Zakelijke lening (vervroegd) aflossen

op basis van 0 beoordelingen

Een zakelijke lening terugbetalen doe je het liefst zo snel mogelijk. Door iedere maandelijkse aflossing zakt de schuld iets, zodat de lening op de einddatum is afbetaald. Als je vervroegd aflost, kun je zorgen voor een snellere aflossing. Dit is in jouw voordeel, want zo verlaag je de rentelasten over de gehele looptijd. Het vervroegd willen aflossen is goed, maar zorg wel voor boetevrij vervroegd aflossen.

Heb je extra geld te besteden, dan heb je twee keuzes. Je kunt het geld gebruiken om vervroegd af te lossen, of je gaat het bedrag besteden als investering in je bedrijf. Door het vervroegd aflossen daalt de schuld. Je moet wel voorkomen dat je later nog weer zakelijke leningen moet afsluiten, omdat je geld tekort komt. De beste keuze hierin verschilt per geval. Kies je voor een extra aflossing? Doe het dan verstandig.

Een zakelijke lening aflossen in een kortere periode

Voor je onderneming is het vervroegd aflossen een voordeel. De vervroegde aflossing zorgt namelijk voor dalende maandlasten. In maanden met tegenvallende resultaten ben je blij met lagere maandlasten. Door een extra aflossing heb je twee voordelen, namelijk:

  • Tijdens de resterende maanden zakt het bedrag dat je maandelijks aflost. De schuld is namelijk lager dan vooraf ingeschat.
  • Je betaalt tijdens de looptijd minder aan rentelasten.

De maandlast van een zakelijke lening bestaat uit 2 delen

Je betaalt voor je zakelijke lening een bedrag per maand, maar deze bestaat uit 2 onderdelen. Na een betaling aan de bank, verrekent de kredietverstrekker eerst de verschuldigde rente. Het bedrag dat daarna overblijft, wordt gebruikt voor het aflossen op de schuld. Als een deel van de lening eerder is afbetaald, rekent de bank minder aan kosten voor de rente. Dat is ook logisch want de schuld is kleiner geworden. Extra aflossingen hebben dus effect op de resterende af te betalen schuld en op de verschuldigde rente.

Kun je boetevrij vervroegd aflossen?

Niet iedere zakelijke lening kun je vervroegd aflossen. Er kunnen speciale voorwaarden gelden waarin is vastgelegd hoe de terugbetaling van het geleende bedrag gaat. Het sneller willen aflossen van een zakelijke lening kan een boete aan gekoppeld zijn. In de meeste zakelijke leningen kun je extra aflossen, maar kijk het wel goed na voordat je bedragen stort naar de kredietverstrekker.

Hoe groot is de besparing door vervroegd aflossen?

De omvang van het voordeel is volledig afhankelijk van de hoogte van de rente op de lening. Het voordeel is vooral groot bij een lening met een hoge rente. Het rentevoordeel houd je namelijk tijdens de rest van de looptijd van de lening. In een voorbeeld leggen we het voordeel van het extra aflossen van een zakelijke lening uit.

Voorbeeld

Je hebt 2 jaar geleden een zakelijke lening afgesloten voor een bedrag van 25.000 euro. De lening heeft nog een resterende looptijd van 8 jaar. Over het geleende bedrag betaal je een rente van 8%. Door een aantal financiële meevallers heb je een bedrag van 5.000 euro over. Dit bedrag kun je investeren in je onderneming of gebruiken om extra af te lossen. Je kiest voor de tweede optie.

Door de extra aflossing van 5.000 euro bespaar je jaarlijks aan rentelasten: 5.000 x 8% = 400 euro. Dit is een jaarlijks terugkerende besparing voor de rest van de looptijd van de zakelijke lening. Daarnaast blijft er tijdens de looptijd ook een kleinere lening over om af te betalen. Het bespaarde bedrag aan rente kun je ook weer gebruiken voor het extra aflossen op de lening.

Aandachtspunten bij sneller terugbetalen zakelijke lening

  • Denk goed na voordat je extra aflost. Terugbetaald geld kun je later namelijk niet weer opnemen. Voor het weer opnieuw lenen van geld, moet je namelijk een nieuwe lening afsluiten.
  • Een zakelijke lening heeft vaak een vaste rente. Mogelijk betaal je nu een veel hogere rente bij het opnieuw afsluiten van een lening (een variabele rente kan verhoogd worden, maar een vaste rente blijft tijdens de looptijd van de lening in stand).
  • Er kunnen minimale en maximale bedragen gelden voor het extra aflossen. De kredietverstrekker accepteert bijvoorbeeld alleen maar extra aflossingen van minimaal 250 euro.
  • Gaat de kredietverstrekker extra kosten in rekening brengen voor het extra aflossen? Mogelijk kun je dan beter zoeken naar andere investeringen voor het geld.

Gaan de maandelijkse aflossingen omlaag door het vervroegd aflossen?

Vervroegd aflossen kan op twee manieren effect hebben op je lening. Je maandlasten zakken doordat de maandelijkse aflossingen lager zijn en door de lagere rente. Een andere optie is dat de lening een kortere looptijd krijgt. De aflossingen blijven in dat geval op hetzelfde bedrag, waardoor het geleende geld eerder is terugbetaald. Het meest voor de hand liggende gevolg van het vervroegd aflossen is het verlagen van het maandbedrag.

Veelgestelde vraag

Je kunt je zakelijke lening vervroegd terugbetalen. Mogelijk betaal je wel een boeterente, maar dat rekenen niet alle kredietverstrekkers. Door het vervroegd aflossen betaal je over de gehele looptijd minder rente. Ook kan het maandbedrag zakken tijdens de rest van de looptijd.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment