Wat is durfkapitaal?

op basis van 0 beoordelingen

Durfkapitaal: een bekend woord voor veel ondernemers. Maar wat is het, en kan dit ook iets voor jou zijn?

een briefje geld
|

Durfkapitaal: wat is het?

Dus, wat is durfkapitaal dan precies? Eigenlijk is dit een soort financieringsbron voor startende bedrijven. Deze hebben vaak te maken met een beperkte cashflow en kunnen ook geen toegang krijgen tot een reguliere bankfinanciering. Dit kan zorgen voor behoorlijk grote bedragen waar het bedrijf (bijvoorbeeld) de producten en/of diensten verder mee kan ontwikkelen.

En om dit durfkapitaal te krijgen heb je investeerders nodig. Deze moet jij ervan overtuigen dat jouw startende bedrijf het geld waard is. Hierbij gaat het om risicodragend kapitaal. Dit wordt bijvoorbeeld geleend bij mensen die niet de kennis in huis hebben over investeren en de risico’s hiervan.

Venture capitalists en business angels

En dan heb je nog een groep mensen die juist wél vaker investeren en het risicodragend vermogen hebben hiervoor. Zo’n investeerder heet een durfkapitalist of business angel. Het zijn vaak mensen die zelf ook ondernemer zijn geweest of een eigen onderneming hebben. Zij weten als geen ander hoeveel moeite én geld een bedrijf kost.

Wanneer een bedrijf grote bedragen aan risicokapitaal investeert heten dit venture capital- maatschappijen. Zulk startkapitaal kan overigens ook worden opgehaald via crowdfunding. Dit heet dan ook wel equity-crowdfunding. Ook hier zitten weer bepaalde regels aan verbonden.

Zitten er ook nadelen aan durfkapitaal?

Dit soort investeringen hebben vaak een hoog groeipotentieel. Dat maakt het ook aantrekkelijk om in zulke jonge bedrijven te investeren. Een logische opbouw dus. Maar goed, zitten er ook nadelen aan durfkapitaal? Het korte antwoord is: ja. Laten we dit toelichten. Wanneer jij een investeerder gevonden hebt spreek je een rente af over het durfkapitaal dat je hebt ontvangen.

Het risico is groot, waardoor de rente vaak ook hoog is. Zo kunnen de investeerders zichzelf ook indekken. Wanneer er dan financiële problemen bestaan binnen het bedrijf kunnen ze vaak naar hun geld fluiten. Dit maakt zo’n investering dus behoorlijk spannend.

Hoe zorg je voor investeerders?

Dus: lijkt durfkapitaal jou wel wat? Dan heb je investeerders nodig. Er zijn een aantal punten waarover je met ze kan praten. Jouw businessplan bijvoorbeeld. Hierin staat uitgewerkt wie jij bent, wat jouw bedrijfsidee is en hoe je dit wil uitvoeren. Dit alles dien je te verpakken in een goede presentatie die jouw (potentiële) investeerders over de streep haalt.

Zorg voor een attractieve propositie. Wees hierbij ook duidelijk over hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je gaat terugbetalen per maand. Bespreek ook jouw exit strategie: dit is het plan dat je uitvoert wanneer het bedrijf failliet gaat. De ongeschreven regel bij durfkapitaal is: hoe meer risico, hoe meer winst er gehaald kan worden. Probeer hier dan ook op in te spelen.

Verder kan je het dan ook nog hebben over de financiële projecties. Dit zijn berekeningen van de kapitaalbehoefte, de waarde van het bedrijf en het aandelenbelang dat een ondernemer af wil staan aan de investeerder.

Alternatieven voor durfkapitaal

Financiering kan je ook krijgen op andere manieren dan met durfkapitaal. Voor startende ondernemers kan het best spannend zijn met een durfkapitalist te gaan samenwerken. Dus, wat kan je dan doen? Een zakelijke lening afsluiten is een goed alternatief om de financiering voor jouw nieuwe onderneming rond te krijgen.

Een zakelijke lening kan jij afsluiten bij verschillende kredietverstrekkers. Je spreekt dan van tevoren de looptijd af, het bedrag dat je wil lenen en de rente die je hierover betaalt. Dit soort bedrijven gebruiken dit ook als hun verdienmodel. De drempel is voor jou dan ook een stuk lager.

Veelgestelde vragen

Dit is geld wat wordt geïnvesteerd in een startend bedrijf door een durfkapitalist. Het risico voor de investeerder is groot, maar de winst zal dan ook erg groot zijn.

Een durfinvesteerder is doorgaans iemand die een eigen onderneming heeft of heeft gehad en investeert in een startende onderneming met durfkapitaal.

Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment