Wat is crowdfunding en wat betekent het?

op basis van 0 beoordelingen

Wanneer jij een bedrijf wil starten heb je één belangrijk ding sowieso nodig: geld, ofwel startkapitaal. Dit kan je doen door bijvoorbeeld geld te lenen bij de bank. Je kan…

crowdfunding
|

Wanneer jij een bedrijf wil starten heb je één belangrijk ding sowieso nodig: geld, ofwel startkapitaal. Dit kan je doen door bijvoorbeeld geld te lenen bij de bank.

Je kan ook op andere manieren aan geld komen, zoals bij crowdfunding bijvoorbeeld. Wij leggen aan je uit wat dit is, hoe dit werkt én of dit ook iets voor jou kan zijn.

Hoe werkt crowdfunding?

Laten we beginnen met een korte uitleg over wat crowdfunding is en hoe dit werkt. De letterlijke vertaling van crowdfunding is geld ophalen bij het grote publiek. Dit kan je doen via een online crowdfundingplatform. Wanneer jij een sterke crowdfunding campagne hebt opgezet (bijvoorbeeld voor duurzame projecten) kan het opgehaalde bedrag aardig oplopen.

Zo is een crowdfunding campagne die meer dan een miljoen euro heeft opgehaald zeker geen uitzondering. Hoe werkt dit dan? Crowdfunding verbindt investeerders die kapitaal beschikbaar stellen met bedrijven die financiële steun nodig hebben. Dit gebeurt via online platformen.

Bij crowdfunding zoekt de ondernemer actief steun van het publiek om te investeren in zijn of haar bedrijf. Dit kan via verschillende platformen en dan ook nog vaak tegen een aantrekkelijk rendement. Misschien is zo’n financieringsaanvraag ook wel wat voor jouw onderneming?

Voordelen crowdfunding

Dus, is crowdfunding iets voor jou? Hieronder hebben wij de verschillende voordelen voor je op een rijtje gezet.

 • Je bent niet afhankelijk van een bank als financier
 • Jij bouwt een band op met jouw investeerders, deze worden vaak trouwe klanten
 • Crowdfunding is erg laagdrempelig voor investeerders en kan vaak al vanaf 50 euro
 • Je kan eenvoudig een campagne opzetten

De verschillende vormen van crowdfunding

Via crowdfunding kun je de nodige financiering binnenhalen voor jouw creatieve projecten of product/dienst. In ruil daarvoor moet jij een verantwoorde bijdrage leveren, zodat de investeerders waarde voor hun geld krijgen. Maar welke vorm van crowdfunding past dan het beste bij jou?

Donatie

De donatie. Dit is waarschijnlijk waar jij aan denkt bij een crowdfundingsactie. De investeerders schenken jou dan geld zonder hier enige tegenprestatie voor terug te verwachten. Het zijn dus geen converteerbare leningen. Goed om te weten: hierbij geldt het schenkingsrecht.

Dit is een belasting die wordt geheven over schenkingen, ook via crowdfunding. Dit wordt ingehouden op het opgehaalde bedrag. Hou hier rekening mee bij de leningaanvraag zodat je niet uiteindelijk te weinig geld krijgt via de campagne.

Eigen vermogen

Ook heb je dan het eigen vermogen. Hierbij koopt een investeerder aandelen in jouw bedrijf. Hierover krijgen ze dividend (winstuitkering) betaald. Dit is erg populair als investering, zeker bij startups. Deze kunnen binnen een paar jaar enorm groeien en erg succesvol worden.

Dit maakt investeren extra aantrekkelijk, al biedt het geen zekerheden. Een bedrijf kan uiteraard groeien, maar ook achteruit gaan.

Vreemd vermogen

Naast eigen vermogen kan je ook kiezen voor vreemd vermogen voor de crowdfundingscampagne. Er wordt jou dan een lening verstrekt met een bepaalde rentepercentage en looptijd. Dit zorgt voor de nodige risico’s, wat resulteert in een hogere rente. Toch is dit veruit de meest populaire vorm van crowdfunding.

Tegenprestatie

En tot slot kan je nog kiezen voor een tegenprestatie. Dit is dan in de vorm van een product of dienst dat jij levert. Een voorbeeld: jij wil een bakkerij openen. Dan kan je de investeerders bijvoorbeeld waardebonnen geven om gratis gebak/brood mee te kopen. Hierover betaal je (helaas) wel omzetbelasting.

Tip: Zoek je een financiering als beginnend bedrijf met weinig cashflow? Dan is een durfkapitaal misschien wat voor jou!

Mike van den Broek

Een crowdfunding campagne opzetten

Dus, zo’n campagne opzetten: hoe doe je dat? Wanneer je hier geen ervaring mee hebt kan dit best een uitdaging zijn. Geen zorgen, hieronder leggen wij het aan je uit:

Zorg voor een duidelijk plan

Allereerst is het belangrijk dat je een duidelijk plan voor ogen hebt. Dit is ook belangrijk om investeerders aan te trekken voor jouw crowdfund. Hiervoor kan je het beste een ondernemingsplan of business model canvas voor gebruiken. Dit vormt de basis voor jouw campagne met daarin een uitleg over jouw idee, wie jij bent en wat jouw doelen zijn.

De kosten/ vorm van crowdfunding

Hoeveel geld heb jij nodig van de investeerders? Zorg voor een aanbod dat interesse wekt en geef ook duidelijk aan wat dit oplevert. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een tegenprestatie in de vorm van een product of dienst.

Je kan ook kiezen voor vreemd vermogen of donaties zonder enige voordelen of het uitgeven van aandelen. Hierover kan je meer lezen bij het kopje ‘de verschillende vormen van crowdfunding.’

Het juiste platform kiezen

Crowdfunding kan dus via verschillende online platformen. De crowdfundingplatformen die in Nederland actief zijn hebben ieder zo hun eigen voor- en nadelen. Om de juiste keuze te maken kan je de volgende vragen stellen:

 • Welk bedrag heb jij nodig?
 • Wat gaat de looptijd worden van de campagne?
 • Welk model gebruikt het platform?
 • Wat is de looptijd van de financiering?

Sterke pitch voor overtuiging

Jij wil zoveel mogelijk investeerders overtuigen geld te steken in jouw bedrijf. Maar waarom moeten zij dit doen? Dit vertel jij door middel van een sterke pitch. Zorg dat je duidelijk maakt wat jouw drijfveer is en vertel ook over de mogelijke risico’s. Transparantie is erg belangrijk.

Deel de actie in jouw netwerk

Grote kans dat jij al een eigen netwerk hebt. Bijvoorbeeld op social media kanalen als Instagram en het zakelijke platform LinkedIn. Vertel ook hier over jouw crowdfunding plan. Of geef bijvoorbeeld een feest om de campagne officieel te openen.

Verlies jouw investeerders niet uit het oog

Investeringen kosten geld. Wanneer investeerders geld in jouw onderneming stoppen en zorgen voor de nodige financiering is het belangrijk dat je met ze in contact blijft. Vertel bijvoorbeeld over de huidige stand van zaken. Zo weten alle partijen waar ze aan toe zijn.

Aanbieders van crowdfunding

Zoals eerder benoemd kan je bij verschillende platformen crowdfunding aanvragen. Maar welk crowdfundingplatform past dan het beste bij jou? Wij hebben hieronder een aantal bekende platformen voor je opgesomd.

Collin crowdfund

Collin crowdfund is een erkend MKB financier. De rente is gemiddeld 7,5% bruto en je kan korting krijgen via een speciaal loyaliteitsprogramma. Ook is het platform voor investeerders erg toegankelijk gemaakt, wat weer in jouw voordeel kan werken. Zo is de minimale investering slechts 100 euro.

Verder is dan ook het netto rendement bij Collin crowdfund één van de beste op de markt. Voor goedkeuring word je eerst gescreend en krijg je een crowdfund coach toegewezen die helpt bij de het bepalen van hoogte van de lening aanvraag.

Kosten

 • 850 euro kosten bij afsluiten lening voor publicatie- en contractkosten
 • 0,1% beheervergoeding per maand

Geldvoorelkaar.nl

Geldvoorelkaar.nl is in 2021 uitgeroepen tot hét beste crowdfundingplatform van Nederland. Hier kan je niet alleen terecht voor werkkapitaal, maar ook vastgoedfinanciering voor commercieel vastgoed of bedrijfsovernames.

Kosten

 • Eenmalige kosten van maximaal 499 euro voor publicatie
 • Maandelijkse fee over het leenbedrag

Oneplanetcrowd

Ook Oneplanetcrowd is een goede optie. Dit platform is specifiek gericht op duurzame projecten financieren. Zo worden duurzame innovaties mogelijk gemaakt met behulp van de lening. Dit gaat over bedragen van een tont tot meer dan een miljoen euro.

Kosten

 • Aanvraagkosten van 125
 • Plaatsingsfee van 1250 (tussen 3-6%)

Kapitaal op maat

En dan tot slot nog Kapitaal op maat als crowdfundingplatform. Hier kan jij als starten en als ervaren ondernemer terecht. Je kan jouw plannen presenteren aan investeerders via dit platform en zakelijk krediet ontvangen tussen de € 25.000,- tot € 2.500.000 tegen een rente tussen de 4 en 9%.

Kosten

 • Afsluitkosten van 395 euro
 • Succesfee van minimaal 3% met een minimum van € 2.000 euro

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat je weet waarin je investeert met crowdfunding als investeerder. Voor de geldvrager is het belangrijk om zich te realiseren welke kosten er aan de campagne verbonden zitten.

Een crowdfund aanmaken kan je doen via verschillende online platformen. Deze hebben ieder eigen voor- en nadelen en rekenen andere kosten.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Een bedrijfspand kopen als particulier, is dat mogelijk?
een particulier met een bedrijfslening

Een bedrijfspand kopen als particulier, is dat mogelijk?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment