Zakelijke lening zonder jaarcijfers

op basis van 0 beoordelingen

Een zakelijke lening afsluiten zonder jaarcijfers kan lastig zijn, maar is zeker mogelijk. De geldverstrekker wil zoveel mogelijk zekerheid hebben dat jij jouw nieuwe lening ook weer terug kan betalen.

persoon die zakelijk lening wilt zonder jaarcijfers
|

Wil je weten hoe je het beste een zakelijke lening kan aanvragen zonder de jaarcijfers te verstrekken? Lees dan snel verder!

Wat zijn jaarcijfers?

De jaarcijfers staan op een jaarrekening. Dit is een overzicht van de financiën en dus van de financiële gezondheid van je onderneming. De jaarrekening wordt elk jaar opgesteld en bestaat uit meerdere onderdelen.

Per soort onderneming kan het zijn dat je één of meerdere van deze onderdelen jaarlijks openbaar moet maken. Kleine bedrijven, zoals eenmanszaken en zzp’ers, hebben de jaarcijfers nodig voor hun eigen administratie en voor de belastingdienst. De grotere bedrijven, zoals bijvoorbeeld een besloten vennootschap (B.V.) moet daarentegen wel de jaarrekening open en bloot maken.

De jaarrekening bestaat uit drie onderdelen:

 • De balans: Deze bestaat uit de bezittingen en schulden van een bedrijf op één bepaald moment, meestal op 31 december.
 • De winst- en verliesrekening: Dit is een overzicht van de omzet en kosten van één ondernemingsjaar. Je kan in een oogopslag zien of er dat jaar winst of verlies is gemaakt.
 • De toelichting: Hoe groter het bedrijf, hoe groter de hoeveel toelichting moet zijn op de bovenstaande twee onderdelen. De toelichting bestaat bijvoorbeeld uit het aantal werkzame personen in de onderneming en de manier waarop de balans is opgesteld.

Waarom zijn jaarcijfers nodig bij het aanvragen van een zakelijke lening?

Bij het aanvragen van een zakelijke lening, wordt meestal ook gevraagd naar de jaarcijfers van meerdere voorgaande jaren. De geldverstrekker wil hiermee zekerheid creëren en het risico zo klein mogelijk voor zichzelf maken dat jij jouw zakelijk krediet niet terug kan betalen.

Met de jaarcijfers kunnen aanbieders een inschatting maken van de omzet, kosten en daarmee de hoeveelheid winst die jij in die jaren hebt overgehouden. Ze beoordelen vervolgens of je niet in de problemen zal komen met een (extra) zakelijke lening en of je aan je betaalverplichtingen kan voldoen.

Waarom een zakelijke lening zonder jaarcijfers afsluiten?

Het kan extra tijd en geld kosten om een zakelijke lening af te sluiten via de beoordeling van jouw jaarcijfers. Vaak wordt er gevraagd om de jaarrekening van meerdere voorgaande jaren aan te leveren en daarnaast moeten ze vaak eerst goedgekeurd worden door de accountant. Hierdoor zal je dus langer op de goedkeuring van jouw zakelijke lening moeten wachten.

Ook voor startende ondernemers en zzp’ers kan het presenteren van de jaarcijfers aan de geldverstrekker lastig zijn. Vaak zijn ze nog niet lang genoeg bezig, is de (startende) onderneming nog niet winstgevend genoeg of wordt er helemaal geen aparte jaarrekening opgesteld. Zzp’ers zijn dit laatste namelijk niet verplicht.

 • warning Let op: Wordt er niet naar de jaarcijfers gekeken, dan eisen kredietverstrekkers vaak andere documenten om zo toch voldoende zekerheid te krijgen in jouw onderneming.

Een zakelijke lening aanvragen zonder jaarcijfers

Bij het aanvragen van zakelijke leningen wil de geldverstrekker er zeker van zijn dat jij en jouw onderneming te vertrouwen zijn. Dit hoeft niet per se door middel van het beoordelen van de jaarcijfers, maar kan ook door het beoordelen van andere documenten en informatie.

Welke informatie de kredietverstrekkers vragen kan wisselen. Soms wordt er enkel naar de cashflow gekeken en soms naar een combinatie van verschillende zaken.

Welke documenten kunnen worden bij de aanvraag van een zakelijke lening?

Grofweg kan er bij de aanvraag van een zakelijke financiering gekeken worden naar:

Het Leendoel van de zakelijke lening

Kredietverstrekkers vragen meestal direct naar het doel van de zakelijke lening en naar wat je met het zakelijke krediet gaat doen. Met deze informatie kunnen ze een goede inschatting maken van de verwachte (financiële) ontwikkelingen van jouw onderneming.

Aan te raden is om dit zo gedetailleerd mogelijk op papier te hebben, eventueel als onderdeel van een ondernemingsplan, voordat je de zakelijke lening gaat aanvragen.

De (Minimale) jaaromzet

De jaaromzet is een goede indicator van de financiële gezondheid van jouw onderneming en deze omzet zal de geldverstrekker in de meeste gevallen tijdens de aanvraag beoordelen.

Bij de aanvraag van sommige zakelijke leningen wordt er een minimale jaaromzet vereist, bijvoorbeeld van € 50.000 euro of € 250.000 euro, afhankelijk van de soort onderneming. Hiermee wordt het risico dat jij jouw nieuwe zakelijke lening niet kan terugbetalen verkleind.

Het ondernemingsplan

In een ondernemingsplan laat jij als ondernemer onder andere de missie en visie zien van jouw bedrijf. Daarnaast staan er zaken in beschreven als wat jouw doelen zijn en hoe je deze gaat bereiken.

Aan de hand hiervan kunnen kredietverstrekkers inschatten hoe de (financiële) toekomst eruit gaat zien voor jouw bedrijf. Voor startende ondernemers en zzp’ers kan een gedetailleerd ondernemingsplan dus cruciaal zijn om zakelijk krediet te krijgen.

Een actueel bankafschrift

In sommige gevallen moet je al direct bij het invullen van het aanvraagformulier voor zakelijk krediet een actueel bankafschrift meesturen. Zo kan de kredietverstrekker in een oogopslag zien hoeveel geld er binnenkomt en er weer uitgaat.

Meestal wordt er gevraagd om een bankafschrift van de afgelopen zes maanden of van een kortere periode.

De Cashflow

De cashflow is het verschil in geld dat je ontvangt en uitgeeft in een bepaalde periode, bijvoorbeeld een kalenderjaar. Dit bedrag wordt vaak als indicator gebruikt voor de financiële gezondheid van je onderneming.

Met de cashflow kan een potentiële geldverstrekker het risico inschatten of jij jouw lening, plus rente, kunt terugbetalen. Hoe hoger de cashflow, hoe groter de kans dat jij aan de betalingsverplichtingen van jouw lening kan voldoen en dus hoe meer zekerheid de aanbieder heeft.

Ook een hypotheek is haalbaar voor starters

Starters hebben moeite met het krijgen van een zakelijke financiering. Ook het afsluiten van een hypotheek voor een eigen woning is niet bij alle banken mogelijk. Gelukkig zijn er geldverstrekkers die verder kijken dan de cijfers van de afgelopen jaren. Je kunt bijvoorbeeld als startende zzp’er jouw hypotheek berekenen door de inkomsten uit een eerdere loondienst meenemen bij het bepalen van de hoogte van je inkomen. Kies er dus niet voor om van het kopen van een huis af te zien om de verkeerde redenen. Vaak is er meer mogelijk dan je vooraf inschat.

Zorg voor zekerheid!

Wil je een zakelijke lening aanvragen zonder jouw jaarcijfers door te hoeven geven, zorg dan voor voldoende zekerheid voor de aanbieder. Naast het aanleveren van bovengenoemde documenten kan dit door bijvoorbeeld:

 • Jouw professionele ervaring te benoemen: Beschrijf jouw professionele ervaring in de branche waarin je gaat ondernemen, hoe goed je die branche kent en hoe het je gaat helpen om succesvol te ondernemen. Vooral voor startende ondernemers kan dit de doorslag geven.
 • Breng eigen geld in in jouw onderneming: Breng je eigen geld in in jouw bedrijf, dan heeft de geldverstrekker er vaak meer vertrouwen in dat het goed gaat komen.
 • Onderbouwing bij de prognose: Maak zelf een inschatting van de omzet, kosten en winst voor de komende jaren. Zorg voor een goede onderbouwing, met bijvoorbeeld cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo kan de aanbieder zien dat jouw cijfers echt ergens op gebaseerd zijn en dat geeft vertrouwen.

Wees je er altijd wel bewust van dat je niet overal terecht zal kunnen voor een lening en dat je bij een lening zonder jaarcijfers soms een hoger rentepercentage moet betalen.

Overzicht van verschillende aanbieders

Yeaz!

 • Tot €50.000 lenen
 • Onbeperkte looptijd

Qeld

 • Tot €100.000 lenen
 • Tot 18 maanden looptijd

SwishFund

 • Tot €1.000.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

KredietVooruit

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 6 maanden looptijd

Bridgefund

 • Tot €250.000 lenen
 • Tot 24 maanden looptijd

Kort samengevat

Zakelijk geld lenen zonder jaarcijfers kan lastig zijn, maar is zeker mogelijk. De geldverstrekker wil zoveel mogelijk zekerheid hebben dat jij jouw nieuwe lening ook weer terug kan betalen.

Vaak worden er, in plaats van de jaarcijfers, andere zaken geëist door de aanbieder, zoals het leendoel van de lening, cijfers van een (minimale) omzet elk jaar, een ondernemingsplan, een actueel bankafschrift of de cashflowcijfers. Wat je moet inleveren kan wisselen per aanbieder en soort lening.

Wil jij nou geen bkr toetsing doen voor je bedrijf? Dan is een zakelijke lening zonder bkr toetsing misschien wel wat voor jou!

Mike van den Broek

Wil je zakelijk geld lenen? Op onze website kan je alle zakelijke leningen vergelijken en vraag je er snel en gemakkelijk één aan!

Veelgestelde vragen

Om de geldverstrekker toch zekerheid te bieden, wordt er vaak gevraagd om andere documenten, zoals het leendoel, cijfers van de (minimale) jaaromzet en cashflow, een ondernemingsplan en een actueel bankafschrift.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment