiten? Dan vraag je je waarschijnlijk af welke kosten daar bij komen kijken. Een zakelijke lening berekenen: hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet en wil weten over dit onderwerp. En dat niet alleen, we vertellen ook hoe dit zit met bijvoorbeeld de rente en overige kosten.

rekenmachine om een zakelijke lening mee te berekenen
Hoeveel wil je lenen?
€ 1.000.000
Looptijd
maanden
maand 120 maanden
Rentepercentage
%
% %
Maandelijkse kosten € 222
Totale kosten € 12,123
Rente te betalen € 789.99

Een zakelijke lening berekenen: zo doe je dat

Een zakelijke lening berekenen: hoe doe je dat eigenlijk? De hoogte van zo’n lening voor zakelijk gebruik verschilt per aanbieder. Je lening berekenen kan je vaak doen via de website van de aanbieder. Dit is dan vaak ook met bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld administratiekosten. Wanneer je een lening aanvraagt kan je ook altijd contact opnemen met het bedrijf als je meer wil weten.

Vaak wordt er een vaste looptijd afgesproken waarover je de lening moet terugbetalen. De hoogte van de lening is uiteindelijk afhankelijk van meerdere factoren zoals jouw financiële situatie. Maar ook bijvoorbeeld hoe lang jouw bedrijf al bestaat en wat de maandlasten zijn.

Aan de hand hiervan zullen de kredietverstrekkers een risicoprofiel opstellen. Een bedrijfslening berekenen is dus niet zo eenvoudig. Het scheelt dat je van de verstrekkers een goede inschatting kan krijgen van de maandelijkse kosten die je te wachten staan, nadat jij de lening afgesloten is. Wil jij de zakelijke lening rente berekenen? Doe dit dan via de website van verschillende geldverstrekkers.

Veelgestelde vragen

Het rentepercentage ligt bij een zakelijke lening doorgaans tussen de 3 en 20 procent. De exacte hoogte van de rente is volledig afhankelijk van hoe financieel gezond jouw bedrijf is én van de leningverstrekker.

Welke kosten kan je verwachten?

Dus, aan welke kosten moeten je dan denken bij een zakelijke lening? Het rentepercentage ligt vaak tussen de 4 en 9 procent. De exacte hoogte van de rente is volledig afhankelijk van hoe jouw bedrijf ervoor staat op financieel gebied (hoe gezond dus). Maar goed, rente is niet de enige kostenpost om rekening mee te houden. Rente en aflossing berekenen kan je vaak doen via de website van de aanbieder. Hieronder staan de andere kosten voor je op een rijtje.

Bemiddelingskosten

Laten we beginnen bij de bemiddelingskosten. Vaak wordt een lening aangevraagd via een bemiddelaar. Dit is iemand die volledig onpartijdig werkt als tussenpersoon. Hij of zij helpt jou bij het afsluiten van de lening. De kosten voor de bemiddelaar worden dus bemiddelingskosten genoemd.

Het inschakelen van een bemiddelaar is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Wanneer je werkt met een bemiddelaar betaal je doorgaan niks tot nauwelijks aan afsluitprovisie. Wat dit precies is bespreken we zo. Verder kan een bemiddelaar jou helpen aan gunstigere voorwaarden zoals een lager rentetarief.

Ook maakt de bemiddelaar een schatting van de haalbaarheid van jouw lening. Wanneer dit als haalbaar wordt gezien heb je vaak binnen twee week een lening. Let wel: deze kosten moet je vaak vooraf betalen. Het totale kostenplaatje is afhankelijk van de bemiddelaar.

De afsluitprovisie van kredietverstrekkers

Ook goed om rekening mee te houden: de afsluitprovisie. Dit is vaak 1 tot 3% van het bedrag dat je wil lenen. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht door de verstrekker om jouw aanvraag mee te ‘dekken’. Zo moet een kredietverstrekker jouw aanvraag beoordelen én behandelen. En daar zit simpelweg gewoon aardig wat tijd in.

De provisie wordt doorgaans ingehouden op het leenbedrag. Wanneer je bijvoorbeeld exact 50.000 euro nodig hebt moet je dus iets meer lenen, om zo op het gewenste leenbedrag uit te komen. Wanneer je werkt met een kredietbemiddelaar kan je korting krijgen of betaal je zelfs geen afsluitprovisie. Daar staat dan wel tegenover dat je de bemiddelaar wel moet betalen. De afsluitprovisie wordt dus ingehouden op jouw totale zakelijke lening.

Jaarlijkse kosten naast rente

Naast de rente betaal je ook jaarlijkse kosten voor onder andere het beheer en de administratie van jouw zakelijke lening. De hoogte van dit bedrag verschilt wederom per kredietverstrekker. Je kan rekening houden met een percentage tussen de 0,25 en 1,25 bovenop je lening. De zakelijke lening maandlasten bestaan dus niet alleen uit de rente.

Zakelijke lening en zakelijk krediet

Kies je voor een zakelijke lening of zakelijk krediet? En kies je dan voor een doorlopend/flexibel krediet of niet? Wij leggen dit aan je uit. Zo weet je precies wat het beste past bij jouw situatie.

Zakelijke lening

Om te beginnen heb je dus de zakelijke lening. Deze is bedoeld voor een eenmalige, grote uitgave. Je kan dan het bedrag lenen om bijvoorbeeld een bedrijfspand van te kopen. Bij deze zakelijke financiering wordt de lening terugbetaald in maandelijkse termijnen. De lening loopt over een afgesproken tijd tegen een vaste rente. De totale kosten zijn dus van tevoren al bekend. Op websites van aanbieders staan ook vaak handige rekentools voor de zakelijke financiering berekenen.

Zakelijk krediet

Je hebt dus ook zakelijk krediet. Dit werkt net iets anders. Dit is vaak ook bedoeld voor kleinere bedragen wanneer je niet genoeg geld in de kas hebt om de rekeningen te betalen. De looptijd van zakelijk krediet is vaak een jaar, met een variabele rente.

Wanneer je kiest voor factoring wordt het beheer van debiteuren overgelaten aan een gespecialiseerd bedrijf. In ruil daarvoor wordt dan een doorlopend bedrag gegeven. Hierdoor is er beschikking over de liquide middelen (geldmiddelen beschikbaar binnen een onderneming).

Je kan ook kiezen voor doorlopend/ flexibel krediet. Je mag dan een maximum bedrag lenen. Je betaalt alleen het geld dat je daadwerkelijk gebruikt hebt terug.

Ideaal voor tijdens een verbouwing bijvoorbeeld, waarbij je vaak duurder uit bent dan van tevoren verwacht. Zakelijk krediet berekenen werkt vrijwel hetzelfde als zakelijke financiering berekenen.

Wat is een zakelijke lening of krediet precies?

Je wil graag een zakelijke lening of zakelijk krediet afsluiten. Maar wat is het eigenlijk? Wij leggen het even kort aan je uit. Het is in principe een lening die wordt verstrekt aan een bedrijf om uitsluitend zakelijke doeleinden mee te financieren.

Deze lening wordt gebruikt om verschillende kosten te dekken. Denk hierbij aan de inkoop van speciaal apparatuur of een inventaris bijvoorbeeld. Maar ook het uitbreiden van het huidige kantoorpand is hier een mooi voorbeeld van.

Vervroegd aflossen zakelijke lening

Stel: je wil jouw zakelijke lening vervroegd aflossen. Dit om bijkomende kosten te voorkomen. Wanneer je de zakelijke financiering vervroegd wil gaan aflossen kunnen hier mogelijk extra kosten aan verbonden zijn. Hoewel tegenwoordig steeds meer verstrekkers geen kosten in rekening brengen voor vervroegd aflossen, betaal je soms een boete.

Deze boete is dan omdat je eerder afbetaalt dan is afgesproken. Hierdoor krijgt het bedrijf minder rente dan ze uiteindelijk hadden berekend. Je doet er verstandig aan om dit tijdens je aanvraag goed te bekijken.

Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan wanneer je vervroegd wil gaan aflossen op de lening. Iedere aanbieder hanteert hier weer een ander beleid voor. Eén voordeel: vervroegd aflossen komt veel voor. Precies daardoor kan je steeds vaker boetevrij aflossen.

Alternatieve leenvormen

Ben je bang dat jij geen zakelijke lening kan krijgen omdat de kosten ervan bijvoorbeeld te hoog zijn? Dan zijn er gelukkig ook alternatieve leenvormen om te overwegen. Zo hoef je je geen zorgen te maken om de kosten van een zakelijke lening.

Crowdfunding

Om te beginnen kan je ook crowdfunding overwegen. Dit is een financieringsmethode waarbij bedrijven geld kunnen inzamelen van een grote groep mensen via een online platform. Iedereen kan dan zelf kiezen welk bedrag ze willen inbrengen (van 5 euro tot 500 euro bijvoorbeeld). Met een goed verhaal en actief delen op social media kan je dan best wat geld binnen halen.

Factoring

Ook heb je dan nog zoiets als factoring. Dit is een methode waarbij bedrijven hun uitstaande facturen verkopen aan een derde partij. Dit tegen een korting. Dit kan bedrijven helpen om hun cashflow te verbeteren en hun werkkapitaal te verhogen. Toch iets heel anders dan zakelijk krediet dus.

Lease-financiering

Bij lease-financiering kunnen bedrijven hun bedrijfsapparatuur (denk aan bestelbussen) leasen in plaats van kopen. Dit concept werkt eigenlijk hetzelfde als bij bijvoorbeeld een leaseauto.

Merchant cash advance

Een alternatieve financieringsmethode is de merchant cash advance. Dit vereist enige uitleg. Bij deze methode ontvang jij als bedrijf geld. Dit in ruil voor een percentage van toekomstige creditcard- of debetcard verkopen.

Microkredieten

En dan tot slot nog microkredieten. Dit is een kleine lening die wordt verstrekt aan ondernemers die geen recht hebben op traditionele financiering. Dit wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om het bedrijf te starten en de eerste voorraad van in te kopen. Hierover wordt ook een rentepercentage afgesproken en aanbieders verwerken deze kosten dan bovenop de lening.

Zakelijke hypotheek afsluiten

Zit jij erover na te denken een zakelijke hypotheek af te sluiten? Dan doe je er verstandig aan verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. De hoogte van de aflossing kan je vaak zelf bepalen. Waarom? Nou, de economische levensduur van het pand is vaak een behoorlijk wat langer dan de looptijd van de lening.

Het te lenen bedrag heb jij dus voor die tijd waarschijnlijk alweer terugbetaald. Het rentepercentage verschilt ook hier per geldverstrekker. Dus ook hier loont het om te vergelijken. De bedrijfslening berekenen doe je via de website, evenals de rentekosten berekenen.