Bedrijfslening: Geld lenen voor bedrijf

op basis van 0 beoordelingen

Wil je alles weten over een zakelijke lening en hoe je deze kan aanvragen? Lees dan snel verder, wij vertellen je alles wat je moet weten!

persoon met bedrijfslening
|

Met een bedrijfslening kan je een extra geldbedrag lenen bij de bank of bankvrije instelling. Een zakelijke lening aanvragen kan vaak eenvoudig via de website van de kredietverstrekker.

Wat is een bedrijfslening?

Met een bedrijfsfinanciering kan je een extra geldbedrag lenen bij de bank of bankvrije financiële instellingen. Je vergroot hiermee jouw zakelijk krediet en de financiële ruimte van jouw onderneming.

Er zijn veel verschillende soorten zakelijke leningen en soms worden deze zelfs gemixt in een zogenoemde stapelfinanciering of financieringsmix. Voor iedereen is er daardoor een financiering die bij zijn of haar onderneming past.

Vrijwel altijd betaal je tijdens een vooraf afgesproken looptijd jouw rente en aflossing in maandelijkse termijnen terug aan de kredietverstrekker.

Waarvoor kan je een lening voor jouw bedrijf aanvragen?

Er zijn verschillende redenen om extra zakelijk geld te willen lenen, bijvoorbeeld:

 • Voor het betalen van facturen en belastingen.
 • Omdat het niet goed gaat met de onderneming.
 • Om te innoveren, verduurzamen of groeien (overname).
 • Om zakelijk onroerend goed te kopen en/of verbouwen.
 • Voor extra werkkapitaal of liquide middelen.
 • Voor de financiering van onder andere apparatuur, voertuigen, voorraad en inventaris.
 • Voor een herfinanciering, zodat jouw financiering voordelige wordt.

Voor- en nadelen van een zakelijke lening

Wil je zakelijk geld lenen, dan is het belangrijk om de voordelen en risico’s zorgvuldig af te wegen. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen of een zakelijke lening wel bij jouw bedrijf past en zo ja, welke.

Met een lening heb je extra kapitaal om investeringen mee te doen voor jouw onderneming. Zo kan er een eenmalige grote uitgave mee worden gedaan, bijvoorbeeld door de aanschaf van apparatuur of voertuigen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om je bedrijf uit te breiden en/of te innoveren. Als laatste verbetert het de cashflow en liquiditeit, wat prettig kan zijn in zware periodes.

Er zitten echter ook verschillende risico’s aan geld lenen:

 • warning De rente en aflossing kunnen de cashflow van jouw bedrijf belasten.
 • warning Een schuldenlast kan de financiële gezondheid van jouw bedrijf beïnvloeden.
 • warning Bij het niet kunnen terugbetalen kan er aanspraak worden gemaakt op het onderpand of (persoonlijke) bezittingen.
 • warning Een schuldenlast kan impact hebben op jouw persoonlijke financiële gegevens en kredietwaardigheid.

Hoe werkt zakelijk geld lenen voor jouw bedrijf?

De voorbereiding

Wil je een zakelijke lening aanvragen, sta dan eerst stil bij de volgende onderwerpen:

 1. Hoe is de financiële gezondheid van jouw onderneming?
 2. Wat is jouw leendoel en het gewenste leenbedrag?
 3. Hoe snel wil jij de aflossing doen van het geleende geld?
 4. Wat mag de financiering kosten?

De verschillen in het aanbod van kredietverstrekkers is groot, waardoor het belangrijk is om te weten wat voor bedrijfsfinanciering je precies wil en waarom.

Nadat je bovenstaande vragen hebt beantwoord, is het slim om op zoek te gaan naar de financiering en aanbieder die het beste bij jouw onderneming past. Op onze website kan je heel eenvoudig zakelijke leningen vergelijken. Je kan vergelijken op bijvoorbeeld de looptijd, het leenbedrag en het rentepercentage.

De aanvraag doen

De manier waarop je een zakelijke financiering aan moet vragen verschilt per aanbieder. Bij de één hoef je enkel een online aanvraagformulier in te vullen, terwijl je bij de ander verschillende aanvullende documenten moet aanleveren om in aanmerking te komen. Hoe je de aanvraag moet doen is afhankelijk van de manier waarop de kredietverstrekker jouw risicoprofiel bepaalt.

Documenten en informatie die, zowel door bestaande ondernemers als startende ondernemers, vaak aangeleverd moeten worden zijn:

 • Een kopie van jouw ID-kaart of paspoort.
 • Een uitgewerkt ondernemingsplan en financieel plan (met name bij starters).
 • Een beschrijving van jouw bedrijfsactiviteiten en het doel van de investering.
 • De gegevens van de cashflow en (minimale) jaaromzet.
 • Een definitieve jaarrekening van meerdere jaren en de concept jaarcijfers voor het aankomende jaar.
 • De gegevens van de IB-aangifte.
 • Een huur-, koop- of franchisecontract (bij het overnemen van een onderneming).

De tijd die de aanvraag in beslag neemt wisselt ook per aanbieder en type financiering. Soms duurt het aanvraagproces een kwartiertje en soms een paar weken. Let op: Een korte looptijd en een snelle beoordeling gaan vaak samen met hogere bijkomende kosten.

In de meeste gevallen wordt er bij de aanvraag gekeken naar jaarcijfers en wordt er door de aanbieder een BKR toetsing gedaan, om te kijken naar langlopende schulden en eventueel wanbetaling. Wil je meer weten over beide of wil je krediet aanvragen zonder deze gegevens te overhandigen? Lees dan onze artikelen: ‘Zakelijk lening zonder jaarcijfers‘ en ‘Zakelijke lening zonder BKR‘.

Definitief besluit

Na de aanvraag neemt de kredietverstrekker (soms al binnen 24 uur) contact met je op om een offerte en voorstel aan te bieden. Worden jullie het samen eens, dan krijg je het leencontract toegestuurd. Na het tekenen en terugsturen van dit contract, staat het geld van jouw zakelijke lening vaak binnen enkele werkdagen op jouw zakelijke rekening.

Waar kan je geld lenen voor jouw bedrijf?

Grofweg zijn er twee soorten aanbieders als je een zakelijke lening aanvraagt, namelijk een bancaire of non-bancaire instelling. Ondernemers kiezen vaak voor een bankvrije instelling als ze bij de bank niet genoeg geld kunnen lenen of omdat ze daar helemaal geen lening kunnen krijgen.

De belangrijkste mogelijkheden om geld te lenen zijn:

Geld lenen bij vrienden of familie

Zorg hierbij altijd voor goede afspraken en een rechtsgeldig contract.

Een bancaire instelling

Bijvoorbeeld de Regiobank of Rabobank.

Een particuliere investeerder

Ook wel een 1-op-1 of peer-to-peer investering genoemd. Eén investeerder geeft jouw het volledige bedrag, vaak in ruil voor aandelen in het bedrijf.

Investeringsfondsen

Een fonds waar particuliere investeerders en -beleggers samenkomen. Zij investeren alleen of samen in jou als ondernemers. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de Business Angels.

Crowdfunding

Een online platform waar geld opgehaald kan worden bij een groot publiek. Dit doe je door jouw investeringsplannen te presenteren.

Overheidssubsidies en -regelingen

Als jouw investeringsplannen aansluiten bij wat de overheid en/of de Europese Unie belangrijk vindt, dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie.

Welke soorten leningen zijn er voor jouw bedrijf?

Er zijn heel veel soorten zakelijke leningen. De belangrijkste staan hieronder beschreven.

Een zakelijke lening

Hierbij krijg je het geleende bedrag in één keer op je zakelijke rekening gestort. Je betaalt de aflossing in gelijke termijnen terug over een bepaalde looptijd. Daarnaast betaal je extra kosten, waaronder een vooraf afgesproken rentepercentage.

Ook hieronder vallen verschillende soorten zakelijke leningen, zoals het MKB-krediet en het Microkrediet.

Een zakelijk- of flexibel krediet

Deze lening bestaat uit een afgesproken bedrag wat je op je zakelijke betaalrekening extra in het rood mag staan. Dit kan oplopen tot wel € 25.000 euro. Je kan zelf bepalen hoe en wanneer je dit bedrag opneemt en betaalt alleen een gunstige rente over het deel wat je opneemt.

Een zakelijke hypothecaire lening

Met een hypothecaire lening kan je commercieel vastgoed kopen en/of verbouwen. De looptijd is meestal tussen de 10 en 25 jaar, waarbij de werking hetzelfde is als die van een zakelijke lening.

Leasing

De kredietverstrekker financiert jouw bedrijfsmiddelen, bijvoorbeeld auto’s of machines. Bij financial lease ben jij eigenaar van het product en loop jij economisch risico. Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij eigenaar en ‘huur’ jij het product.

Belangrijke onderwerpen als je geld wil lenen voor jouw bedrijf

Het maximale leenbedrag

Dit is afhankelijk van de aanbieder en vooral van het soort zakelijke lening, met een hypothecaire lening kan je bijvoorbeeld veel meer geld lenen dan met een microkrediet. Een financiering kan oplopen tot wel miljoenen euro’s.

De maximale hoogte van jouw zakelijke lening is onder andere afhankelijk van de omvang, geschiedenis en financiële gezondheid van jouw onderneming en van de branche waarin je onderneemt.

Rentepercentages en extra kosten

Ook deze kosten verschillen per aanbieder en soort zakelijke lening. De hoogte bepaal je in samenspraak met de aanbieder, net als de keuze tussen een variabele rentebasis of een vaste rente. Dit is onder andere afhankelijk van de financiële gezondheid van je bedrijf. Je betaalt een hoger rentepercentage bij minder zekerheid dat jij jouw investering terug kan betalen binnen de looptijd.

Er kunnen extra kosten verbonden zijn aan het afsluiten van zakelijk krediet, bijvoorbeeld afsluitkosten, provisiekosten en jaarlijks terugkomende beheerskosten.

Wil je hier nog veel meer over weten? Lees dan ons artikel: ‘Rentetarieven zakelijke hypotheek‘.

Tips voor het zakelijk lenen voor jouw bedrijf

Bij het afsluiten van een zakelijke lening kan er veel op je af komen. Hier zijn wat tips:

Bedenk van te voren waar je naar op zoek bent

Zorg voordat je een zakelijke lening afsluit, dat je goed weet wat je wil en waar je naar op zoek bent. Houdt daarnaast een actuele en bijgewerkte administratie bij de hand. Beide zorgen ervoor dat je snel je aanvraag kan doen en dat deze ook snel beoordeeld kan worden.

Vergelijk ten minste drie potentiële kredietverstrekkers

Zo kan zakelijk krediet aanvragen bij de aanbieder die het beste bij jouw wensen past. Let tijdens het vergelijken goed op:

 • De helderheid van het contract
 • Of de aanbieder een keurmerk en/of lidmaatschap heeft van een brancheorganisatie.

Lees het kredietvoorstel goed door

Ook de kleine lettertjes. Als de aanbieder houder is van een keurmerk van bijvoorbeeld Stichting MKB Financiering, dan weet je zeker dat hij zich aan een bepaalde gedragscode moet houden. Duidelijkheid tijdens het financieringsproces valt hier onder andere onder.

Let op de hoogte van rentepercentages en extra kosten

Omdat deze kosten zo kunnen wisselen per aanbieder, is het belangrijk om een inschatting te maken of de kosten passen in jouw financiële situatie. Houdt eventueel rekening met de rente- en andere kosten door het leenbedrag iets te verhogen.

Kort samengevat

Met een zakelijke lening kan je een extra geldbedrag lenen bij de bank of bankvrije financiële instellingen. Je vergroot hiermee het krediet en de financiële ruimte van jouw onderneming. Er zijn veel verschillende aanbieders en soorten leningen op de markt, waarbij er verschillen te vinden zijn in onder andere looptijd, rentepercentages en het maximale leenbedrag.

Een aanvraag doen gaat vaak eenvoudig online, waarna je verschillende documenten moet toesturen. Je krijgt een voorstel voor de lening en als je akkoord gaat en de leenovereenkomst tekent, krijg je vaak snel het geld op jouw zakelijke rekening.

Op zoek naar een passende zakelijke lening? Vergelijk ze dan snel en eenvoudig op onze website en doe direct een aanvraag!

Veelgestelde vragen

Als je hebt besloten welke aanbieder het beste bij je past, kan je vaak eenvoudig online een aanvraag doen. Meestal wordt om aanvullende informatie gevraagd, waarna je een leenvoorstel ontvangt.

Het maximale leenbedrag is afhankelijk van het type lening en de kredietverstrekker zelf. Het wordt onder andere bepaald aan de hand van de financiële gezondheid van jouw onderneming.

Dit kan eenvoudig zijn, mits de financiële gezondheid van jouw onderneming goed is.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment