Vermogensverklaring

op basis van 0 beoordelingen

Kredietverstrekkers kunnen bij het aanvragen van een zakelijke lening vragen om een vermogensverklaring. Dit kan een voorwaarde zijn voor het krijgen van een lening. Deze verklaring heeft betrekking op de financiële positie van je onderneming. Het is dus een belangrijke verklaring. Wat is een vermogensverklaring?

Banken zoeken naar zekerheden bij het uitlenen van geld aan ondernemingen. Daarom vragen ze cijfers op over de afgelopen boekjaren. De onderneming moet namelijk wel in staat zijn om de rente en de aflossingen te betalen. Eén van de zekerheden is een eigen vermogen waarmee je een investering deels zelf kunt betalen. Het hebben van eigen vermogen maakt het lenen eenvoudiger.

Wat houdt een vermogensverklaring in?

Met een vermogensverklaring laat je zien dat je onderneming voldoende geld achter de hand heeft om tegenvallers op te vangen. Je hebt bijvoorbeeld een bepaald percentage van de lening als eigen vermogen achter de hand. Dit is een extra zekerheid voor de kredietverstrekker. Deze verklaring kan een voorwaarde zijn voor het kunnen afsluiten van een zakelijke lening. Zonder deze verklaring kan de kredietverstrekker het lenen van geld een te groot risico vinden.

Wat blijkt uit de vermogensverklaring?

Met de verklaring geef je aan dat het eigen vermogen op een bepaald niveau blijft. Het wordt ook wel een kapitaalinstandhoudingsverklaring genoemd. Het eigen vermogen kan ook deels bestaan uit een onderhandse lening verstrekt door de eigenaar van het bedrijf. Met de vermogensverklaring heeft de bank een soort borgstelling dat er geen vermogen uit het bedrijf wordt gehaald, waardoor het risico voor de bank toeneemt.

Welke zekerheden biedt een vermogensverklaring?

De vermogensverklaring biedt garanties aan de kredietverstrekker. Deze garanties moeten ervoor zorgen dat de vermogensverklaring zijn waarde blijft houden. De verklaring moet namelijk gedurende de looptijd van de lening van kracht blijven. De garanties zijn gericht op:

  • De in de vermogensverklaring opgenomen waarde moet ook onderdeel blijven van het eigen vermogen van de onderneming.
  • De onderneming mag geen schulden bij andere banken aflossen met het bedrijfskapitaal.
  • Eventueel – De moederonderneming staat garant voor de lening van de dochteronderneming.

De moedervennootschap kan borg staan voor de dochteronderneming

Met een vermogensinstandhoudingsverklaring kan ook een moedervennootschap garant staan voor de dochteronderneming. Dit is een verklaring met een grote waarde voor kredietverstrekkers. Bij een faillissement van de dochteronderneming kan de bank de schuld verhalen op de bezittingen van de moederonderneming. Zo krijgt de bank een grotere zekerheid dat de schulden ook nog te incasseren zijn bij financiële tegenslagen.

Kiezen voor andere zekerheden

In plaats van de vermogensverklaring kun je ook andere zekerheden geven aan de kredietverstrekker. Dit kan door middel van verpanding, borgstelling of pandrecht. Het is natuurlijk wel de vraag of banken akkoord gaan met bepaalde zekerheden en welke eisen ze stellen aan de zekerheden.

Wat als het afsluiten van een zakelijke lening niet lukt?

Is een door jou aangevraagde lening door een bank afgewezen? Dit hoeft niet te betekenen dat je niet kunt lenen. Alle banken hebben namelijk eigen acceptatiecriteria. Mogelijk gaat het jou wel lukken om bij een van de andere banken een lening af te sluiten.

Veelgestelde vraag

Een vermogensverklaring wordt gebruikt als extra zekerheid voor kredietverstrekkers. Met deze verklaring geeft de onderneming aan dat het eigen vermogen altijd op een bepaald niveau blijft tijdens de looptijd van de lening. Dit biedt een kredietverstrekker extra zekerheid.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringsaanvraag voorbereiden

Financieringsaanvraag voorbereiden

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment