Hypotheekrente: Rentetarieven zakelijke hypotheek

op basis van 0 beoordelingen

Wil je precies weten hoe de rentetarieven voor een zakelijke hypotheek werkt? Lees dan snel verder!

hypotheekrente tarieven
|

Bij een zakelijke hypotheek, hoort een zakelijke hypotheekrente. Vaak wordt deze rente individueel bepaalt. Het exacte rentepercentage van jouw lening is afhankelijk van verschillende factoren, waarbij het risico voor de investeerder het zwaarste weegt.

Hoe is een zakelijke hypotheekrente opgebouwd?

Elke zakelijke hypotheekrente is opgebouwd uit een vast aantal onderdelen, namelijk:

 • Basisrente: Het tarief waarvoor de kredietverstrekker geld inkoopt op de geldmarkt of bij de centrale bank. Vaak wordt hiervoor Euro Interbank Offered Rate, ofwel Euribor gebruikt.
 • Kapitaalkosten: Door de bank berekende kosten om de kapitaalbuffer (het eigen vermogen dat door aandeelhouders is verstrekt) op peil te houden.
 • Marge: De winstmarge van de kredietverstrekker.
 • Operationele kosten: Kosten van onder andere het personeel, de werkzame systemen en het kantoor van de hypotheekaanbieders.
 • Risico opslag: Kosten om het risico te dekken dat jij jouw afgesproken maandelijkse bedrag en aflossing niet kan betalen. Hoe slechter de financiële staat van jouw onderneming, hoe hoger het risico en hoe hoger de risico opslag.

De kapitaalkosten, marge en operationele kosten worden samen ook wel de vaste opslag genoemd. Het zijn kosten van de financier, die doorberekend worden aan jou.

Heeft elke zakelijke hypotheek hetzelfde rentepercentage?

Vaak wordt elke zakelijke hypotheekrente individueel bepaalt. Dit hangt af van een aantal verschillende factoren:

 • Het exacte leenbedrag en de eigen inbreng.
 • De looptijd van de zakelijke hypotheek.
 • De ‘loan to value‘ (LTV).
 • Omstandigheden en de branche waarin jouw onderneming werkt.
 • Het soort object of zakelijk pand.
 • De financiële gezondheid van jouw onderneming en het risico voor de geldverstrekker.
 • Een eventuele rentekorting.

Een paar van de factoren staan hieronder verder uitgelicht:

Het soort object of bedrijfspand

De rentetarieven kunnen per type object verschillen. Zo is de hypotheekrente van zakelijk vastgoed vaak lager als het pand voor eigen gebruik is. Wil je een financiering voor een pand om dat vervolgens te verhuren, dan ligt het rentepercentage hoger.

De financiële situatie, de LTV en het risico voor de investeerder

De risicokosten bepalen voor het grootste deel de hoogte van jouw zakelijke hypotheekrente. Ze zijn afhankelijk van de financiële gezondheid van jouw onderneming en de zogenoemde ‘loan to value’.

Ben je reeds gevestigd als ondernemer en is de financiële situatie van jouw onderneming positief en stabiel, dan zal je een lagere hypotheekrente betalen. Daarnaast geldt dat hoe meer eigen geld je inbrengt bij het financieren van onroerend goed, hoe minder risico de financier loopt en hoe lager je rentepercentage zal zijn.

Kan je jouw rente en aflossing niet (meer) betalen, dan zal de financier het pand verkopen. Hoe hoger jouw eigen inbreng is geweest, hoe groter de kans is dat hij na de gedwongen verkoop voldoende geld overhoudt om alle gemaakte kosten te dekken.

Korting op de hypotheekrente

Neem jij een zakelijke lening met het voornemen om jouw (bedrijfs)pand te verduurzamen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor duurzaamheidskorting of groenfinanciering. Je krijgt dan korting op het rentetarief van jouw zakelijke hypotheek. Of en hoe dit mogelijk is, is bij elke kredietverstrekker weer anders.

Vaste rente en variabele rente

Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek kun je kiezen voor een vaste rente of variabele rente. Zijn de actuele rentes laag, dan kan het lonen om deze voor een langere periode vast te zetten. Het voordeel hiervan is, dat als er nieuwe rentetarieven komen die hoger zijn, jij van jouw rentevaste periode blijft profiteren.

De hoogte van een variabele rente gaat mee met het tarief waarvoor de geldverstrekker zijn geld inkoopt via de Euro Interbank Offered Rate. Zijn de actuele rentes hoog, dan kan juist dit soort rente het meest voordelig zijn.

Overzicht indicatieve rente

Ik weet niet of het mogelijk is, maar kan hier een soort vergelijkingsoverzicht komen van de indicatieve rente en maandelijkse lasten per soort object? Dat je zelf in kan vullen wat de aankoopprijs, eigen inbreng en looptijd is bijvoorbeeld?

Kom je in aanmerking voor staatsgarantie?

MKB ondernemers kunnen onder voorwaarden gebruik maken van staatsgarantie voor zakelijke leningen. Hier kun je gebruik van maken als het je niet lukt om een lening af te sluiten bij kredietverstrekkers. Door deze garantie lopen banken minder risico’s en kun je mogelijk wel lenen. Uiteraard moet je wel in staat zijn om de maandlasten uit de lening te dragen. Ook voor de staatsgarantie wordt getoetst of de lening redelijk is. Je onderneming moet namelijk niet ten onder gaan aan te hoge maandlasten.

Houdt altijd rekening met andere kosten van jouw zakelijke hypotheek!

Bij het afsluiten en hebben van een zakelijke hypotheek komen meer kosten kijken dan enkel die hypotheek met rente terugbetalen. Je krijg onder andere te maken met taxatie- en notariskosten bij de aankoop van het bedrijfspand, jaarlijks terugkerende kosten zoals de WOZ-belasting en onderhoudskosten en de kosten voor het afsluiten van de financiering zelf.

Kort samengevat

Rentepercentages zijn opgebouwd uit een aantal (bewerkelijke) factoren en elke rente van een zakelijke hypotheek wordt daarom individueel beoordeelt en bepaald. De grootste pijler voor de hoogte van het rentepercentage is het risico voor de kredietverstrekker dat jij niet kan voldoen aan jouw betalingsverplichting. Dit risico wordt ingeschat door de kijken naar de ‘loan to value’ en de financiële gezondheid van jouw onderneming.

Daarnaast wordt het rentepercentage bepaald aan de hand van onder andere het leenbedrag, de eigen inbreng en de looptijd van de zakelijke hypotheek. Ook de het soort object, het doel van de aankoop en een eventuele rentekorting worden hierin meegenomen.

Wil je een zakelijk pand aankopen en alle zakelijke leningen vergelijken? Kijk dan snel op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vraag

Het exacte rentepercentage voor een zakelijke hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren en wordt individueel bepaald. De financiële situatie van jouw onderneming en het risico voor de kredietverstrekker wegen hierbij het zwaarst.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment