Financieringsaanvraag voorbereiden

op basis van 0 beoordelingen

Voordat je een financieringsaanvraag indient kun je al de nodige voorbereidingen treffen. Bij het aanvragen van een externe financiering vragen de meeste financiers naar dezelfde gegevens om een aanvraag goed te kunnen keuren. Wij kunnen jou dus voorbereiden op een financieringsaanvraag.

Voor een succesvolle financieringsaanvraag moet je de nodige zekerheden bieden. De kredietverstrekker moet er namelijk van overtuigd zijn dat je de betalingsverplichtingen na kunt komen na het sluiten van de lening. Hetzelfde geldt als je een extra financiering bovenop de al aanwezige financiering nodig hebt. Heeft de financier geen vertrouwen en wordt jouw financieringsaanvraag als te risicovol beoordeeld? Dan gaat de lening niet door.

Wat heb je nodig voor een kredietaanvraag?

Het hebben van een ondernemingsplan kan een eerste vereiste zijn voor het kunnen aanvragen van een lening. Het ondernemingsplan is vooral belangrijk voor startende ondernemers die nog niet met jaarcijfers aan kunnen tonen dat het een gezond bedrijf is waarin een bank gaat investeren. Ben je geen starter? Laat met cijfers over drie afgesloten boekjaren en met cijfers over het lopende boekjaar zien hoe goed je onderneming heeft gepresteerd. Uiteraard verwacht de kredietverstrekker ook een uitleg waar je het te lenen bedrag voor gaat gebruiken.

Gegevens die banken vaak opvragen zijn:

  • Bij- en afschrijvingen op de zakelijke rekening
  • Bewijs van het bestaan van de zakelijke rekening
  • Belastingaangiften
  • Kengetallen die iets zeggen over de financiële stabiliteit (Current Ratio en de Quick Ratio, de Solvabiliteit en de Rentabiliteit)
  • Informatie over de bedrijfsmiddelen die je gaat financieren met het leenbedrag (bijvoorbeeld machines)
  • Leningsovereenkomst van bestaande leningen
  • Informatie over de ondernemingsstructuur

Waar heb je de lening voor nodig?

Het bestedingsdoel van het geleende geld is ook belangrijk voor de financieringsaanvraag. Een financieel sterk bedrijf kan in de problemen komen door een verkeerde investering. Als ondernemer begrijp je jouw zaken beter dan een financier, maar toch kan een aanvraag afgewezen worden als de kredietverstrekker niet gelooft in je plannen. Je wilt bijvoorbeeld een nieuw product in de markt zetten naast wat je op dit moment al produceert. De bank heeft waarschijnlijk niet de kennis en de kunde om precies te begrijpen wat jij ziet als kans. In dit soort gevallen is het belangrijk om een goed verhaal te hebben ter onderbouwing.

Beoordeling financieringsaanvraag – waar let de bank op? 

Twee zaken zijn essentieel bij het aanvragen van een financiering, namelijk de cijfers en de stabiliteit van de onderneming. De cijfers moeten de bank het idee geven dat het een financieel sterk bedrijf is. De inkomsten zijn hoog genoeg om de rente en de aflossingen te dragen. De huidige financieringsstructuur moet ruimte laten voor extra vaste lasten uit een zakelijke lening.

Ook je bedrijf zelf neemt de bank mee in de beoordeling. In een persoonlijk gesprek willen ze de ondernemer achter het bedrijf spreken. De financiële onderbouwing laten banken het zwaarst wegen, maar de financier moet ook toekomst zien in het management. Is er voldoende kennis in het bedrijf aanwezig om ook met tegenslagen om te gaan?

Wat zijn belangrijke punten ter voorbereiding op het aanvragen van een lening?

De kans op een succesvolle financieringsaanvraag start met een goede voorbereiding. De financier vraagt bij jou aan wat je moet aanleveren. Als je niet weet wat er wordt opgevraagd, gaat er mogelijk veel tijd verloren met het verzamelen van de gegevens. Hierboven kon je al lezen wat je aan informatie kunt verzamelen vóór de aanvraag. Hieronder een aantal praktische punten om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. Het gaat om de volgende tips:

  • Voorkom in eerste instantie negatieve punten waar kredietverstrekkers over kunnen vallen. Voorkom betalingsachterstanden en maak geen schulden. Een machine leasen zal het krijgen van een lening bijvoorbeeld lastiger maken.
  • Zorg voor een goede omzet en pas op met uitgaven. Het is in jouw voordeel dat je geld achter de hand hebt om toekomstige investeringen deels met eigen vermogen te bekostigen.
  • Voorkom ook privé dat je schulden maakt. Ook hier kan een financieringsaanvraag om worden afgewezen.
  • Zorg voor een goede onderbouwing voor het besteden van het aangevraagde krediet. In een persoonlijk gesprek kan een beoordelaar ook doorvragen en cijfers opvragen die je goed in je hoofd moet hebben.
  • Je administratie moet goed zijn bijgewerkt. Een rommelige administratie werkt in jouw nadeel.

Er zijn ook factoren waar jij geen invloed op hebt

Bij een financieringsaanvraag letten kredietverstrekkers bijvoorbeeld ook op verwachtingen van de branche en de omvang van de concurrentie in jouw branche. Je hebt maar deels invloed op hoe succesvol een aanvraag is. Banken kunnen ook erg kritisch zijn en jouw aanvraag afwijzen. Bij een andere bank gaat het misschien wel lukken door een beoordeling die veel soepeler is. Eén afgewezen financieringsaanvraag wil nog niet zeggen dat je niet kunt lenen.

Veelgestelde vragen

Een financieringsaanvraag verloopt online. Eerst maak je een vergelijking om de beste lening te vinden tegen de laagste rente. Op de website van de financier vul je vervolgens gegevens in en deze verstuur je. Je krijgt een berekening in de mail met het verzoek om stukken aan te leveren. De ontvangen berekening is vaak nog niet de offerte. Zodra je de gegevens verstrekt hebt, volgt pas de offerte waarmee je akkoord kunt gaan.

Er zijn 2 punten waar een bank zich op richt, namelijk op de cijfers en op de stabiliteit van de onderneming. De cijfers moeten aantonen dat de bank geen onverantwoord risico loopt door het verstrekken van een lening. Daarnaast moet de bank ook vertrouwen hebben in de onderneming en in de ondernemer zelf. Na beoordeling door een acceptant krijg je de lening, of je wordt afgewezen door de kredietverstrekker.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment