Wat is cashflow en hoe werkt het?

op basis van 0 beoordelingen

In het Nederlands betekent cashflow de geldstromen van een onderneming in een bepaalde periode. Met de inkomende geldstroom moeten de uitgaven betaalbaar zijn. De cashflow berekenen is een vast onderdeel van een toetsing bij het aanvragen van een financiering. Het geeft een indruk hoe de onderneming de financiële verplichtingen kan dragen. Hoe kun je de cashflow berekenen en wat betekent een positieve cashflow?

cashflow van een bedrijf
|

De financiële gezondheid kun je op verschillende manieren inzichtelijk maken met verschillende uitkomsten. Hoeveel winst je jaarlijks maakt is een belangrijk gegeven, maar voor het krijgen van een financiering is een cashflow prognose ook een belangrijk gegeven. De cashflow berekenen kun je aan de boekhouder overlaten, maar het gaat je zelf ook lukken.

Wat is cashflow?

Jouw cashflow is het verschil tussen wat er in een bepaalde periode aan geld binnenkomt en wat er in diezelfde periode weer aan geld uit gaat. Er kan sprake zijn van een positieve cashflow of een negatieve cashflow. Met een positieve kasstroom komt er dus meer binnen dan er uit gaat. Een negatieve kasstroom betekent dus dat je te veel uitgeeft. De uitgaande geldstroom is te hoog. Voor het aanvragen van een zakelijke lening zeggen cashflow prognoses veel over je financiële positie. Kan je onderneming nog extra uitgaven aan? Met een positieve netto cashflow heb je geld te besteden.

Hoe kun je de cashflow berekenen?

Een cashflow prognose maken is relatief eenvoudig, maar je moet wel weten wat je wel en niet mee moet nemen in de berekening. Je neemt de inkomsten en uitgaven mee. De inkomsten zijn de verdiensten. De uitgaven zijn op verschillende manieren vast te stellen. Er zijn namelijk drie verschillende cashflows, namelijk:

  • Operational cashflow
  • Financieringscashflow
  • Investeringscashflow

Je kunt uitgaan van de operationele cashflow. Dat wil zeggen dat je rekening houdt met de dagelijkse activiteiten van je bedrijf. Je neemt voor de uitgaven geen incidentele uitgaven of grote investeringen mee. De andere twee vormen zijn niet van belang bij het aanvragen van een financiering.

Wat zijn de gevolgen van een negatieve cashflow?

Als uit de cashflow management een negatieve cashflow blijkt, moet er aandacht zijn voor de redenen daarvoor. Toch wil dit nog niet direct zeggen dat je onderneming een probleem heeft, maar een negatieve kasstroom werkt wel in je nadeel en kan zelfs aanzienlijke gevolgen hebben. Er wordt in dat geval gekeken naar de toekomstige cashflow. Als je vrije kasstroom gedurende een paar maanden negatief is, hoeft dat geen probleem te zijn. Je krijgt op korte termijn bijvoorbeeld weer extra liquide middelen of je moet tijdelijk extra verplichtingen betalen. Tijdig ingrijpen is belangrijk. Inzicht in geldzaken maakt de cashflow belangrijk.

Wat kunnen redenen van een negatieve cashflow zijn?

Als de uitgaven groter zijn dan de inkomsten moet uiteindelijk ook een verlies (negatieve winst) ontstaan. Een onderneming is vergelijkbaar met een huishouden. Als je iedere maand meer uitgeeft dan ontvangt, heb je een probleem. Toch hoeft het niet te zeggen dat je onderneming geen toekomst meer heeft. Er kunnen namelijk oplosbare issues zijn waar de negatieve cashflow door ontstaat. Het is wel zaak om erin te duiken samen met je accountant.

Een positieve cashflow betekent goed nieuws

Met een positief resultaat is er niets aan de hand. In je onderneming vloeit voldoende geld binnen om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Alle inkomsten en uitgaven zijn in evenwicht voor een gezonde onderneming. Voor het krijgen van een financiering is dit het resultaat dat je wenst. Het positieve is dat je voor toekomstige grote investeringen eenvoudig vreemd vermogen kunt aantrekken. Ook banken zijn er blij mee, want er bestaan geen zorgen dat een onverwachte grote factuur je bedrijf in de geldzorgen stort.

Bekijk de cashflow over een langere periode

Je cashflow berekenen over de vorige maand zegt weinig over je onderneming. Door uit te gaan van een volledig jaar, krijg je al een betere indruk van de resultaten van je onderneming. Zelfs bij een periode van één jaar moet je rekening houden met excessen. Je hebt in het jaar bijvoorbeeld meevallers gehad door een grote opdracht waar je hoge inkomsten uit hebt ontvangen. Of je hebt juist een jaar gehad met grote financiële tegenvallers of teruglopende inkomsten. Houd er rekening mee dat het altijd een momentopname is. Met een negatieve cashflow kun je nog steeds toekomstige investeringen financieren met vreemd vermogen.

De winst en verliesrekening zegt meer over je onderneming

De cashflow is belangrijk, maar zolang je nog steeds goede bedrijfsresultaten hebt, zal een negatieve cashflow niet cruciaal zijn. Kredietverstrekkers zijn vooral geïnteresseerd in hoeveel winst je jaarlijks maakt. Zolang dat goed op orde is, hoef jij je geen zorgen te maken. Maar heb wel aandacht voor je kasstroom. Je wilt namelijk ook in de toekomst winst blijven maken.

Veelgestelde vragen

Met de cashflow krijg je inzicht in de inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Komen er bijvoorbeeld maandelijks meer inkomsten binnen dan er aan uitgaven uit gaat? Je kunt een positieve en een negatieve kasstroom hebben.

Je berekent de cashflow door over een periode alle inkomsten en uitgaven met elkaar te verrekenen. Als er onder de streep een positief bedrag overblijft, heb je meer inkomsten dan uitgaven in deze periode. Zijn de uitgaven groter dan de inkomsten? In dat geval heb je een negatieve cashflow. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment