Hypotheekrente: Rentetarieven zakelijke hypotheek

Bij een zakelijke hypotheek, hoort een zakelijke hypotheekrente. Vaak wordt deze rente individueel bepaalt. Het exacte rentepercentage van jouw lening is afhankelijk van verschillende factoren, waarbij het risico voor de investeerder het zwaarste weegt.

Wil je precies weten hoe de rentetarieven voor een zakelijke hypotheek werkt? Lees dan snel verder!

Hoe is een zakelijke hypotheekrente opgebouwd?

Elke zakelijke hypotheekrente is opgebouwd uit een vast aantal onderdelen, namelijk:

 • Basisrente: Het tarief waarvoor de kredietverstrekker geld inkoopt op de geldmarkt of bij de centrale bank. Vaak wordt hiervoor Euro Interbank Offered Rate, ofwel Euribor gebruikt.
 • Kapitaalkosten: Door de bank berekende kosten om de kapitaalbuffer (het eigen vermogen dat door aandeelhouders is verstrekt) op peil te houden.
 • Marge: De winstmarge van de kredietverstrekker.
 • Operationele kosten: Kosten van onder andere het personeel, de werkzame systemen en het kantoor van de hypotheekaanbieders.
 • Risico opslag: Kosten om het risico te dekken dat jij jouw afgesproken maandelijkse bedrag en aflossing niet kan betalen. Hoe slechter de financiële staat van jouw onderneming, hoe hoger het risico en hoe hoger de risico opslag.

De kapitaalkosten, marge en operationele kosten worden samen ook wel de vaste opslag genoemd. Het zijn kosten van de financier, die doorberekend worden aan jou.

Is er een plaatje van de renteopbouw mogelijk (in een grafiek oid)?

Heeft elke zakelijke hypotheek hetzelfde rentepercentage?

Vaak wordt elke zakelijke hypotheekrente individueel bepaalt. Dit hangt af van een aantal verschillende factoren:

 • Het exacte leenbedrag en de eigen inbreng.
 • De looptijd van de zakelijke hypotheek.
 • De ‘loan to value’ (LTV).
 • Omstandigheden en de branche waarin jouw onderneming werkt.
 • Het soort object of zakelijk pand.
 • De financiële gezondheid van jouw onderneming en het risico voor de geldverstrekker.
 • Een eventuele rentekorting.

Een paar van de factoren staan hieronder verder uitgelicht:

Het soort object of bedrijfspand

De rentetarieven kunnen per type object verschillen. Zo is de hypotheekrente van zakelijk vastgoed vaak lager als het pand voor eigen gebruik is. Wil je een financiering voor een pand om dat vervolgens te verhuren, dan ligt het rentepercentage hoger.

De financiële situatie, de LTV en het risico voor de investeerder

De risicokosten bepalen voor het grootste deel de hoogte van jouw zakelijke hypotheekrente. Ze zijn afhankelijk van de financiële gezondheid van jouw onderneming en de zogenoemde ‘loan to value’.

Ben je reeds gevestigd als ondernemer en is de financiële situatie van jouw onderneming positief en stabiel, dan zal je een lagere hypotheekrente betalen. Daarnaast geldt dat hoe meer eigen geld je inbrengt bij het financieren van onroerend goed, hoe minder risico de financier loopt en hoe lager je rentepercentage zal zijn.

Kan je jouw rente en aflossing niet (meer) betalen, dan zal de financier het pand verkopen. Hoe hoger jouw eigen inbreng is geweest, hoe groter de kans is dat hij na de gedwongen verkoop voldoende geld overhoudt om alle gemaakte kosten te dekken.

Korting op de hypotheekrente

Neem jij een zakelijke lening met het voornemen om jouw (bedrijfs)pand te verduurzamen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor duurzaamheidskorting of groenfinanciering. Je krijgt dan korting op het rentetarief van jouw zakelijke hypotheek. Of en hoe dit mogelijk is, is bij elke kredietverstrekker weer anders.

Vaste rente en variabele rente

Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek kun je kiezen voor een vaste rente of variabele rente. Zijn de actuele rentes laag, dan kan het lonen om deze voor een langere periode vast te zetten. Het voordeel hiervan is, dat als er nieuwe rentetarieven komen die hoger zijn, jij van jouw rentevaste periode blijft profiteren.

De hoogte van een variabele rente gaat mee met het tarief waarvoor de geldverstrekker zijn geld inkoopt via de Euro Interbank Offered Rate. Zijn de actuele rentes hoog, dan kan juist dit soort rente het meest voordelig zijn.

Overzicht indicatieve rente

Ik weet niet of het mogelijk is, maar kan hier een soort vergelijkingsoverzicht komen van de indicatieve rente en maandelijkse lasten per soort object? Dat je zelf in kan vullen wat de aankoopprijs, eigen inbreng en looptijd is bijvoorbeeld?

Houdt altijd rekening met andere kosten van jouw zakelijke hypotheek!

Bij het afsluiten en hebben van een zakelijke hypotheek komen meer kosten kijken dan enkel die hypotheek met rente terugbetalen. Je krijg onder andere te maken met taxatie- en notariskosten bij de aankoop van het bedrijfspand, jaarlijks terugkerende kosten zoals de WOZ-belasting en onderhoudskosten en de kosten voor het afsluiten van de financiering zelf.

Kort samengevat

Rentepercentages zijn opgebouwd uit een aantal (bewerkelijke) factoren en elke rente van een zakelijke hypotheek wordt daarom individueel beoordeelt en bepaald. De grootste pijler voor de hoogte van het rentepercentage is het risico voor de kredietverstrekker dat jij niet kan voldoen aan jouw betalingsverplichting. Dit risico wordt ingeschat door de kijken naar de ‘loan to value’ en de financiële gezondheid van jouw onderneming.

Daarnaast wordt het rentepercentage bepaald aan de hand van onder andere het leenbedrag, de eigen inbreng en de looptijd van de zakelijke hypotheek. Ook de het soort object, het doel van de aankoop en een eventuele rentekorting worden hierin meegenomen.

Wil je een zakelijk pand aankopen en alle zakelijke leningen vergelijken? Kijk dan snel op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vraag

Wat is de rente voor een bedrijfspand?

Het exacte rentepercentage voor een zakelijke hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren en wordt individueel bepaald. De financiële situatie van jouw onderneming en het risico voor de kredietverstrekker wegen hierbij het zwaarst.