Rente van een zakelijke lening

Een zakelijke lening aanvragen kan tegenwoordig steeds eenvoudiger. Toch is er wel één belangrijk ding in je achterhoofd om rekening mee te houden: de rente van een zakelijke lening. Wat is de rente van een zakelijke lening? Wij hebben dit voor je uitgezocht en bespreken het in dit artikel. Wij kijken niet alleen naar de rente, ook naar verschillende aanbieders én welke extra kosten er nog bij komen kijken.

Wat is de rente van een zakelijke lening?

Jij wil een zakelijke lening aanvragen. Over een lening betaal je altijd rente. Bij zakelijke leningen is dit niet anders. Maar aan hoeveel rente moet je dan denken? Dit verschilt per aanbieder. Vaak heeft het ook te maken met in welke termijn jij het geleende bedrag wil gaan terugbetalen.

Maandelijks betaal je dan een vast rentepercentage. Vaak zit de zakelijke rente tussen een percentage van 3 en 20%. Hieronder hebben wij een paar zakelijke lening verstrekkers op een rijtje gezet. Op die manier heb jij direct een helder beeld bij het bedrag dat je kan lenen én hoeveel rente dit je gaat kosten.

  1. Swishfund

Laten we beginnen bij Swishfund. Zij vinden dat een financiering aanvragen te ingewikkeld is. Daarom wordt er een snelle kredietanalyse uitgevoerd van jouw onderneming. De voorwaarden? je bedrijf moet minimaal een jaar bestaan. De looptijd is tussen de 3 en 24 maand met een rente tussen de 1-2,3% per maand. Ook betaal je dan nog 2% afsluitkosten.

  1. Yeaz!

Deze leningverstrekker heeft zijn origine liggen in Zweden. Wanneer je een lening aanvraagt wordt er gekeken naar jouw cashflow, waarvoor jij aanvullende documenten (zoals een ondernemingsplan) moet opleveren. Jaargegevens zijn hierbij niet nodig. Binnen 24 uur wordt jouw aanvraag beoordeeld. Let wel: hier kan je alleen terecht met een BV of eenmanszaak.

De lening varieert tussen de 1.000 – 25.000 voor eenmanszaken en 1.ooo – 50.ooo voor BV’s. De rente ligt tussen de 1,5% per maand of 18% per jaar. Een groot voordeel is dat de looptijd onbeperkt is.

  1. Bridgefund

Bridgefund richt zich op ZZP’ers en het MKB. Je minimale omzet is 50.000 euro per jaar om in aanmerking te komen voor een lening. De lening wordt per werkdag automatisch terugbetaald. Je betaalt iedere dag dus een klein deel van de rekening terug.

Het bedrag dat je kan lenen ligt tussen de 5.000 en 250.000 euro. De looptijd is 6 tot 24 maand en het tarief is tussen de 1,3 en 3,2% per maand. Wanneer je een zakelijke lening afsluit bij Bridgefund kan je kosteloos vervroegd aflossen.

  1. Floryn

Bij Floryn kan je terecht voor een snelle en makkelijke kredietaanvraag. Je moet binnen 6 maand jouw bankafschriften uploaden, maar de goedkeuring vindt al plaats binnen de eerste 24 uur. Ook kan je dan direct geld opnemen. Het krediet zit tussen de 10.000 en 3 miljoen euro. Kortom: behoorlijk wat geld dus. Het rentepercentage van een zakelijke lening is afhankelijk van het bedrag en jouw bedrijf.

  1. New10 ABN Amro

De ABN Amro verstrekt ook zakelijke leningen en zakelijk krediet onder de naam New10. De maximale rente van een zakelijke lening: tussen de 5 en 9,7 procent. De rente die je moet betalen wordt berekend over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost. Een hogere rente dan bij zakelijk krediet.

Voor een zakelijk krediet is het rentepercentage anders. De vaste rente ligt tussen de 4,6 en 7,3 procent. Lager dan de rente van een zakelijke lening dus. Je betaalt alleen rente over het deel dat je ook daadwerkelijk opneemt. De looptijd is minimaal 3 maand en maximaal 5 jaar bij een zakelijke lening. Bij zakelijk krediet is dit 36 maanden. Na elke drie jaar is dan een herziening.

  1. KredietVooruit

Tot slot bespreken we nog het Nederlandse KredietVooruit. Hier kan je terecht voor een lening van korte duur zonder onderpand. Jouw jaaromzet moet minstens 50.o00 euro zijn en de lening wordt terugbetaald aan de hand van een vast rentepercentage.

De minimale looptijd is (slechts) 3 en maximaal 6 maand. Het bedrag kan verschillen tussen de 3.000 en 250.000 euro. De rentetarieven voor zakelijk lenen verschillen als je geldt leent bij KredietVooruit.

Verschillende soorten zakelijke lening MKB

Bedrijfslening afsluiten als MKB’er? Dan zijn er verschillende soorten leningen om uit te kiezen. Deze leggen wij hieronder aan je uit. Zo kan jij zelf kiezen welke vorm het beste bij je past.

  1. Zakelijke lening

Om te beginnen heb je dus de zakelijke lening. Deze optie wordt ook het meeste gekozen. Je kan deze gebruiken om bijvoorbeeld een verbouwing van te financieren. Vaak eenmalige uitgaven dus. Deze leningen gaan vaak tot een bedrag van 1 miljoen euro. Hoeveel jij exact kan lenen is afhankelijk van o.a. je cashflow.

  1. Factoring

Ook heb je dan nog factoring. Jouw factuur wordt dan verkocht aan een factoring bedrijf. Deze zorgt dat het geld binnen 24 uur op jouw zakelijke rekening staat. Zelf houden ze een klein deel in van het bedrag om hun eigen kosten van te dekken. Jouw klant (debiteur) betaalt jou dan dus niet, maar het factoring bedrijf. Dit is de beste optie om jouw cashflow op orde te krijgen en korte termijn kosten te dekken.

  1. Zakelijk krediet (rekening courant krediet)

Naast een zakelijke lening met maandelijkse aflossing heb je ook zakelijk krediet (rekening courant). Dit werkt net iets anders. Je kan dit het beste vergelijken met in het rood staan bij de bank. Als bedrijf krijg je toegang tot een specifiek bedrag dat je maximaal kan lenen. Van dit openstaande leenbedrag mag je zoveel lenen als je wil. Je betaalt alleen rente over het deel dat je daadwerkelijk opneemt. Op den duur ga je dat dan weer langzaam aan aflossen.

Wat is een redelijke rente?

Misschien twijfel jij of de rente bij jouw aanbieder van voorkeur wel redelijk is. Het is natuurlijk ook lastig om zelf te bepalen wat nou redelijk is. Vanuit de rechtbank is bepaald dat de zakelijke rente maximaal 25% hoger of lager is dan de rente die een bank zou vragen.

Even een rekenvoorbeeld: jij vraagt een lening aan bij de bank. De rente die je daar moet betalen is 6%. Een redelijke rente is dan tussen de 4,5 en 7,5%. Dit geldt ook voor de maximale rente van jouw zakelijke lening.

Je kan ook altijd even je bank bellen om te vragen naar de huidige rentes. Wanneer je hulp nodig hebt bij de rente kan je er ook voor kiezen een adviseur of financieel expert in te schakelen. De rente bij zakelijk krediet ligt vaak tussen de 4-25,2% per jaar. Het kredietbedrag verschilt, maar is doorgaans minstens 10.000 en maximaal 2 miljoen per jaar.

Zo wordt de rente van zakelijke leningen bepaald

Voor jou is de rente van een zakelijke lening een willekeurig bedrag. Vaak kan je dit binnen 15 minuten aanvragen en krijg je vanzelf te horen wat de rente op jouw zakelijke financiering zal zijn. Maar hoe bepaalt een bedrijf dit dan? Dit is afhankelijk van meerdere factoren dan alleen de financiële gezondheid van je bedrijf.

De basisrente

Ieder rentepercentage bestaat voor een deel uit een vast percentage, ook wel de basisrente of marktrente genoemd. Dit is het inkoopbedrag voor het geld op de geldmarkt. Iedere kredietverstrekker heeft zo’n basisrente. Deze rente betaal je sowieso.

Kapitaalkosten

Ook heb je dan nog andere vaste kosten zoals de kapitaalkosten. Iedere bank of kredietverstrekker moet een buffer hebben om de kapitaalkosten mee te dekken. Ook dit wordt berekend bij het rentepercentage van een zakelijke lening. Dit wordt naar jou als lenende partij doorgerekend.

Risicokosten

Een zakelijk krediet of zakelijke lening brengt voor de verstrekker risico met zich mee. Het kan namelijk voorkomen dat de partij die geld leent dit niet kan terugbetalen. Misschien komt er wel een financiële klap voor het bedrijf waardoor de maandelijkse lasten niet meer betaald kunnen worden.

Hiervoor wordt een risicoprofiel in kaart gebracht van jouw bedrijf. Hoe lager de risicokosten zijn hoe beter jouw risicoprofiel is. Dit zijn ook de enige variabele kosten. Vaak betaal je bij een goed risicoprofiel ook een lager rentepercentage over je zakelijke lening.

Operationele kosten

Over het geleende bedrag komen ook nog operationele kosten bij de rente op. Dit zijn de kosten die de kredietverstrekker of bank maakt voor bijvoorbeeld het personeel, kantoorpand en de systemen. Zij moeten ook de kosten dekken natuurlijk.

Marge

Ook is er een marge voor de winst van de kredietaanbieder. Een deel van de winst die zij maken over de rente wordt geïnvesteerd in het bedrijf, een deel gaat naar aandeelhouders.

Kom jij in aanmerking voor een zakelijke lening?

Wij hebben je nu veel aanvullende informatie gegeven over zakelijke leningen. Maar hoe weet je nou of jij hiervoor in aanmerking komt? Hierbij is de kredietwaardigheid de allerbelangrijkste factor. Wanneer de financiële gezondheid van jouw bedrijf op orde is kan je veel eenvoudiger zakelijk krediet of een zakelijke lening krijgen.

Het is zaak dat jij genoeg cashflow hebt om de zakelijke lening plus de zakelijke rente iedere maand af te kunnen lossen. Ook gelden er dan doorgaans nog twee voorwaarden: jouw bedrijf bestaat minstens één jaar en heeft een jaaromzet van 50.000 euro.

Wat is de looptijd van een zakelijke lening?

Maandelijks betaal jij de bedrijfslening terug. Deze vaste kosten worden verdeeld over een looptijd. Deze looptijd verschilt per kredietverstrekker. Zo kan de looptijd heel kort zijn: slechts 6 maanden. Soms kan je het leenbedrag ook terugbetalen in 24 maanden (2 jaar). Dit wordt allemaal van tevoren afgesproken.

Eerder aflossen is vaak ook mogelijk, soms tegen een boete. Dit omdat je dan niet volgens de afspraak de zakelijke lening of zakelijk krediet terugbetaalt. Hierdoor loopt de verstrekker een deel van de rente inkomsten mis.

Verschil krediet en lening

We hebben het in dit artikel gehad over de rente van een zakelijke lening. Hierbij gingen we in op een zakelijk lening maar ook zakelijk krediet. Wat is dan het verschil tussen de twee? Bij zakelijk krediet (ook wel doorlopend krediet genoemd) betaal je uitsluitend rente over het opgenomen bedrag. Je kan net zo lang en vaak geld opnemen tot je het afgesproken limiet hebt bereikt.

Bij een zakelijke lening krijg je in één keer een X leenbedrag. Dit moet je dan over de afgesproken looptijd weer terugbetalen. Deze looptijd is onder andere afhankelijk van het bedrag dat je wil lenen en iedere maand betaal je een gelijk deel terug.

Is de rente van een zakelijke lening aftrekbaar?

Kan je de zakelijke lening rente eigenlijk aftrekken van je winst? Helaas moeten wij je teleurstellen, want het korte antwoord is nee. De zakelijke rente lening is niet aftrekbaar. Bij jouw aangifte inkomstenbelasting heb je hier dus geen voordeel van. De aanvraag- en afsluitkosten mag je dan weer wél aftrekken van de gemaakte kosten.

Wat als je de zakelijke lening niet kan terugbetalen?

De looptijd zakelijke lening wordt vooraf met jou afgesproken. Met een zakelijke lening bepaal je zelf in hoeveel tijd je wil aflossen. Maar wat nou als je de lening of leningen niet op tijd kan terugbetalen? Wanneer jij met de kredietverstrekker geen contact opneemt zal je eerst een paar aanmaningen ontvangen.

Onderneem je dan nog geen actie? Dan wordt er een incassobureau ingeschakeld. Vaak moet je dan ook extra incassokosten betalen. Eerst een klein percentage van het totaalbedrag, maar uiteindelijk steeds meer.

Wanneer je vervolgens nog niet hebt afgesloten en/of geen contact hebt opgenomen met het incassobureau komt er een deurwaarder langs. Deze kan dan beslag leggen op jouw waardevolle bezittingen. Hiervan kan de schuldeiser dan worden terugbetaald. Iets wat je uiteraard niet wil. Maak dus van tevoren een financieel plan en zet hierin wanneer jij hoeveel kan terugbetalen. Leen niet meer dan dat je daadwerkelijk kan terugbetalen.

Kom je, om wat voor reden dan ook, uiteindelijk in financiële problemen terecht? Neem dan contact op met jouw verstrekker. Vaak kan je in overleg een nieuwe betalingsregeling treffen. Dit geeft jou wat meer lucht om de zaakjes op orde te krijgen.

Om dit soort situaties te voorkomen wordt er vaak gevraagd om onderpand. Dit onderpand kan verkocht worden door de verstrekker wanneer jij de lening niet kan terugbetalen. Heb je geen onderpand?

Dan wordt er gevraagd om een persoonlijke borgstelling. Jij bent dan privé aansprakelijk voor de lening wanneer je deze niet kan terugbetalen. Het openstaande bedrag wordt dan verrekend met jouw persoonlijke vermogen en bezittingen.

Verschil vaste en variabele rente

Bij zakelijk krediet heb je te maken met een vaste en variabele rente. Bij een vaste rente betaal je over het opgenomen bedrag een vast rentepercentage. Bij een variabele rente kan dit bedrag per dag verschillen.

Veelgestelde vragen

Wat is een redelijke rente?

Een redelijke rente voor jouw onderneming ligt ongeveer tussen de 3% en 20%. Het is erg afhankelijk van het bedrag wat je wilt lenen. Minder lenen betekent vaak een hoger rentepercentage.

Hoeveel rente op een zakelijke lening?

De rente op een zakelijke lening verschilt per aanbieder. Gemiddeld ligt dit tussen de 3 en 20%.