Terug naar overzicht

Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar logo

Geldvoorelkaar is een crowdfundingplatform, dat zich richt op financiering voor MKB-ondernemers en vastgoedbeleggers. Het platform is opgericht in de nasleep van de kredietcrisis in 2011.

Start met een zakelijke lening te vergelijken door op onderstaande knop te klikken.

Zakelijke lening vergelijken

Over Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar streeft naar meer financierbaarheid van het MKB-segment. Het platform wil een verantwoorde bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Er worden daarbij drie kernwaarden gehanteerd: transparantie in kosten en rendement, integriteit in zakendoen en verantwoord financieren.

Geldvoorelkaar was het eerste crowdfundingplatform van Nederland en is nog steeds een marktleider op dit gebied. In 2021 werd Geldvoorelkaar zelfs uitgeroepen tot het beste crowdfundingplatform van het jaar.

Wat heeft dit platform te bieden voor MKB-ondernemers en wat zijn de gemiddelde ervaringen? Lees verder in onze recensie.

Specificaties

Zakelijke lening groottev.a. € 1000,- tot geen maximum
Zakelijk krediet groottev.a. € 1000,- tot geen maximum
Minimale jaaromzetAfhankelijk van leensom
Looptijd1 tot 10 jaar
Debetrente4 tot 9%
Extra kosten€750,- publicatiekosten, €750,- contractkosten, 2% succesfee, 0,07% per maand doorloopfee
Goedkeuring aanvraagCa. 30 dagen
UitbetalingBinnen 48 uur
Jaarrekening nodig?Ja
Boetevrije aflossingJa

Zakelijke leningen bij Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar biedt vier verschillende vormen van financiering. De rente wordt per aanvraag bepaald op basis van het risicoprofiel en eventuele hypothecaire zekerheden.

De vier financieringsvormen:

AndersFinancieren lening

Met de AndersFinancieren lening kan een bedrag vanaf € 250.000 worden geleend. De looptijd varieert van 6 maanden tot 10 jaar. Aan het einde van de looptijd moet er een loan-to-value zijn van 75% of minder.

Bij deze financieringsvorm is een combinatie mogelijk van een aflossingsvrije lening en een annuïtaire lening. Één keer per jaar mag er voor 20% boetevrij worden afgelost.

De lening moet worden gebruikt voor projecten op het gebied van duurzaamheid, zorg en huisvesting.

Annuïtaire lening

Met de annuïtaire lening kan een bedrag van minstens € 25.000 worden geleend. De lening is gericht op zakelijke geldnemers en particuliere vastgoedbeleggers. Ook deze lening heeft een looptijd van minstens 6 maanden en maximaal 10 jaar.

(Duurzame) Vastgoedlening

Met de (duurzame) vastgoedlening kunnen bedragen worden geleend vanaf € 50.000. Net als bij de andere leningen geldt een looptijd van 6 maanden tot 10 jaar. Annuïtaire en aflossingsvrije leningdelen kunnen met elkaar worden gecombineerd. Er wordt uitgegaan van een loan-to-value van 75% of minder aan het einde van de looptijd.

Flexlening

De flexlening is met name geschikt voor projectontwikkeling, overbruggingsfinanciering of werkkapitaal. Deze lening kan op maat worden gemaakt door middel van een combinatie van een annuïtaire lening, een aflossingsvrije lening en een groeilening. Lenen kan vanaf € 25.000.

Zakelijke lening aanvragen bij Geldvoorelkaar

Financiering verkrijgen via Geldvoorelkaar komt neer op vier stappen:

1. Online aanvragen

Om financiering aan te vragen moet je eerst jezelf als lener registreren op de site van Geldvoorelkaar. Samen met aanvraag zal je de volgende documenten moeten overdragen:

  • Een ondernemingsplan
  • Een kopie van je identiteitsbewijs
  • Je privéadres voor een BKR-toetsing
  • Een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel
  • Recente jaarverslagen
  • Een recente aangifte voor inkomstenbelasting

2. Beoordeling

Op basis van de ingeleverde documenten wordt je aanvraag onderzocht door een persoonlijke beoordelaar. Deze beoordeling is niet helemaal vrijblijvend. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt er voor € 750 aan publicatiekosten in rekening gebracht. Als de aanvraag wordt afgewezen hoeven deze kosten niet te worden betaald.

3. Publicatie van de pitch

Om de financiering mogelijk te maken moeten er geldschieters worden gevonden. Het platform van Geldvoorelkaar is erop gemaakt om aanvragen voor leningen en andere projecten zo helder mogelijk te presenteren voor mogelijk investeerders. Je bent echter zelf verantwoordelijk voor de pitch waarmee je op de site wordt gepresenteerd.

De pitch die je aanlevert wordt in eerste instantie 48 uur lang in voorpublicatie op de site gezet. Investeerders kunnen zich dan alvast inlezen op jouw aanvraag. Daarna komt de inschrijfperiode van 30 dagen. Als de lening niet op tijd is volgeschreven, komt deze te vervallen.

4. Succesvolle funding

Is de lening wel op tijd volgeschreven? Dan is de financiering bijna een feit. Alle investeerders tekenen dan een investeringscontract. Tegelijkertijd wordt het contract van de lening opgesteld, dat naar jou wordt gestuurd.

Zodra al het geld van de investeerders is verzameld, wordt dit overgemaakt naar de zakelijke rekening. Vanaf dat moment gaat de looptijd van start. Naast de eerder betaalde publicatiekosten wordt nog eens voor € 750 aan contractkosten in rekening gebracht. Ook moet er een succesfee worden betaald van rond de 2% over de totale lening.

Geef je gegevens op om een financiering aan te vragen via geldvoorelkaar.nl

De voor- en nadelen van Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar is een van de oudste en grootste platformen voor crowdfunding van Nederland. Er zijn dan ook inmiddels al een groot aantal verschillende investeringen en succesvolle campagnes met dit platform uitgevoerd.

Wat maakt Geldvoorelkaar een aantrekkelijk alternatief voor reguliere financieringsmethoden? En wat juist niet? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen

  • Geldvoorelkaar heeft als een van de oudste crowdfundingplatformen van Nederland een ijzersterke reputatie als marktleider. Er is daarom een groot aantal investeerders via het platform actief. 98% van de gepubliceerde financieringen wordt volgeschreven.
  • Mocht een financiering toch niet tot stand komen? Dan worden er geen kosten in rekening gebracht. Kortom: no cure, no pay.

Nadelen

  • Geldleners worden uitvoerig gescreend. Dit is logisch als het gaat om grote leningen. Er zijn echter snellere en minder bureaucratische alternatieven te vinden voor meer kleinschalige financiering.
  • Doordat er publicatiekosten, contractkosten en een succesfee in rekening worden gebracht, moet er minstens € 1500 extra worden betaald. Deze kosten worden betaald aan Geldvoorelkaar en staan los van de rente die door investeerders wordt opgestreken. Dat maakt met name de kleinere leningen relatief duur.

Onze mening over Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar profileert zich als een idealistische onderneming met kernwaarden als transparantie, duurzaamheid en integriteit. Wat negatieve reacties op Trustpilot en Google ten spijt, staat het platform goed bekend en weten veel investeerders hun weg te vinden naar de openstaande projecten op de site.

Een deel van het succes hangt samen met de zorgvuldige screening van Geldvoorelkaar. Er wordt persoonlijke en intensieve aandacht gegeven aan een aanvraag. Deze aandacht is niet gratis. Er worden publicatiekosten in rekening gebracht. Daarbij komen nog contractkosten als de financiering is afgerond.

Ook moet er betaald worden voor een succesfee. Waar een reguliere bank een verdienmodel hanteert op basis van de rente van een lening, wordt bij crowdfunding de rente betaald aan de investeerders. Bij Geldvoorelkaar is de succesfee onderdeel van het verdienmodel.

De extra kosten en de succesfee maken zodoende met name kleine leningen bij Geldvoorelkaar relatief duur. Voor grootschalige financiering is Geldvoorelkaar dankzij het grote netwerk aan investeerders echter een interessant alternatief voor reguliere kredietverstrekkers.

Veelgestelde vragen

Geldvoorelkaar heeft een overwegend positieve reputatie. Op Crowdfundmarkt.nl heeft het platform een score van 4,1%. Daarbij is dit het oudste crowdfunding platform van Nederland. Met een totaal van ruim € 219 mln aan investeringen is GeldVoorElkaar een marktleider. Ook is het platform aangesloten bij de Stichting MKB Financiering.

Je vraagt een financiering aan door jezelf online te registreren en documentatie up te loaden. Je aanvraag wordt vervolgens grondig beoordeeld. Bij goedkeuring gaat een inschrijfperiode van start, waarin investeerders moeten worden overgehaald om jouw lening te financieren. Als dit gelukt is, wordt de lening overgemaakt. Bij succes wordt een provisie door Geldvoorelkaar ingehouden.

Contactgegevens Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar
Traverse 3
3905 NL Veenendaal

085 – 2733 465
[email protected]

0 reacties

Beoordeel Geldvoorelkaar

Licht je beoordeling bijvoorbeeld toe op basis van de criteria bestelproces, snelheid van levering, prijs-kwaliteitverhouding en de klantenservice