Werkkapitaal: wat is dit precies?

op basis van 0 beoordelingen

Wanneer jij wil gaan ondernemen is een goed idee natuurlijk het halve werk. Echter heb je voor de uitvoering van dit idee ook geld nodig. En dat kan voor startups…

man met een werkkapitaal
|

Wanneer jij wil gaan ondernemen is een goed idee natuurlijk het halve werk. Echter heb je voor de uitvoering van dit idee ook geld nodig. En dat kan voor startups nog behoorlijk lastig zijn. Dus: hoe kom je dan aan dit geld? Juist: met werkkapitaal. Op deze pagina leggen wij aan je uit wat het is en of dit ook iets voor jou kan zijn.

Het werkkapitaal

Dus, wat is werkkapitaal dan precies? Kort gezegd is dit de hoeveelheid geld die jouw bedrijf nodig heeft om alle bedrijfsactiviteit goed te kunnen uitvoeren. Dus eigenlijk het geld om jouw bedrijf financieel gezond te houden. Werkkapitaal wordt vaak verleend door banken of kredietmaatschappijen.

Zo bereken je het werkkapitaal

Voor het werkkapitaal berekenen is er een hele handige formule. Deze gaat als volgt:

Werkkapitaal = vlottende activa + liquide middelen – kort vreemd vermogen

Hieronder leggen we nog even uit wat deze economische begrippen inhouden:

Vlottende activa

De vlottende activa omvat alle bezittingen binnen jouw bedrijf die relatief snel kunnen worden omgezet in geld. Denk hierbij aan kasgeld of grondstoffen.

Liquide middelen

Dan heb je nog de liquide middelen. Dit zijn alle geldmiddelen die direct beschikbaar zijn binnen jouw onderneming. Bijvoorbeeld een bankrekening of creditcard rekening.

Kort vreemd vermogen

Let wel: het werkkapitaal is niet allesbepalend voor het uiteindelijke bedrag dat jij als investering nodig hebt. Daarom wordt dit vaak vergeleken samen met de jaaromzet en het balanstotaal. Zo kan jij het werkkapitaalratio berekenen. Hier is ook een formule voor te gebruiken:

Werkkapitaalratio = Werkkapitaal x 100% / Balanstotaal (een mooie uitkomst is tussen de 10 en 20%).

Netto werkkapitaal

Wat is dan het netto werkkapitaal? Dit werkt nét weer even anders dan het bruto werkkapitaal. Het netto werkkapitaal krijg je door de kortlopende schulden (kortlopende vorderingen) van het werkkapitaal af te trekken. Je doet: vlottende activa minus de vlottende passiva om dit antwoord te krijgen. Deze kortlopende verplichtingen kunnen bijvoorbeeld openstaande rekeningen zijn bij jouw fabrikant. Dit heten dan crediteuren.

Wanneer heb je teveel (of te weinig) werkkapitaal?

Je weet nu wat werkkapitaal inhoudt. Maar hoeveel werkkapitaal heb je nodig voor een positief netto werkkapitaal? Dat jij veel werkkapitaal hebt hoeft niet per se iets te zeggen over de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Om te weten of jij voldoende werkkapitaal tot je beschikking hebt kan je kijken naar de current ratio en quick ratio.

Hiermee bekijk je de verhouding tussen hoeveel werkkapitaal je hebt en de financiële verplichtingen die je moet voldoen. Een current ratio boven de 1 is positief. Je hebt genoeg kapitaal om aan de verplichtingen te voldoen. Wanneer dit onder de 1 zit heb je negatief netto werkkapitaal.

De quick ratio gebruik je om te kijken of je ook nog voldoende ruimte hebt voor deze verplichtingen zonder jouw voorraad. Bijvoorbeeld wanneer je deze voorraad niet op korte termijn kan verkopen.

Hieronder staan de formules voor quick- en current ratio:

  • Quick ratio: (vlottende activa incl liquide middelen – voorraden)/vlottende passiva
  • Current ratio: vlottende activa incl liquide middelen/vlottende passiva

Tips voor meer werkkapitaal

Een gezond werkkapitaal is voor iedere onderneming belangrijk. Op die manier heb jij de zekerheid dat jij jouw dagelijkse financiële verplichtingen ook daadwerkelijk kan betalen. Hoe kan jij jouw dan werkkapitaal beïnvloeden op een positieve manier? Hieronder geven we je een paar tips.

Zorg dat je met meerdere leveranciers samenwerkt

Door jouw producten af te nemen bij meerdere leveranciers ben je minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld (te) late leveringen. Dit zorgt voor meer balans in jouw werkkapitaal.

Stuur op tijd facturen

Zorg dat al jouw facturen op tijd de deur uitgaan. Je kan er ook voor kiezen jouw klanten vooraf te laten betalen (gedeeltelijk of volledig). Je kan ook klanten bijvoorbeeld 2-5% korting geven op de factuur wanneer ze direct of binnen een paar dagen betalen.

Werp een blik op de kredietwaardigheid bij nieuwe samenwerkingen

Stel: je werkt samen met een klant. Je hebt de factuur verstuurd, maar ineens is het bedrijf failliet. Dit kan je voorkomen door de kredietwaardigheid te checken voor je besluit om samen te werken.

Zorg voor ruime betaaltermijnen

Om jezelf wat meer financiële ruimte te geven doe je er verstandig aan om ruime betaaltermijnen af te spreken met jouw leveranciers. Zo heb je ruim de tijd om te betalen en is het ook niet erg als dit nét iets later is dan gepland.

Tijdelijke tekorten aan werkkapitaal opvangen

Het lenen van geld voor het aanvullen van het werkkapitaal kan de oplossing zijn bij tijdelijke tekorten. Kijk wel kritisch naar de manier van geld lenen voor jouw bedrijf. Het kort vreemd vermogen zorgt namelijk ook weer voor een daling van het werkkapitaal. Je moet de lening extra en snel af kunnen lossen. Je krijgt bijvoorbeeld de volgende maand extra kapitaal beschikbaar waar je de extra lening weer mee kunt aflossen.

Veelgestelde vragen

Werkkapitaal betekent simpel gezegd de hoeveelheid geld die jij nodig hebt om al jouw bedrijfsactiviteiten uit te voeren.

Het werkkapitaal berekenen doe je door vlottende activa + liquide middelen – kort vreemd vermogen te doen.

Ieder bedrijf heeft werkkapitaal nodig. Hoeveel ‘genoeg’ is verschilt dus ook. Toch geld doorgaans dat wanneer de current ratio hoger is dan 1, je genoeg netto werkkapitaal hebt.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment