Daarnaast geven we je ook nog een paar praktische tips hoe jij voor jezelf kan beginnen met een vliegende start.
ZZP betekenis
Dus, wat is een ZZP’er? Dit is de afkorting voor Zelfstandige Zonder Personeel. Jij werkt dan voor jezelf en hebt dus geen personeel in dienst. Je kan als ZZP’er meerdere diensten aanbieden en ook meerdere opdrachtgevers hebben. Eigenlijk ben je dus een zelfstandig ondernemer.
Verschil ZZP’er en freelancer
Tegenwoordig is er een enorme groei aan freelancers. Zeker in coronatijd werd de vaste baan in loondienst omgeruild voor zelfstandig ondernemerschap. Wat is dan het verschil? Eigenlijk is dat er niet. De betekenis is dus ook hetzelfde. In beide gevallen heb je één opdrachtgever of meerdere opdrachtgevers en heb je geen werknemer/ werknemers in dienst.
De voordelen van ZZP
Dus, wat zijn de voordelen van ZZP’er zijn? Hieronder staan ze op een rijtje.
Je bent eigen baas
Allereerst ben je als ZZP’er je eigen baas. Jij bepaalt dus hoe jij je werk doet en wanneer je werkt. Wil jij op vakantie? Er is niemand die je tegenhoudt. Dit stukje vrijheid is voor veel mensen ook de voornaamste reden om als ZZP’er aan de slag te gaan.
Geen personeel
ZZP’ers hebben geen personeel. Dat betekent dat jij de winst niet hoeft te verdelen. Uiteraard moet je wel belasting betalen aan de Belastingdienst, maar wat overblijft is ook echt voor jou.
Starten is eenvoudig
Je hebt niet veel nodig om als ZZP’er aan de slag te gaan. Een laptop en goede Wifi is eigenlijk al genoeg. Een kantoor is bijvoorbeeld ook geen must. Dat maakt starten voor ZZP’ers erg laagdrempelig.
De nadelen van ZZP
Ieder voordeel heeft zijn nadeel. En ook bij het ZZP-schap is dit het geval. Daarom benoemen wij ook de nadelen zodat jij een weloverwogen afweging kan maken.
Geen betaalde ziektedagen
Wanneer er sprake is van een dienstverband tussen jou en jouw werkgever heb jij recht op betaalde ziektedagen. Dit staat zo afgesproken in het contract. Wanneer jij dus een paar week ‘out of the running’ bent krijg jij gewoon doorbetaald. Als ZZP’er is dit helaas niet het geval.
Financieel aansprakelijk
Ook ben je daarnaast privé financieel aansprakelijk wanneer het niet goed gaat met jouw bedrijf. Jij kan dus ook de dupe zijn wanneer bijvoorbeeld een opdrachtgever niet betaalt en jij wel facturen open hebt staan.
Geen collega’s
Het bestaan als zelfstandige kan best eenzaam zijn. Je hebt namelijk geen collega’s om even lekker mee te kletsen in de pauze bijvoorbeeld.
Zelfstandig ondernemerschap: hoe doe je dat?
Jij wil graag aan de slag als zelfstandig ondernemer/ freelancer. Voordat je jezelf ZZP’er noemt gaat hier nog wel wat werk aan vooraf. Wij leggen je hieronder uit wat jij allemaal moet regelen om zelfstandig ondernemer te kunnen worden.
Inschrijving KVK
Om als zelfstandige aan de slag te gaan moet jij je inschrijven bij de KVK. Zo weet ook de Belastingdienst dat jij werkzaam bent als zelfstandige zonder personeel. De kosten voor deze inschrijving zijn 75 euro. Wanneer jij na inschrijving bijvoorbeeld jouw bedrijfsnaam wil veranderen kan dit volledig kosteloos.
Kies de juiste rechtsvorm
Ook moet je, wanneer je als ZZP’er werkt, de juiste rechtsvorm kiezen. Kort gezegd is dit de juridische vorm van jouw bedrijf. Veel ZZP’ers starten als eenmanszaak, maar dit kan ook een BV zijn bijvoorbeeld.
Belastingdienst
Vervolgens krijg jij binnen 2 week jouw btw-id en omzetbelastingdienstnummer opgestuurd. Dit heb je nodig wanneer je bij de Belastingdienst aangifte gaat doen. De inkomstenbelasting doen hoort immers ook bij de zelfstandigheid als ondernemer.
Om deze aangiftes goed te doen dien je jouw inkomsten en de administratie hiervan goed bij te houden. Dat scheelt je een hoop werk wanneer je omzetbelasting of inkomstenbelasting moet overdragen.
Verschillende opdrachtgevers vinden als zelfstandig ondernemer
Mensen die in loondienst werken krijgen iedere maand hetzelfde bedrag op de bankrekening gestort van hun baas. Maar ZZP’ers moeten zelf hun inkomen binnenhalen. Je hebt immers wel geld nodig om de vaste lasten van te kunnen betalen. Dit is ook het ondernemersrisico waar je rekening mee moet houden. Hieronder delen wij een aantal tips om aan opdrachtgevers te komen.
Freelance platformen
Dus, deze opdrachten: hoe krijg je ze? Er zijn tegenwoordig veel verschillende platformen waar jij je op freelance basis kan aanmelden. Mogelijke opdrachtgevers kunnen jou via deze platformen dan vinden en inhuren. In de praktijk kan het echter wel eventjes duren voor dit gaat lopen. Ook komen hier dan vaak nog abonnementskosten bij kijken vanuit het platform.
Je kan er ook voor kiezen actief bezig te gaan met LinkedIn. Dit is hét zakelijke platform, ook voor freelancers. Ga regelmatig posten over jouw expertise en trek op deze manier klanten naar je toe. Ook worden er vaak oproepen geplaatst voor opdrachten op freelance basis.
En één mooie opdracht kan al genoeg zijn. Maar wees gewaarschuwd: de freelance markt op LinkedIn is erg competitief. Er zijn steeds meer mensen met een eigen bedrijf/ eenmanszaak, ook op LinkedIn. Veel concurrentie dus.
Veelgestelde vragen
ZZP is de afkorting voor Zelfstandige Zonder Personeel. Jij hebt dan een eenmanszaak.
Als ZZP’er heb je geen betaald ziekteverlof. Ook ben je privé aansprakelijk wanneer het niet goed gaat met jouw bedrijf.
Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com
Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.