Doorlopend krediet aanvragen

Heb je behoefte aan extra financiële ruimte om je onderneming te laten groeien? Een doorlopend krediet is een flexibele lening. Je kunt het zien als een spaarpot die je achter de hand hebt voor interessante investeringen of onverwachte kosten.

een doorlopend krediet

KredietVooruit

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 6 maanden looptijd

SwishFund

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

Bridgefund

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

New10

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 60 maanden looptijd

CapitalBox

 • Tot €350.000 lenen
 • Tot 36 maanden looptijd

OPR-Bedrijfskrediet

 • Tot €40.000 lenen
 • Flexibele looptijd

Floryn

 • Tot €3.000.000 lenen
 • Flexibele looptijd

ING

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 7 jaar looptijd

Qredits

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd

Rabobank

 • Tot €10.000.000 lenen
 • Tot 20 jaar looptijd

ABN Amro

 • Tot €10.000.000 lenen
 • Tot 20 jaar looptijd

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Om het juiste doorlopende krediet te kiezen, moet je natuurlijk eerst weten wat het inhoudt en hoe het werkt.

Een doorlopend zakelijk krediet is een flexibele vorm van lenen. Je kunt, gedurende de looptijd, geld opnemen tot het afgesproken kredietlimiet.

Doorlopend krediet aflossen

Je lost een doorlopend krediet af volgens het aflosschema wat je afstemt met de kredietverstrekker. Dit kan per kredietverstrekker verschillen.

In de meeste gevallen gaat het om een maandelijkse aflossing, maar het is in enkele gevallen ook mogelijk om het geleende geld in één keer aan het einde van de looptijd af te lossen.

Kosten van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kost geld, net als iedere lening. Zo heb je bij een doorlopend krediet te maken met kosten voor rente en aflossing. Aangezien het een flexibel krediet betreft, zijn de kosten ook flexibel.

De hoogte van de kosten is in ieder geval afhankelijk van de hoogte van de lening, de krediettermijn en het ingeschatte risico wat de kredietverstrekker loopt. Zo zal het ene bedrijf met een lagere rente te maken krijgen en een ander bedrijf met een hoger rente percentage. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag van een doorlopend krediet.

Let op: Een variabele rente is de standaard bij zakelijke kredieten. Dit betekent dat het laagste rente percentage aangepast kan worden naar een hoger percentage en andersom. Wanneer dit gebeurt staat niet van tevoren vast.

De meeste kredietverstrekkers vragen bij een doorlopend krediet daarnaast om een kredietprovisie. Dit is een vergoeding voor het beschikbaar houden van het geld en wordt berekend over het maximale leenbedrag.

Veelgestelde vragen

Ja, het is nog steeds mogelijk om een zakelijk doorlopend krediet af te sluiten. Wij hebben voor je uitgezocht via welke verstrekkers, buiten je huisbank, het afsluiten van een doorlopend krediet mogelijk is. Via zakelijkelening.com vergelijk je de beschikbare kredieten en vind je een nieuw krediet wat bij jouw situatie past.

Een zakelijk doorlopend krediet is iets anders dan een persoonlijk doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Voor een persoonlijk krediet zijn er namelijk minder mogelijkheden. Op aanraden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) halen steeds meer kredietverstrekkers deze persoonlijke kredieten uit hun aanbod. Zij geven de voorkeur aan een persoonlijke lening vanwege de vaste looptijd.

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Gebruik je het geld voor een grote, eenmalige investering of heb je tijdelijk meer financiële ruimte nodig?

We hebben de verschillen tussen doorlopende kredieten en zakelijke leningen hierboven voor je op een rij gezet. Met deze informatie bepaal je zelf welke leenvorm het meest geschikt is voor je onderneming.

Voordelen van een doorlopend krediet

Het woord ‘flexibel’ omschrijft deze leenvorm en de verschillende voordelen goed. Wanneer je een doorlopend krediet afsluit:

 • verbeter je de financiële situatie van je bedrijf
 • heb je snel toegang tot geld
 • neem je flexibel geld op
 • los je flexibel af
 • heb je te maken met flexibele kosten

Extra financiële ruimte

Een doorlopend krediet biedt extra financiële ruimte en zekerheid om te investeren in de groei van je onderneming. Zo kun je het geld van een doorlopend krediet gebruiken voor de inkoop van seizoensgebonden producten of voor marketingcampagnes.

Ook maakt dit flexibele krediet het gemakkelijker om kortlopende vorderingen te voldoen, wanneer je zelf bijvoorbeeld nog wacht op betalingen van openstaande facturen. Een verantwoorde inzet van een flexibel zakelijk krediet komt de financiële gezondheid van je bedrijf uiteindelijk ten goede.

Snel geld beschikbaar

Weet je niet zeker hoeveel geld je wilt lenen, of beter gezegd: hoeveel geld je nodig hebt? Het fijne aan een zakelijk flexibel krediet is dat je het geld achter de hand hebt. Bij een doorlopend krediet kun je het geld meteen opnemen wanneer het nodig is en hoef je niet te wachten op de goedkeuring van een lening aanvraag.

Flexibel geld opnemen

De flexibiliteit om alleen geld op te nemen wanneer je het nodig hebt, is één van de grootste voordelen van een doorlopend krediet.

Je bent niet verplicht om je kredietlimiet te behalen. Als je het niet nodig hebt, laat je het geld simpelweg in de ‘spaarpot’ staan. Jij kunt, afhankelijk van de voorwaarden van het doorlopende krediet, zelf bepalen hoeveel geld je opneemt en wanneer je geld opneemt. Flexibeler kan bijna niet.

Flexibel aflossen

Deze flexibele manier van geld lenen, heeft ook invloed op de aflossing. Je hoeft immers alleen het geld af te lossen wat je hebt opgenomen.

Je stemt het aflosschema van een doorlopend krediet af met de kredietverstrekker. Bij de meeste kredietverstrekkers is bovendien een vervroegde, boetevrije aflossing mogelijk.

Je kunt alle afgeloste bedragen van een doorlopend krediet opnieuw opnemen. Heb je het volledige bedrag afgelost? Dan kun je zelfs het totale leenbedrag, dus tot het kredietlimiet, weer opnemen!

Flexibele kosten

Naast de aflossing betaal je ook maandelijks rente. Je betaalt alleen rente over het openstaande bedrag en bent dus niets kwijt aan rente voor afgeloste bedragen.

Kortom: wanneer je verschillende leenbedragen of het volledige krediet helemaal kunt terugbetalen voor het einde van de looptijd, heeft dit ook positieve gevolgen voor de maandlasten van een doorlopend krediet.

Doorlopend krediet versus zakelijke lening

Een doorlopend krediet heeft een aantal overeenkomsten met een zakelijke lening. Wanneer kun je eigenlijk het beste voor een doorlopend krediet kiezen en wanneer is een zakelijke lening interessanter? Het antwoord op deze vraag hangt af van jouw plannen.

Wanneer je een grote, eenmalige investering wilt doen is een zakelijke lening de beste keuze vanwege de lage rente. Een doorlopend krediet is met name interessant wanneer je tijdelijk meer financiële ruimte nodig hebt en/of nog niet met zekerheid kunt zeggen hoeveel geld je nodig hebt.

Verder hebben de belangrijkste verschillen betrekking op:

 • Flexibiliteit
 • Rente
 • Aflossen
 • Opnieuw opnemen
 • Looptijd

Flexibiliteit: doorlopend krediet versus lening

Bij een zakelijke lening ontvang je in één keer het volledige bedrag op je rekening. Bij een doorlopend krediet bepaal je zelf wanneer je aanspraak maakt op het volledige bedrag of slechts een deel daarvan. Een doorlopend krediet is in feite een flexibele lening.

Rente: doorlopend krediet versus lening

Een doorlopend krediet heeft over het algemeen een variabele rente. Bij een zakelijke lening staat het rentepercentage vaak vast. Het percentage van een zakelijke lening is daardoor wat lager.

Wel is het zo dat je bij een doorlopend krediet alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag, terwijl je bij een zakelijke lening rente betaalt over het volledige bedrag, ongeacht of je het gebruikt. Je hebt het immers wel ontvangen van de kredietverstrekker.

Aflossen: doorlopend krediet versus lening

Ook wat het aflossen betreft, is een doorlopend krediet flexibeler. Je lost maandelijks af volgens de afspraken die je met de kredietverstrekker hebt gemaakt of lost het volledige bedrag aan het einde van de looptijd af.

Bij een zakelijke lening betaal je de lening daarentegen in vaste termijnen terug. Doordat het aflosschema van deze leenvorm vast staat, weet je beter wat je maandelijks te wachten staat.

Opnieuw opnemen: doorlopend krediet versus lening

Bij een doorlopend krediet kun je afgelost geld gedurende de looptijd opnieuw opnemen. Bij een zakelijke lening ontvang je het bedrag slechts één keer. Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen.

Looptijd: doorlopend krediet versus lening

Een zakelijke lening heeft een vaste looptijd. Je gaat bijvoorbeeld een overeenkomst aan voor twee, drie of vijf jaar. Aan de hand van deze duur en de hoogte van het bedrag worden de aflostermijnen vastgesteld.

Bij een doorlopend krediet spreek je ook een looptijd af, maar deze lengte is vaak tussentijds aan te passen zolang je aan de voorwaarden van de kredietverstrekker kan blijven voldoen.

Doorlopend krediet aanvragen via zakelijkelening.com

Ben je op zoek naar een goedkoop doorlopend krediet? Zakelijkelening.com heeft de meest interessante kredietverstrekkers geselecteerd op basis van hun voorwaarden.

Vraag verschillende offertes aan en vergelijk de voorwaarden goed voor je een doorlopend zakelijk krediet afsluit.