Financieringstekort oplossen

op basis van 0 beoordelingen

Als er wordt gesproken over een financieringstekort, dan gaat het meestal om overheden. Ze kunnen een financieringstekort hebben, maar dat is niet hetzelfde als een begrotingstekort. Er zijn grote overeenkomsten, maar ook verschillen. Ook een onderneming kan een financieringstekort hebben. Dan zijn de lopende uitgaven hoger dan de inkomsten. Hoe kun je een financieringstekort oplossen?

Als de totale uitgaven de inkomsten overtreffen, moet er iets veranderen. Alleen als dit een tijdelijke situatie is, kan een bedrijf dit overleven. Het afsluiten van een lening kan de oplossing zijn, maar door het extra geleend bedrag moeten de inkomsten de uitgaven wel weer gaan overtreffen. Lenen kan de oplossing zijn, maar is het niet altijd.

Wat is het verschil tussen een financieringstekort en een begrotingstekort?

Nederland heeft net als andere landen een staatsschuld. De uitgaven van het Rijk overtreffen de inkomsten. Ondanks een staatsschuld kan de economie gewoon goed draaien. Ook het nationaal inkomen kan goed zijn. Toch is er sprake van een begrotingstekort. Een begrotingstekort wil namelijk zeggen dat de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten, als de aflossingen van de staatsschuld worden meegerekend. Door het aflossen wordt een begrotingstekort verminderd. Ondanks een begrotingstekort hoeft er geen sprake te zijn van een financieringstekort. Bij dit tekort worden de aflossingen namelijk niet meegerekend.

Deze verschillen kun je ook toepassen voor een onderneming, maar toch werkt het anders in het bedrijfsleven. Ondernemers moeten er namelijk voor zorgen dat de schulden onder controle blijven. Een afgesloten schuld moet je namelijk zo snel mogelijk weer aflossen. Je krijgt geen extra lening als het je niet lukt om bestaande schulden af te betalen.

Met aflossingen je leningen onder controle houden

De overheid kan een staatsschuld in stand houden, maar als ondernemer is er een betere maatstaf. Zorg dat je inkomsten de uitgaven overtreffen. In periodes met extra inkomsten kun je extra aflossingen doen. Zo verlaag je de vaste lasten voor periodes met lagere inkomsten of met hogere kosten.

Een lening afsluiten voor een tijdelijk financieringstekort

Heb je een tijdelijk financieringstekort of verwacht je deze het komende jaar? Met een lening kun je tijdelijke tekorten opvangen. Of heb je geld nodig voor een investering die in de toekomst hogere omzetten mogelijk maakt? Een lening afsluiten kan het negatief verschil tussen inkomsten en uitgaven opvangen. Zorg wel voor een lening tegen de laagst mogelijke rente. Geld dat je niet uitgeeft aan rente kun je gebruiken voor het sneller aflossen van de lening.

Veelgestelde vragen

Zowel het begrotingstekort als het financieringstekort ontstaan doordat de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten. Het verschil is dat bij een begrotingstekort ook de aflossingen op schulden meegerekend worden. Dat is bij een financieringstekort niet het geval.

Een financieringstekort bereken je door de uitgaven te vergelijken met de inkomsten. Bij de uitgaven laat je aflossingen op schulden buiten beschouwing. Als je ook de aflossingen meeneemt bij de uitgaven, spreken we over een begrotingstekort.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringsaanvraag voorbereiden

Financieringsaanvraag voorbereiden

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment