Terug naar overzicht

Collin Crowdfund

Collin Crowdfund is een Nederlands crowdfunding platform voor het MKB-segment. Het platform heeft zich met name gespecialiseerd in grote campagnes op het gebied van crowdsourcing.

Start met een zakelijke lening te vergelijken door op onderstaande knop te klikken.

Financiering aanvragen

Over Collin Crowdfund

Het woord “collin” is een afkorting voor “collectief investeren”. Ondernemers kunnen via Collin Crowdfund in contact komen met serieuze investeerders om zo aan financiering te komen.

Toekomstige investeringskansen worden op de site gepresenteerd met een zogeheten pitch. Zowel particulieren als zakelijke investeerders kunnen collectief investeren in een project naar keuze, met een minimale investering van € 100 bij kleine projecten. Bij leningen van meer dan € 250.000 is de minimale investering minstens € 500.

Een investeringskans voor een investeerder komt tegelijkertijd neer op een zakelijke lening voor een lener. De site van Collin Crowdfund bedient zodoende beide zijdes van de medaille genaamd “crowdfunding”. Daardoor is dit platform bij uitstek geschikt voor bedrijven die een alternatieve manier van financiering zoeken.

Wat komt er kijken bij zakelijke financiering via een platform als Collin Crowdfund? Waar moet je rekening mee houden en wat levert het je op? Lees verder in deze recensie.

Specificaties

Zakelijke lening grootte€ 25.000,- t/m € 5.000.000,-
Zakelijk krediet grootte€ 25.000,- t/m € 2.500.000,-
Minimale jaaromzetAfhankelijk van leensom
Looptijd3 maanden tot 10 jaar
DebetrenteVanaf 5,5% per jaar
Extra kosten (excl. BTW)€ 450,- Publicatie en contractkosten, 2% succesfee (min. € 950,-), 0,07% per maand administratievergoeding
Goedkeuring aanvraagCirca 35 dagen
UitbetalingBinnen 24 uur
Jaarrekening nodig?Ja
Boetevrije aflossingJa

Financiering bij Collin Crowdfund

Er zijn bij Collin Crowdfund drie verschillende vormen van financiering mogelijk:

Lenen tot en met € 250.000

Onder de naam Collin Direct kunnen via Collin Crowdfund leningen worden afgesloten met een minimum bedrag van € 25.000 en een maximum bedrag van € 250.000. De rente voor Collin Direct varieert van 5,5% tot 9,5%. De looptijd is minimaal 3 maanden en maximaal 10 jaar.

Collin Direct kan geheel online worden geregeld. Na de online aanvraag wordt binnen enkele minuten een eerste voorstel toegestuurd. De aanvraag wordt zonder kosten beoordeeld, waarna binnen 2 dagen een definitief voorstel wordt opgesteld. Met een digitale ondertekening staat het geld binnen een week op de bedrijfsrekening.

Lenen boven € 250.000

Een lening van meer dan € 250.000 heeft net als bij Collin Direct een rente van 5,5% tot 9,5%. Ook de looptijd komt overeen, met minimaal 3 maanden en maximaal 10 jaar. Er zijn echter ook grote verschillen met kleinere leningen bij Collin Crowdfund.

Bij de aanvraag voor een lening van € 250.000 of meer wordt een persoonlijke Crowdfund Coach ingezet. Dit is niet vrijblijvend. De Crowdfund Coach zal niet alleen uitvoerig de aanvraag beoordelen, maar ook het ondernemingsplan, de jaarcijfers en het persoonlijk ondernemerschap onderzoeken, compleet met een bezoek van de coach aan het bedrijf. Wegens deze intensieve en persoonlijke beoordeling wordt eenmalig € 350 in rekening gebracht.

Vastgoedfinanciering

Collin Crowdfund biedt mogelijkheden voor de financiering van vastgoed. Met deze lening kan vanaf € 25.000 tot €2.500.000 worden geleend. De financiering moet worden gebruikt voor onroerend goed, zoals de aanschaf van een bedrijfspand, de overname van het huidige huurpand of de ontwikkeling van onroerend goed. Vastgoedfinanciering lijkt qua aanvraag verder voor een groot deel op de lening vanaf € 250.000.

Financiering aanvragen bij Collin Crowdfund

Omdat een platform voor crowdfunding wezenlijk anders werkt dan een traditionele kredietverstrekker, wijkt ook de aanvraag van grote leningen af van normale aanvragen. Er zijn in totaal zeven stappen die je bij Collin Crowdfund voor een grootschalige financiering moet doorlopen:

1. Registreren

Om bij Collin Crowdfund in aanmerking voor zakelijke financiering te komen moet je eerst een account aanmaken en jezelf en je onderneming laten registreren. De servicedesk van Collin Crowdfund controleert je gegevens.

2. Lening aanvragen

Bij het aanvragen van de lening geef je het bedrag aan dat je nodig hebt, samen met het doel van de lening. Er wordt direct gevraagd om geld over te maken voor de evaluatie door de Crowdfund Coach.

3. Bedrijfsbezoek

Binnen twee werkdagen na de betaling voor de kredietbeoordeling neemt de aan jou toegewezen Crowdfund Coach contact met je op. De coach zal onder andere een persoonlijk bezoek aan je bedrijf brengen.

4. Beoordeling van de aanvraag

De Crowdfund Coach beoordeelt de aanvraag, maar staat daar niet alleen in. Na een positief oordeel wordt de aanvraag aan een Risk Coach en een zogeheten Groen Licht-commissie voorgelegd. Bij een afwijzing wordt een toelichting gegeven. Eventueel kan ook worden verzocht om de aanvraag aan te passen.

5. Pitch

Alleen een aanvraag is op een crowdfunding platform niet genoeg. Je zult ook toekomstige investeerders over moeten halen om geld in jouw plannen te steken. Daarom wordt er gevraagd naar een pitch, oftewel een heldere, korte tekst over het hoe en waarom van jouw lening.

6. Publicatie

De pitch wordt op de site van Collin Crowdfund geplaatst en moet daar de lezer overtuigen om in jouw plan te investeren. Voor een korte periode zal de pitch beperkt zichtbaar zijn. Deze periode wordt de pre-publicatiefase genoemd. Alleen een besloten groep heeft toegang tot jouw pitch. Voor de besloten groep moeten investeerders worden gezocht in het eigen netwerk, zoals bij familie, leveranciers, klanten of medewerkers. Het voordeel van inschrijvingen door deze besloten groep is dat dit later mogelijk vertrouwen wekt bij nieuwe investeerders. Na de pre-publicatiefase is de pitch voor iedereen zichtbaar.

7. Actieve lening

Als genoeg investeerders zich hebben aangemeld, is de leningaanvraag volgeschreven. Verdere investeringen in jouw lening zijn dan niet meer mogelijk. Elke investeerder krijgt vier dagen bedenktijd. Tijdens deze periode hebben investeerders de mogelijkheid om op de investering terug te komen. Als deze termijn voor iedere investeerder is verstreken, wordt de lening op jouw rekening geplaatst.

Als de actieve lening een feit is, wordt er wel door Collin Crowdfund plaatsingskosten geëist van € 850. Deze komen te vervallen als er te weinig inschrijvingen zijn om de totale lening mogelijk te maken.

Vul het formulier in om een lening aan te vragen bij Collin Crowdfund.

Zakelijke lening via Collin Direct

Via Collin Direct worden alleen kleinere leningen tot € 250.000 verstrekt. Het aanvraagproces is bij Collin Direct daarom iets versimpeld. Er wordt geen Crowdfund Coach ingeschakeld. De kredietbeoordeling is gratis. Er wordt bovendien niet naar een pitch gevraagd.

De voor- en nadelen van Collin Crowdfund

Financiering door middel van crowdfunding kan een aantrekkelijk alternatief voor reguliere leningen zijn. Crowdfunding kan makkelijk worden gecombineerd met andere leningen en is toegankelijk voor kleine, startende ondernemers.

Daarbij werkt crowdfunding de marketing van je onderneming in de hand. Het crowdfundplatform zorgt ervoor dat je bedrijf met een sterk profiel staat vermeld, zodat investeerders kunnen worden aangetrokken. Dit zorgt bij voorbaat voor meer naamsbekendheid.

Maar hoe goed werkt Collin Crowdfund als platform? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen

  • Een lening tot € 250.000 is mogelijk zonder dat een businessplan moet worden voorgelegd. Er kan zowel bij kleine als grote leningen vervroegd worden afgelost.
  • De Crowdfund Coaches van Collin Crowdfund werken regionaal en staan garant voor een persoonlijke aanpak. Ze helpen je door het aanvraagproces en geven advies voor de uitdagingen die je met crowdfunding tegenkomt.
  • De duidelijke site helpt met het profileren van jouw onderneming. Een breder publiek raakt zo met jouw bedrijf bekend.

Nadelen

  • Met 5,5% tot 9,5% per jaar krijg je te maken met een hoge rente.
  • De Crowdfund Coach is niet vrijblijvend. Er moet € 350 worden betaald. Omdat de Crowdfund Coach bij aanvragen voor leningen van € 250.000 verplicht is, is een aanvraag voor een grotere lening niet gratis.
  • Ook zijn er plaatsingskosten van € 850, gegeven dat genoeg investeerders zich aanmelden.

Onze mening over Collin Crowdfund

Collin Crowdfund richt zich met zijn crowdfunding platform vooral op het midden- en kleinbedrijf. Hoewel bij kleine leningen tot € 250.000 er sprake is van een vrijblijvend en relatief snel en simpel traject, heeft een grotere lening meer voeten in de aarde. Naast de extra kosten voor de kredietbeoordeling en Crowdfund Coach, moet je tijdens de (pre-)publicatiefase zelf actief op zoek naar investeerders.

Ook moet je reacties op je pitch in de gaten houden om eventuele vragen te beantwoorden en twijfel weg te nemen. Dit is echter een uitdaging die je bij elk crowdsourceplatform tegen zal komen. Collin Crowdfund geeft met het duidelijke pitchformat alle gelegenheid om jouw bedrijf zo goed mogelijk voor de dag te laten komen.

De reacties van ondernemers die via het platform een lening hebben gekregen zijn positief. Colling Crowdfund dan ook goed bekend bij Trustpilot en Crowdfundmarkt, met een score van respectievelijk 4,4 en 4,2. Als je op de eigen site kijkt, zie je al snel dat veel investeringskansen soms binnen enkele uren al volledig volgeschreven zijn.

Veelgestelde vragen

Je kunt bij Collin Crowdfund geld lenen door dit online aan te vragen. Afhankelijk van hoeveel geld je wilt lenen krijg je een Crowdfund Coach toegewezen die de aanvraag beoordeelt en en de mogelijkheden bespreekt. Vervolgens stel je een pitch op voor jouw lening, zodat investeerders kunnen worden overgehaald om jouw lening te financieren.

Collin Crowdfund staat goed bekend, met waardering van 4,4 en 4,2 bij respectievelijk Trustpilot en Crowdfundmarkt. Daarnaast zijn er ook veel positieve ervaringen te lezen op Google.

Contactgegevens Collin Crowdfund

Collin Crowdfund
Schijfstraat 6E
5061 KB Oisterwijk

085-4016546
[email protected]

0 reacties

Beoordeel Collin Crowdfund

Licht je beoordeling bijvoorbeeld toe op basis van de criteria bestelproces, snelheid van levering, prijs-kwaliteitverhouding en de klantenservice