Bij het ondernemen is inzicht in de geldzaken cruciaal. Je hoeft geen boekhouder te zijn om zelf goed zicht te houden op hoe het financieel met jouw bedrijf gaat. Met de financieringsbegroting weet je waar het geld vandaan komt. Het maakt voor de bedrijfsvoering namelijk een groot verschil of het geld geleend is of dat het vermogen is dat je tot je beschikking hebt (bijvoorbeeld spaargeld).
Wat staat er in een financieringsbegroting?
De financieringsbegroting maken kom je niet onderuit als je bijvoorbeeld een externe financiering nodig hebt. In de begroting wordt het totale vermogen opgedeeld in eigen vermogen en vreemd vermogen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen langlopende schulden en kortlopende schulden. De financieringsbegroting is een onderdeel van het financieel plan. Samengevat geeft de financieringsbegroting aan waar het geld voor de investeringen vandaan is gekomen. Komt het geld van een achtergestelde lening of van een rekening courant of een zakelijke lening?
Wat is het doel van een financieringsbegroting?
Banken willen zien dat je een doordacht plan hebt met je onderneming. Hoe jij investeringen gaat betalen, zegt veel over de stabiliteit van je onderneming. Het is niet voor niets dat bij het solvabiliteit berekenen ook nauwlettend wordt gekeken naar hoe je de financieringen
geregeld hebt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de financiering van motorrijtuigen, maar van bedrijfsmiddelen die goedkoop zijn wil de bank ook weten hoe ze betaalt zijn.
Het doel van de financieringsbegroting is laten zien dat je nieuwe investeringen financieel aan kunt. Het geeft aan hoe kredietwaardig de onderneming is.
Een financieringsbegroting is vaak niet nodig
Wij leggen je graag uit hoe je een financieringsbegroting maakt, maar voor een lening tot 150.000 euro heb je de begroting niet nodig als je de lening afsluit via zakelijkelening.com. Tot dit bedrag kun je namelijk een MT940 bestand downloaden of je bankafschriften in PDF aanleveren. Wil je een groter bedrag lenen of wil je graag weten hoe je een financieringsbegroting maakt? Lees dan verder. Ben je klaar om te vergelijken? Bekijk dan onze vergelijker.
Waar bestaat een financieel plan uit?
Een financieel plan bestaat naast de financieringsbegroting uit de volgende begrotingen:
Heb je als startende ondernemer een financieringsbegroting nodig?
Als je een bedrijf start, zijn de omstandigheden anders. Je kunt namelijk nog geen financieringsbegroting maken op basis van de huidige situatie. Toch wordt de begroting wel van je verwacht. Als startende ondernemer zet je in de financieringsbegroting wat je aan kapitaal nodig hebt en hoe het gefinancierd gaat worden. Hoe je de investeringen gaat betalen maakt het eerder een investeringsbegroting dan een financieringsbegroting. Hoe ga je bijvoorbeeld je leveranciers en de hypotheek betalen.
Wat is het eigen vermogen?
Het eigen vermogen is het kapitaal dat je zelf bezit. Onder het eigen vermogen kunnen ook achtergestelde leningen vallen. Je hebt bijvoorbeeld geld geleend van familie of vrienden. Omdat het geld niet geleend is van zakelijke financiers, wordt het vaak niet gezien als
(kort) vreemd vermogen. Onder het eigen vermogen vallen bijvoorbeeld ook de liquide middelen en je eigen geld (eigen inbreng).
Wat is het vreemd vermogen?
Vreemd vermogen is het kapitaal dat je niet zelf beschikbaar hebt. Heb je geld geleend voor het betalen van de vaste activa en vlottende activa? Deze financieringen tellen mee voor toekomstige aanvragen van vreemd vermogen. Je hebt een financieringsbegroting nodig om extra kapitaal aan te kunnen trekken.
Met het eigen vermogen en het vreemd vermogen de solvabiliteit berekenen
Als je weet wat het eigen vermogen is en wat het vreemd vermogen is, kun je zelf eenvoudig de solvabiliteit berekenen. De formule is namelijk als volgt: eigen vermogen gedeeld door het totale vermogen x 100%.
Voorbeeld berekening solvabiliteit
Het vermogen binnen een bedrijf bedraagt 400.000 euro. Hieronder valt bijvoorbeeld de liquide middelen en ook bedrijfsmiddelen. Het vermogen bestaat voor 125.000 euro uit eigen vermogen en voor 275.000 euro uit vreemd vermogen. De solvabiliteit bedraagt:
125.000 : 400.000 x100% = 31,25%
Een solvabiliteitspercentage tussen 25 en 40 is goed.
Zelf een financieringsbegroting maken?
Een financieringsbegroting zet je niet eenvoudig zelf op. Je hebt kennis van zaken nodig om dit goed te kunnen doen. Hiervoor kun je dus het beste jouw boekhouder inschakelen. Met een voorbeeld van een financieringsbegroting kun je jezelf wel een idee vormen van wat de bedoeling is, maar het vervolgens vullen met jouw eigen cijfers is nog best lastig.
Zit je door jouw vreemd vermogen vast bij een bepaalde bank? Door het maken van een goed plan en een begroting kun je mogelijk gaan voor het herfinancieren van je krediet.
Ben je op zoek naar een zakelijke lening tegen een redelijk rentepercentage? Ga grondig vergelijken om te voorkomen dat je teveel gaat betalen en voorwaarden krijgt die niet flexibel zijn. Alleen door het vergelijken krijg je inzicht in de kwaliteit van een zakelijke lening.
Veelgestelde vragen
In de financieringsbegroting staat hoe het totale vermogen is opgebouwd. Het vermogen wordt onderverdeeld in het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Daarnaast krijg je inzicht in de soort schulden binnen het bedrijf.
De financieringsbegroting laat zien hoe je investeringen gaat financieren. De begroting geeft ook inzicht in de financiële stabiliteit van je bedrijf. Het laat namelijk ook zien hoe in het verleden investeringen zijn gefinancierd.
Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com
Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.