Hoe bereken je een zakelijke lening?

op basis van 0 beoordelingen

Een zakelijke lening berekenen kun je op hoofdlijnen zelf. Je hebt hiervoor cijfers nodig over hoe je onderneming er financieel voor staat. Het vergelijken van zakelijke leningen hebben wij zo eenvoudig mogelijk gemaakt. De eerste stap is het berekenen van de maximale hoogte van de zakelijke lening.

berekening van een zakelijke lening
|

Uiteraard is het ook belangrijk om uit te zoeken wat de maandelijkse termijnen worden van het zakelijk krediet. De rentes verschillen sterk per kredietverstrekker en ook de afsluitprovisie en de andere mogelijke kosten kunnen verschillen. Verstrekkers van leningen bepalen hun eigen tarieven en kosten, dus de verschillen kunnen groot zijn.

Wat gaat een zakelijke lening mij kosten?

Bij het aanvragen van een zakelijke lening wordt er ook een rentepercentage afgesproken. Dit kan een vast rentepercentage zijn. Het voordeel van een vaste rente is dat je goed weet wat de kosten van de lening zijn gedurende de looptijd. Met een variabele rente kan de hoogte van de rente veranderen. De bijkomende kosten, zoals de afsluitprovisie, bemiddelingskosten en eventuele administratiekosten maken het lenen nog duurder. De grootste kostenpost bestaat uit de rente en de aflossing. Handige rekentools helpen jou om inzicht te krijgen. De verschillende aanbieders vragen allen andere percentages, vraag altijd meerdere offertes aan zodat je kunt vergelijken

Hoeveel ga ik aan rente betalen?

De maandelijkse kosten van de rente maken een zakelijke financiering duur. Je betaalt het rentepercentage over het geleende bedrag minus de aflossingen. Het snel aflossen van de schuld heb je dus baat bij. De hoogte van de rente ligt ongeveer tussen 4% (zakelijke hypotheek) en 20%. Hogere tarieven komen ook voor. Vooral als je geen perfecte bedrijfsresultaten hebt over meerdere jaren. Bij kleinere bedragen wordt alleen naar bankafschriften van de laatste 3 tot 6 maanden gekeken. Aanbieders verwerken in dat geval een risico-opslag in de tarieven. Door vervroegd aflossen kun je de rentelasten zo laag mogelijk houden. Zoek altijd een lening waarbij boetevrij aflossen mogelijk is.

Afsluitprovisie – kredietverstrekkers brengen kosten in rekening

Iedere aanbieder hanteert een eigen beleid. Een zakelijke lening aanvragen kan hoge kosten met zich meebrengen. Een afsluitprovisie van 1% komt voor, maar de kosten ervan kunnen ook 3% bedragen. Dit zijn geen jaarlijkse kosten, leg dus niet te veel nadruk op de kosten die je betaalt bij het aanvragen. De totale kosten worden vooral bepaald door de rente. Het hebben van flexibel geld is kostbaar. De kosten zo laag mogelijk houden is de truc.

Kijk verder dan ABN Amro, ING en Rabobank

Kijk verder dan de bank waar je nu bij bankiert. Andere aanbieders kunnen lagere rentes en betere voorwaarden hanteren. Zakelijk geld kun je ook krijgen via alternatieve leenvormen en van minder bekende kredietverstrekkers. Ga daarom ook in gesprek met kleinere geldverstrekkers als: Floryn, New10 en Qeld. Een kleinere geldverstrekker is ook eerder bereid om met jou mee te denken. De lening moet namelijk ook goed passen bij jouw financiële situatie. Probeer een vaste looptijd af te spreken met de financier. Zo maak je de lasten behapbaar.

Bedrijfslening berekenen en aanvragen

Online kun je de lening aanvragen. Dit is nog niet de definitieve aanvraag, maar met de aanvraag zet je het proces in gang. Bij de online aanvraag moet je vaak al informatie aanleveren en soms ook al de geldverstrekker de bevoegdheid geven om jouw bankrekeningen in te zien. Dit kan namelijk al de eerste toetsing zijn of je het geld kunt lenen. Een telefoontje met aanvullende vragen maakt vaak deel uit van het aanvraagproces voor een zakelijke lening. Zodra het akkoord is, krijg je het te lenen bedrag gestort op je zakelijke bankrekening.

Kom je er achter dat je nu te veel betaald voor je lening of wil je leningen samenvoegen om voordeel te verkrijgen? Het is soms mogelijk om je zakelijke lening over te sluiten!

Je zakelijke lening berekenen kun je ook eenvoudig houden

Het berekenen van je zakelijke lening kan zeer eenvoudig. Op basis van deze berekening kun je al een goede inschatting maken over de haalbaarheid van de lening. Vooral als je de kosten apart houdt. Stel, de lening loopt tien jaar. Het leenbedrag is 24.000 euro. Door een ongunstig risicoprofiel betaal je een hoge rente van 7,5%. Zonder rekening te houden met een aflossing, betaal je in het eerste jaar: 24.000 euro x 7,5% = 1.800 euro. In werkelijkheid zijn de rentelasten lager door maandelijkse aflossingen. Op deze manier kun je een inschatting maken.

Los je de lening af in 10 jaar en bedraagt de schuld 24.000 euro? De kosten per maand zijn de rentelasten + de aflossingen. De maandelijkse aflossingen bedragen 24.000 gedeeld door 120 maanden = 200 euro per maand. Door vervroegd aflossen verlaag je de maandlasten door een lagere rentelast. Daarnaast verkort je ook nog de looptijd van de lening.

Betaal je kosten voor het vervroegd aflossen?

Het is goed voor de financiële gezondheid van een bedrijf om de maandelijks terugkerende lasten extra te verlagen. Dat doe je met extra aflossingen. Zo snel mogelijk de lening aflossen geeft in de toekomst ook weer ruimte om andere investeringen te financieren als je hiervoor geld nodig hebt. Zorg daarom voor een lening waarin je boetevrij extra kunt aflossen.

Veelgestelde vragen

Online kun je een indicatie krijgen van wat je maximaal kunt lenen. Pas bij de aanvraag blijkt of het ook echt gaat lukken. Vooraf kun je een goede indicatie krijgen, maar hiermee heb je niet de zekerheid dat het ook gaat lukken.

Bij het aanvragen van een zakelijke lening bepaal je zelf wat je nodig hebt aan geld. De geldverstrekker bepaalt vervolgens of ze bereid zijn om jou het bedrag te lenen. De hoogte van het krediet bepaal je zelf. Jij hebt namelijk een bepaald bedrag nodig voor het financieren van plannen met je onderneming.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment