Lening om een bedrijfspand te kopen

Wil je een lening voor een bedrijfspand of grond waarop je bijvoorbeeld een kantoor kunt bouwen? Een zakelijke hypotheek is uiteraard een goede optie. Maar wist je dat een alternatieve financiering, zoals een zakelijke lening, ook tot de mogelijkheden behoort?

lening voor een bedrijfspand

Yeaz!

 • Tot €50.000 lenen
 • Onbeperkte looptijd

Qeld

 • Tot €100.000 lenen
 • Tot 18 maanden looptijd

SwishFund

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

Bridgefund

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

New10

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 60 maanden looptijd

CapitalBox

 • Tot €350.000 lenen
 • Tot 36 maanden looptijd

5in5

 • Tot €5.000 lenen
 • Tot 150 dagen looptijd

Floryn

 • Tot €3.000.000 lenen
 • Flexibele looptijd

ING

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 7 jaar looptijd

Knab

 • Tot €100.000 lenen
 • Tot 5 jaar looptijd

Rabobank

 • Tot €10.000.000 lenen
 • Tot 20 jaar looptijd

ABN Amro

 • Tot €10.000.000 lenen
 • Tot 20 jaar looptijd

Onroerend goed kopen met een financiering

Je bent als ondernemer continu bezig met de volgende stap. Dit hoeft niet altijd te gaan over het uitbreiden van je diensten. Een investering in zakelijk onroerend goed kan ook erg interessant zijn voor je onderneming. Of dit nu gaat om het verbouwen van een bestaand pand of de aankoop van nieuw vastgoed, de kans is groot dat je een financiering nodig hebt om je plannen te bekostigen.

Wanneer je op een goede locatie een pand hebt gevonden wat ook nog eens voor de lange termijn geschikt is voor jouw bedrijfsactiviteiten, wil je deze kans uiteraard met beide handen aangrijpen. Je ziet het wel zitten om in dit pand te investeren, maar beschikt wellicht niet over voldoende eigen middelen om het pand te kopen.

Om de aankoop van het bedrijfspand te financieren kun je een vastgoedfinanciering afsluiten. Geld lenen voor vastgoed is voor zowel ervaren als startende ondernemers mogelijk. Net als bij iedere hypotheek of lening is financieren wel gemakkelijker wanneer je positieve (groei)cijfers kunt laten zien.

Goed om te weten: In sommige gevallen kun je alleen een lening of hypotheek afsluiten voor een pand in eigen gebruik. Let dus goed op of commercieel vastgoed of een beleggingspand wel tot de mogelijkheden van de betreffende financiering behoort.

Veelgestelde vragen

De hoogte van het leenbedrag is afhankelijk van een aantal factoren. Niet alleen de waarde van het pand speelt een grote rol in het bepalen van het leenbedrag van de zakelijke hypotheek. Je hebt ook te maken met de DSCR en LTV-ratio. Je vindt hierboven een uitgebreide uitleg met duidelijke voorbeelden.

Dit percentage wordt onder andere berekend met behulp van de DSCR en LTV-ratio rekensommen. Let wel: hoe meer geld je zelf kunt inbrengen, hoe groter de kans dat de lening of hypotheek wordt goedgekeurd. Meer eigen vermogen betekent immers een lager risico voor de kredietverstrekkers.

Hoewel een zakelijke financiering absoluut wat weg heeft van een persoonlijke financiering of hypotheek, is er wel degelijk verschil. Voordat je begint met het vergelijken van zakelijke leningen en hypotheken is het daarom van belang dat je weet wat de mogelijkheden zijn wat betreft:

Eigen inbreng

De eigen inbreng is erg belangrijk in het geval van een hypothecaire lening. Sterker nog: een bedrijfshypotheek aanvragen zonder eigen inbreng is niet mogelijk.

Afhankelijk van de situatie vereist de geldverstrekker een bepaald percentage aan eigen middelen. Dit percentage wordt deels bepaald door de marktwaarde van het bedrijfspand.

Het spreekt voor zich dat hoe hoger de eigen inleg is, hoe lager het risico voor de kredietverstrekker is en hoe groter de kans dat de hypotheek wordt goedgekeurd.

Tip: Indien je niet aan de voorwaarden van banken of hypotheekverstrekkers kunt voldoen, kun je onderzoeken of investeerders een vastgoed financiering willen verstrekken. Voldoe je wel aan de voorwaarden, maar beschik je niet over voldoende eigen middelen? Dan is het mogelijk om de eigen middelen via een achtergestelde lening van een andere kredietverstrekker in te brengen.

Het maximale leenbedrag

Er vindt een gedegen financieel onderzoek plaats voor je geld kunt lenen voor een bedrijfspand. Kredietverstrekkers beoordelen de algehele financiële situatie van je onderneming voor ze een bedrijfslening met je aangaan. En dat is logisch. Als je een (half) miljoen euro, of welk ander bedrag dan ook wilt lenen, wil de geldverstrekker zich ervan verzekeren dat aflossen geen probleem zal zijn.

De hoogte van de lening wordt onder andere bepaald op basis van de:

 • Waarde van het pand
 • Loan to Value-ratio
 • Debt Service Coverage Ratio

Waarde van het pand

Het maximale leenbedrag is deels afhankelijk van het type pand. Een bedrijfspand wordt over het algemeen intensief gebruikt. Het is daardoor in meer of mindere mate waardevast.

Wanneer een pand veel te lijden heeft onder het gebruik van je onderneming, heeft dit invloed op de waarde van het pand en de hoogte van het leenbedrag. Dit is bij een kantoor pand uiteraard minder van toepassing dan op een fabriekshal. De marktwaarde vind je in het taxatierapport.

Loan to value ratio

Een bedrijfshypotheek sluit je af op basis van de Loan to Value ratio (LTV-ratio). Wanneer je onderzoek doet naar een bedrijfshypotheek kom je deze term ongetwijfeld vaker tegen. Een verduidelijking is dus wel op zijn plaats.

De Loan to Value-ratio is in feite een uitleg van wat we hierboven hebben omschreven. Het geeft de verhouding weer tussen het geleende bedrag (Loan) en de waarde van het pand (Value). De kredietverstrekkers berekenen dit als percentage.

Wanneer het bedrijfspand bijvoorbeeld getaxeerd is op €500.000 en de Loan to Value-ratio 80% bedraagt, kun je een lening afsluiten voor €400.000. De benodigde eigen inbreng bedraagt dan €100.000.

Debt service coverage ratio

De hoogte van het leenbedrag wordt daarnaast vastgesteld door middel van de Debt Service Coverage Ratio. Deze ratio brengt op basis van de meest recente cijfers de financiële gezondheid van je onderneming in kaart.

Om de DSCR te berekenen, deel je de vrije geldstroom (Coverage) door de schulden zoals aflossing en rente (Debt Service). Wanneer de vrije geldstroom volgens de cijfers jaarlijks €50.000 bedraagt en de schulden €41.000 bedragen, wordt de ratio uitgedrukt als 1,21 (50.000/41.000 = 1,21).

Hoe hoger de DSCR, hoe beter de financiële situatie van het bedrijf en hoe groter de kans is dat je geld kunt lenen. Hoe dichter de ratio bij 1 uitkomt, hoe kleiner de kans dat je een financiering voor het gewenste bedrag af kunt sluiten. De vereiste hoogte van de DSCR is afhankelijk van de branche waarin je actief bent, de financieringsvorm en het risico wat de kredietverstrekker wil lopen.

Looptijd financiering

De looptijd van een zakelijke hypotheek is korter dan de gebruikelijke 30 jaar die je waarschijnlijk kent van de particuliere hypotheek.

De looptijd van een zakelijke hypotheek is namelijk minimaal 5 jaar. Echter komt een looptijd van 10 tot 20 jaar vaker voor. Ook uitschieters tot 30 jaar zijn mogelijk. Een gemiddelde looptijd is vanwege deze variaties lastig aan te geven. Wel is het zo dat voor commercieel vastgoed over het algemeen een langere looptijd gebruikelijk is dan voor kleinere projecten of een verbouwing van vastgoed.

Maandelijkse aflossing

Een hypothecaire lening terugbetalen gebeurt middels de maandelijkse aflossing. Je spreidt deze kosten over de looptijd van de zakelijke hypotheek.

Let op: Zowel een lineaire aflossing als annuïtaire aflossing is mogelijk in het geval van een zakelijke hypotheek. Let goed op de voorwaarden, zodat je weet hoe de hypotheek is opgebouwd en wat aflossen inhoudt.

Vervroegd aflossen is bij de meeste zakelijke hypotheken niet mogelijk zonder boete. Het is vaak wel mogelijk om ieder jaar kosteloos extra af te lossen tot een bepaald percentage van het geleende bedrag.

Hypotheekrente

Naast de maandelijkse kosten voor de aflossing van de zakelijke hypotheek betaal je rente. Ook bij deze zakelijke financiering zijn er 2 mogelijkheden:

 • Vaste rente
 • Variabele rente

Vaste rente

Dit rentepercentage wijzigt niet gedurende de looptijd van de financiering. Dit wordt gezien als een veilige keuze, omdat het percentage niet aan verandering onderhevig is. De rentekosten zijn van tevoren te berekenen en je weet waar je aan toe bent.

Variabele rente

Een variabel rente percentage kan gedurende de looptijd wel gewijzigd worden. Het kan dus gebeuren dat je van een scherpe rente naar een hogere rente gaat. Het rente percentage kan echter ook in je voordeel wijzigen, van een hoge rente naar een lagere rente. Bij een variabel rentepercentage kun je niet van tevoren berekenen hoeveel je uiteindelijk kwijt bent aan rente.

Zakelijke lening versus zakelijke hypotheek

Staar jezelf niet blind op het vinden van een passende bedrijfshypotheek. Investeren in een eigen bedrijfspand is namelijk ook mogelijk met een lening. Deze 2 financieringsvormen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Zowel in het geval van een hypotheek als van een lening zal het pand waarin je investeert moeten voldoen aan wettelijke vereisten. Jaarcijfers zul je in de meeste gevallen jaarlijks moeten aanleveren om aan te tonen dat je aan de betalingsverplichting van de bedrijfslening of hypotheek kunt blijven voldoen. Verder kan het zo zijn dat een bank of geldverstrekker om een persoonlijke borgstelling vraagt, een minimale omzet en periodieke updates van het taxatierapport.

De financieringen verschillen met name op de volgende vlakken:

 • Leenbedrag
 • Eigen inleg
 • Looptijd
 • Aflossing
 • Rente

Leenbedrag: zakelijke hypotheek vs. zakelijke lening

Het leenbedrag van een hypotheek mag alleen worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een pand. Het vastgoed dient als onderpand voor de hypotheek en de hoogte van het leenbedrag is afhankelijk van de waarde van het pand.

Een lening is een alternatieve financiering die het mogelijk maakt het geleende geld flexibel in te zetten. Een zakelijke lening zonder onderpand is gebruikelijk. De hoogte van het leenbedrag wordt onder andere bepaald op basis van de kredietwaardigheid en liquiditeit van je onderneming.

Eigen inleg: zakelijke hypotheek vs. zakelijke lening

De vereiste eigen inleg voor een hypotheek wordt berekend op basis van de LTV-ratio. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, wordt deze ratio bepaald door de hypotheekverstrekker.

Aangezien een lening niet gekoppeld is aan het bedrijfspand, kan de vereiste inleg variëren. Afhankelijk van de financiële situatie van je onderneming kan een hogere eigen inleg nodig zijn. Tegelijkertijd kan het betekenen dat er helemaal geen eigen inleg voor het financieren van vastgoed benodigd is.

Looptijd: zakelijke hypotheek vs. zakelijke lening

De looptijden van zowel hypotheken als leningen lopen uiteen. Over het algemeen wordt een hypotheek verstrekt voor een langere periode, tussen de 10 en 30 jaar.

Een lening is af te sluiten voor een periode van enkele maanden tot jaren. Dit is afhankelijk van de afspraken die je maakt met de kredietverstrekker. Deze financiering is wat dat betreft flexibeler dan een hypotheek.

Aflossing: zakelijke hypotheek vs. zakelijke lening

Het aflossen van een hypotheek gebeurt in vaste termijnen. Het is in de meeste gevallen mogelijk om jaarlijks tot een bepaald percentage boetevrij af te lossen.

Bij een lening werkt het aflossen anders. Aflossing in vaste termijnen behoort wel tot de mogelijkheden.

Rente: zakelijke hypotheek vs. zakelijke lening

De rente van een zakelijke hypotheek is meestal lager dan van een lening, omdat het bedrijfspand als onderpand wordt gebruikt. Dit biedt de kredietverstrekker meer zekerheid.

In beide gevallen kun je vaak kiezen tussen een variabele en een vaste rente. De mogelijkheden verschillen per kredietverstrekker. We raden dan ook met klem aan om de verschillende opties goed met elkaar te vergelijken.

Een lening voor een bedrijfspand vinden via zakelijkelening.com

Een bedrijfspand kopen vereist de nodige voorbereidingen. Het is niet alleen een investering in geld, maar ook in tijd. Het duurt nu eenmaal even voor je de sleutels van het pand in handen hebt. Met name als je geld wilt lenen voor een bedrijfspand.

Grof gezegd zet je de volgende stappen voor je een zakelijke hypotheek of lening kunt afsluiten bij een financier:

 • Taxatie van het bedrijfspand
 • Vergelijking van financieringen
 • Persoonlijk gesprek
 • Financieren

Taxatie van het bedrijfspand

De kredietverstrekker heeft allereerst een taxatierapport nodig om het risico van de financiering te bepalen. Ook voor jezelf is de taxatie van belang. Je weet na de taxatie zeker dat je een verantwoord bod uitbrengt dat past bij de waarde van het pand.

Vergelijking (alternatieve) financieringsvormen

Zodra je weet hoeveel geld je nodig hebt voor de aankoop van het bedrijfspand, kun je aan de slag met de vergelijking van verschillende financieringsvormen.

Je vergelijkt de beste zakelijke leningen via zakelijkelening.com. We hebben de verschillende kredietverstrekkers met de maximale leenbedragen en looptijden voor je onder elkaar gezet. Zo wordt het vergelijken van de financieringen een fluitje van een cent.

Persoonlijk gesprek

Wanneer je een interessante zakelijke hypotheek of lening op het oog hebt om de aankoop van vastgoed te financieren, is het tijd voor een persoonlijk gesprek met de kredietverstrekker.

Samen bespreken jullie jouw wensen, de voorwaarden en mogelijkheden. Zorg ervoor dat ook de kleine lettertjes van de overeenkomst duidelijk zijn. Je gaat een zakelijke hypotheek of lening aan voor een bepaalde periode en het is belangrijk dat je weet waar je aan begint voor je het bedrijfspand koopt.

De aankoop financieren

Na het persoonlijke gesprek lever je de resterende vereiste informatie, zoals jaarcijfers, aan. De kredietverstrekker deelt vervolgens een offerte die je ondertekend terugstuurt. Een afspraak bij de notaris is de volgende stap. Voordat je jezelf eigenaar van het pand mag noemen, vindt daar de eigendomsoverdracht plaats. Tot slot is het aan jou om je visie en doelstellingen waar te maken in je nieuwe bedrijfspand.