Staatsgarantie voor zakelijke leningen

op basis van 0 beoordelingen

MKB ondernemingen kunnen gebruikmaken van een staatsgarantie bij het aanvragen van een financiering. Het gaat om ondernemingen die zonder deze staatsgarantie geen lening kunnen afsluiten. Een onderneming die onvoldoende zekerheden biedt aan kredietverstrekkers kan geen krediet krijgen. Wat houdt de staatsgarantie precies in?

garantie op geld
|

Als de Nederlandse overheid garant staat voor een lening, loopt een geldverstrekker minder risico’s. Banken zoeken namelijk naar zekerheden om te voorkomen dat ze uitgeleend geld niet weer terugkrijgen. Mkb ondernemingen kunnen bijvoorbeeld failliet gaan.

Wat zijn de grenzen voor een staatsgarantie zakelijke lening?

Deze staatsgarantie wordt ook wel een borgstellingskrediet genoemd. De officiële omschrijving is: borgstellingskrediet MKB (BMKB). Je moet binnen de volgende grenzen vallen om voor deze staatsgegarandeerde lening in aanmerking te komen:

  • Je balanstotaal komt niet boven de 43 miljoen euro;
  • Je jaaromzet komt niet boven de 50 miljoen euro;
  • De onderneming heeft maximaal 250 fulltimers in dienst;
  • Je bedrijf staat in Nederland;
  • Ook een VOF, eenmanszaak en een maatschap komen in aanmerking.

Kortom, vrijwel alle (mkb) ondernemingen komen in aanmerking voor de staatsgarantie.

Ondernemingen moeten ook aan de voorwaarden voldoen

Als je niet genoeg zekerheid kunt bieden aan een bank voor het krijgen van een financiering, moet je ook nog voldoen aan een aantal voorwaarden voor de borgstelling. Deze voorwaarden zijn gericht op het kunnen betalen van de rente en de aflossingen. De kans dat de afbetaling fout gaat moet zo klein mogelijk zijn. De staatsgarantie zal niet de oplossing zijn als een bank de lening niet geeft omdat je niet kan voldoen aan de betalingsverplichtingen. De voorwaarden voor de borgstelling zijn:

  • Je financiële middelen moeten voldoende zijn voor het betalen van de rente en de aflossingen. De financier verstrekt de lening alsnog niet als de maandlasten te hoog zijn voor jouw bedrijf;
  • Je bedrijf voldoet aan de rentabiliteit en de continuïteit die de geldverstrekker als eis stelt.

Ook een startende onderneming kan garantie krijgen

Startende ondernemers hebben vaak ook moeite met het financieren. De overheid ziet ook in dat bij starters de nodige financieringsbehoeften zijn die moeilijk bij een bank onder te brengen zijn. Starters met bijvoorbeeld een eenmanszaak of een VOF kunnen het Starters Borgstellingskrediet aanvragen tot een bedrag van 200.000 euro.

Wat is het risico van een staatsgarantie?

De garantie wordt gebruik van gemaakt als de ondernemer niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. De staat betaalt de schuld in dat geval aan de geldverstrekker, maar de vordering op de onderneming blijft bestaan. Het is zelfs mogelijk om de vordering van de staat te vorderen bij een ander bedrijf van dezelfde ondernemer. Ook op het privévermogen kan de schuld verhaald worden. Ga er dus niet vanuit dat je schulden krijgt kwijtgescholden als de staatsgarantie wordt ingeroepen.

Ga niet voor de eerste de beste zakelijke lening

Een staatsgarandeerde lening wil nog niet zeggen dat je de juiste zakelijke lening hebt gekozen. Ga voor onafhankelijk advies hierin en betaal geen hoge provisie voor een te dure bemiddelaar. Start met het vergelijken en ervaar zelf wat redelijke rentes en kosten zijn voor een zakelijke lening. Wees niet van de staatsgarantie afhankelijk. Er zijn namelijk meer aantrekkelijke zakelijke financieringen.

Kijk niet alleen bij de traditionele banken

Veel ondernemers denken gelijk aan de banken ING, Rabobank en de ABN Amro als ze een krediet nodig hebben. Tegenwoordig zijn er meerdere alternatieve financieringen en financiers met ruimere acceptatienormen en mogelijk ook nog met lagere rentes. Ook de overige voorwaarden, zoals het boetevrij extra aflossen, kunnen veel beter zijn. Het liefst heb je gewoon een betaalbare lening die je maandelijks bij de bank inlost, zonder een ingewikkelde staatsgarantie. Door te vergelijken kom je er achter dat het ook anders en beter kan.

Veelgestelde vragen

Met een staatsgarantie staat de Nederlandse overheid garant voor een zakelijke lening bij een geldverstrekker. Hiervan kun je gebruikmaken als het jouw bedrijf niet lukt om voldoende zekerheid te geven aan de bank. Door de staatsgarantie kun je een krediet afsluiten wat zonder de garantie niet was gelukt.

De afkorting BMKB staat voor: borgstelling MKB. De Nederlandse overheid kan zich garant stellen voor jouw onderneming. Door deze extra zekerheid kan het krijgen van een zakelijke lening wel lukken. Ook startende ondernemers en ZZP’ers kunnen baat hebben bij een garantstelling van de overheid.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment