Goederenkrediet

op basis van 0 beoordelingen

Je kunt een persoonlijke lening afsluiten voor het kopen van bijvoorbeeld een auto. Huurkoop en koop op afbetaling zijn gericht op het kopen van een product. Deze manieren van kopen wordt ook wel goederenkrediet genoemd. Wat houdt een goederenkrediet in?

Een lening moet goed passen bij jouw persoonlijke situatie. Je hebt het geld niet beschikbaar, maar toch wil of moet je een dure aankoop doen. Als jouw financiële situatie het toelaat kun je een kredietverstrekker het bedrag laten voorschieten in de vorm van een persoonlijke lening of met  goederenkrediet.

Wat is een goederenkrediet?

Met een goederenkrediet krijg je een product (bijvoorbeeld een laptop of een auto) al in gebruik, waar je vervolgens maandelijks een bedrag voor betaalt. De verkoper kan nog eigenaar blijven van de producten tot de laatste termijn betaald is. Er is sprake van een goederenkrediet als het terugbetalen verspreid is over minimaal drie maanden.

Voor een goederenkrediet kan een slottermijn gelden. Dit is vaak een groot bedrag dat je moet betalen om het eigendom te krijgen. De gekochte goederen zijn pas van jou na het betalen van de slottermijn. Dit is ook gelijk het gevaar van deze lening. Mocht het niet lukken om de slottermijn te betalen, dan wordt de auto niet jouw eigendom. Tijdens de looptijd betaal je rente die verwerkt zit in de termijnen. Ook bij deze vorm van lenen gaat de aanbieder jou toetsen bij het BKR.

Wat is het verschil tussen huurkoop en koop op afbetaling?

Bij koop op afbetaling ben je direct eigenaar van het product. Dat is bij huurkoop niet het geval. Bij huurkoop heeft de verkoop een extra troef in handen. Als je niet aan je betalingsverplichtingen voldoet, kan de eigenaar van het product het item weer terugnemen. Deze optie is er niet bij koop op afbetaling.

Een lening afsluiten voor het kopen van een product

Een goederenkrediet is ook een lening met een betalingsverplichting en een vaste looptijd. Je kunt er ook voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten voor het kopen van bijvoorbeeld een auto of een laptop. De kredietverstrekker leent je een bedrag en dit bedrag is vrij te besteden. Vergelijk vooral het rentepercentage wat je moet betalen, voordat je een vorm van krediet kiest.

Wat is het verschil tussen een goederenkrediet en een lening?

Na het afsluiten van leningen krijg je een bedrag gestort op je rekening. Bij huurkoop wordt met het leenbedrag het aankoopbedrag van een aankoop gefinancierd. Zodra deze schuld is afbetaald, bezit je het product. Een ander groot verschil blijkt als je een product koopt met het geld van de lening. Na het overmaken van het leenbedrag ben je direct de eigenaar. Dat is met huurkoop niet het geval. De aanbieder heeft met huurkoop meer zekerheid. Het aangekochte gaat namelijk pas over naar de koper zodra alle termijnen zijn voldaan. Koop op afbetaling is vergelijkbaar met het afsluiten van een lening voor het kunnen kopen van het product.

Wat zijn belangrijke kenmerken van huurkoop?

Het aanbieden van huurkoop hoef je geen financiële opleiding voor te hebben. Het is namelijk geen adviesproduct. Voor het afsluiten van reguliere leningen heb je wel een opleiding nodig en hiervoor kan advies ook noodzakelijk zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het afsluiten van een hypotheek. Toch moet ook voor huurkoop getoetst worden of je met jouw inkomen en je woonlasten het krediet terug kunt betalen.

Een ander kenmerk is het moeten betalen van een slottermijn. De schulden worden afbetaald via de maandtermijnen en voor de rest met een groot bedrag als slottermijn. In een voorbeeld leggen we het uit.

Voorbeeld

Je koopt een auto met een goederenkrediet (huurkoop). Je hebt afgesproken met de dealer om maandelijks een bedrag van 350 euro te betalen. Op de einddatum van de lening wordt de auto op jouw naam gezet na het in één keer betalen van de slottermijn van 2.500 euro. Na het verstrekken van het laatste bedrag is de lening beëindigd.

De slottermijn maakt de maandlasten lager

Een voordeel van een slottermijn is dat je maandlasten hierdoor dragelijker worden. Zonder een dergelijk bedrag in één keer wordt de terugbetaling van de lening verdeeld over de looptijd van bijvoorbeeld 5 jaar.

Nadeel van een lening met een slottermijn

In de praktijk blijkt dat je beter maandelijks hogere lasten kunt betalen. Het gevaar is namelijk dat je de slottermijn niet hebt. De looptijd van een financiering van een auto is vaak maximaal 5 jaar. Relatief kort na het afsluiten van de lening moet je een groot deel van het leenbedrag beschikbaar hebben voor het betalen van de slottermijn.

Kiezen voor een goederenkrediet?

Deze vorm van lening kan interessant zijn door een lage rente. Een autodealer verdient het geld hoofdzakelijk met de verkoop van de auto. De financiering is een manier om verkopen mogelijk te maken. Door deze commerciële belangen kan de autodealer jou een lage rente in rekening brengen.

Veelgestelde vragen

Met een goederenkrediet koop je bijvoorbeeld een auto met een betalingsregeling. Gedurende een periode van bijvoorbeeld 5 jaar betaal je een bedrag aan rente en aflossingen. De laatste termijn is de slottermijn. Na het betalen van dit bedrag ben je pas de eigenaar van de auto. Koop op afbetaling is ook een vorm van goederenkrediet. Bij deze manier van financieren ben je welk direct de eigenaar van het product.

Met een goederenkrediet koop je een product of dienst. Je wordt pas de eigenaar na het betalen van een slottermijn na afloop van de looptijd van de lening. Lukt het je niet om aan de betalingsverplichtingen te voldoen? Dan word je geen eigenaar. Een andere vorm van goederenkrediet is koop op afbetaling. Bij deze leenvorm ben je wel direct de eigenaar.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringsaanvraag voorbereiden

Financieringsaanvraag voorbereiden

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment