Zakelijke lening berekenen

Wil jij een zakelijke lening afsluiten? Dan vraag je je waarschijnlijk af welke kosten daar bij komen kijken. Een zakelijke lening berekenen: hoe doe je dat eigenlijk? Wij helpen je hier graag bij. En dat niet alleen, we vertellen ook hoe dit zit met bijvoorbeeld de rente en overige kosten.

Verder gaan we in op de verschillende soorten zakelijke leningen en aanbieders. Kortom: alle informatie die je nodig hebt om een zakelijke lening af te sluiten.

Lening calculator


Hoeveel wil je lenen?
€ 18,000
€ 1,000 € 1,000,000
Looptijd
4 maanden
1 maand 120 maanden
Rentepercentage
11%
0.5% 50%
Maandelijkse kosten € 222
Totale kosten € 12,123
Rente te betalen € 789.99

Hoe kan ik een zakelijke lening berekenen?

Een zakelijke lening berekenen: hoe doe je dat? De hoogte van de lening verschilt per aanbieder. Je lening berekenen kan je vaak doen via de website van de aanbieder. Dit is dan vaak ook met bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld administratiekosten. Wanneer je een lening aanvraagt kan je ook altijd contact opnemen met het bedrijf voor meer informatie.

Vaak wordt er een vaste looptijd afgesproken waarover je de lening moet terugbetalen. De hoogte van de lening is afhankelijk van meerdere factoren zoals jouw financiële situatie. Maar ook bijvoorbeeld hoe lang jouw bedrijf al bestaat en wat de maandlasten zijn.

Aan de hand hiervan zullen de kredietverstrekkers een risicoprofiel opstellen. Een bedrijfslening berekenen is dus niet zo eenvoudig. Gelukkig kan je van de verstrekkers een goede inschatting krijgen van de maandelijkse kosten die je te wachten staan, na het afsluiten van de zakelijke lening. Wil jij de zakelijke lening rente berekenen? Doe dit dan via de website van verschillende geldverstrekkers.

Wat zijn de kosten bij een lening?

Dus, aan welke kosten moeten je dan denken bij een zakelijke lening? Het rentepercentage ligt vaak tussen de 4 en 8,75 procent. De exacte hoogte van de rente is volledig afhankelijk van de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Maar goed, rente is niet de enige kostenpost om rekening mee te houden. Rente en aflossing berekenen kan je vaak doen via de website van de aanbieder. Hieronder staan de andere kosten voor je op een rijtje.

  1. Bemiddelingskosten

Laten we beginnen bij de bemiddelingskosten. Vaak wordt een lening aangevraagd via een bemiddelaar. Dit is iemand die volledig onpartijdig werkt als tussenpersoon. Hij of zij helpt jou bij het afsluiten van de lening. De kosten voor de bemiddelaar worden dus bemiddelingskosten genoemd.

Het is uiteraard niet verplicht om zo’n rekening af te sluiten. Toch is het wel erg gebruikelijk. Wanneer je werkt met een bemiddelaar betaal je vrijwel geen afsluitprovisie. Wat dit precies is bespreken we zo. Verder kan een bemiddelaar jou helpen aan gunstigere voorwaarden zoals een lager rentetarief.

Ook maakt de bemiddelaar een schatting van de haalbaarheid van jouw lening. Wanneer dit als haalbaar wordt gezien heb je vaak binnen twee week een lening. Let wel: deze kosten moet je vaak vooraf betalen. De kosten verschillen per bemiddelaar.

  1. Afsluitprovisie kredietverstrekkers

Dan is er ook nog zoiets als een afsluitprovisie. Dit is vaak 1 tot 3% van het bedrag dat je wil lenen. Dit zijn in principe de kosten om jouw aanvraag mee te dekken. Zo moet een kredietverstrekker jouw aanvraag beoordelen én behandelen. En daar zit simpelweg gewoon aardig wat tijd in.

Deze zogenoemde afsluitprovisie wordt meestal ingehouden op het bedrag dat je wil lenen. Wanneer je bijvoorbeeld exact 50.000 euro nodig hebt moet je dus iets meer lenen, om zo op het goede bedrag uit te komen. Wanneer je werkt met een kredietbemiddelaar kan je korting krijgen of betaal je zelfs geen afsluitprovisie. Daar staat dan wel tegenover dat je de bemiddelaar wel moet betalen. De afsluitprovisie wordt dus ingehouden op jouw totale zakelijke lening.

3. Jaarlijkse kosten van een zakelijke lening naast rente

Naast de rente betaal je ook jaarlijkse kosten voor onder andere het beheer en de administratie van jouw zakelijke lening. De hoogte van dit bedrag verschilt wederom per kredietverstrekker. Je kan rekening houden met een percentage tussen de 0,25 en 1,25 bovenop je lening. De zakelijke lening maandlasten bestaan dus niet alleen uit de rente.

Wat is een zakelijke lening of krediet precies?

Je wil graag een zakelijke lening of zakelijk krediet afsluiten. Maar wat is het eigenlijk? Wij leggen het even kort aan je uit. Het is in principe een lening die wordt verstrekt aan een bedrijf om uitsluitend zakelijke doeleinden mee te financieren.

Deze lening wordt gebruikt om verschillende kosten te dekken. Denk hierbij aan de inkoop van speciaal apparatuur of een inventaris bijvoorbeeld. Maar ook het uitbreiden van het huidige kantoorpand is hier een mooi voorbeeld van.

Vervroegd aflossen zakelijke lening

Stel: je wil jouw zakelijke lening vervroegd aflossen. Dit om bijkomende kosten te voorkomen. Dan hebben wij helaas slecht nieuws voor je. Wanneer je de zakelijke financiering vervroegd wil gaan aflossen zitten hier namelijk ook kosten aan verbonden. Hoewel tegenwoordig steeds meer verstrekkers geen kosten in rekening brengen voor vervroegd aflossen betaal je soms een boete.

Deze boete is dan omdat je eerder afbetaalt dan is afgesproken. Hierdoor krijgt het bedrijf minder rente dan ze uiteindelijk hadden berekend. Je doet er verstandig aan om dit tijdens je aanvraag goed te bekijken.

Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan wanneer je vervroegd wil gaan aflossen op het geleende bedrag. Iedere aanbieder hanteert hier weer een ander beleid voor. Eén voordeel: vervroegd aflossen komt veel voor. Precies daardoor kan je steeds vaker boetevrij aflossen.

Zakelijke lening en zakelijk krediet

Kies je voor een zakelijke lening of zakelijk krediet? En kies je dan voor een doorlopend/flexibel krediet of niet? Hieronder leggen wij het verschil uit. Zo weet je precies wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Zakelijke lening

Om te beginnen heb je dus de zakelijke lening. Deze is bedoeld voor een eenmalige, grote uitgave. Je kan dan het bedrag lenen om bijvoorbeeld een bedrijfspand van te kopen. Bij deze zakelijke financiering betaal je de lening terug in maandelijkse termijnen. De lening loopt over een afgesproken tijd tegen een vaste rente. De totale kosten zijn dus van tevoren al bekend. Op websites van aanbieders staan ook vaak handige rekentools voor de zakelijke financiering berekenen.

Zakelijk krediet

Je hebt dus ook zakelijk krediet. Dit werkt net iets anders. Dit is vaak ook bedoeld voor kleinere bedragen wanneer je niet genoeg geld in de kas hebt om de rekeningen te betalen. De looptijd van zakelijk krediet is vaak een jaar, met een variabele rente. Ook heb je dan te maken met factoring.

Bij factoring wordt het debiteurenbeheer uit handen gegeven. In ruil daarvoor wordt dan een doorlopend bedrag gegeven. Hierdoor is er beschikking over de liquide middelen (geldmiddelen beschikbaar binnen een onderneming).

Je kan ook kiezen voor doorlopend/ flexibel krediet. Je mag dan een maximum bedrag lenen. Je betaalt alleen het geld dat je daadwerkelijk gebruikt hebt terug.

Ideaal voor tijdens een verbouwing bijvoorbeeld, waarbij je vaak duurder uit bent dan van tevoren verwacht. Zakelijk krediet berekenen werkt vrijwel hetzelfde als zakelijke financiering berekenen.

Alternatieve leenvormen

Ben je bang dat jij geen zakelijke lening kan krijgen? Omdat de kosten ervan bijvoorbeeld te hoog zijn? Dan zijn er gelukkig ook alternatieve leenvormen om te overwegen. Zo hoef je je geen zorgen te maken om de kosten van een zakelijke lening. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

  1. Crowdfunding:Om te beginnen kan je ook crowdfunding overwegeb. Dit is een financieringsmethode waarbij bedrijven geld kunnen inzamelen van een grote groep mensen via een online platform. Iedereen kan dan zelf kiezen welk bedrag ze willen inbrengen (van 5 euro tot 500 euro bijvoorbeeld). Met een goed verhaal en actief delen op social media kan je dan best wat geld binnen halen.
  2. Factoring:Ook heb je dan nog zoiets als factoring. Dit is een methode waarbij bedrijven hun uitstaande facturen verkopen aan een derde partij. Dit tegen een korting. Dit kan bedrijven helpen om hun cashflow te verbeteren en hun werkkapitaal te verhogen. Toch iets heel anders dan zakelijk krediet dus.
  3. Lease-financiering:Bij lease-financiering kunnen bedrijven hun bedrijfsapparatuur (denk aan bestelbussen) leasen in plaats van kopen. Dit werkt in principe vrijwel hetzelfde als bij bijvoorbeeld een leaseauto.
  4. Merchant cash advance:Een alternatieve financieringsmethode is de merchant cash advance. Dit vereist enige uitleg. Bij deze methode ontvang jij als bedrijf geld. Dit in ruil voor een percentage van toekomstige creditcard- of debetcard verkopen.
  5. Microkredieten:En dan tot slot nog microkredieten. Dit zijn eigen kleine lening die worden verstrekt aan ondernemers die geen recht hebben op traditionele financiering. Dit wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om het bedrijf te starten en de eerste voorraad van in te kopen. Hierover wordt ook een rentepercentage afgesproken en aanbieders verwerken deze kosten dan bovenop de lening.

Zakelijke hypotheek afsluiten

Wil jij een zakelijke hypotheek afsluiten? Dan doe je er verstandig aan verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. De hoogte van de aflossing kan je vaak zelf bepalen. Waarom? Nou, de economische levensduur van het pand is vaak een stuk langer dan de looptijd van de lening.

Het te lenen bedrag heb jij dus voor die tijd waarschijnlijk alweer terugbetaald. Het rentepercentage verschilt ook hier per geldverstrekker. Dus ook hier loont het om te vergelijken. De bedrijfslening berekenen doe je via de website, evenals de rentekosten berekenen.

Veelgestelde vraag

Wat zijn de kosten van een zakelijke lening?

Het rentepercentage voor een zakelijke lening ligt vaak tussen de 4 en 8,75 procent. De exacte hoogte van de rente is volledig afhankelijk van de financiële gezondheid van jouw bedrijf en de leningverstrekker.