MT940 bestand

op basis van 0 beoordelingen

Je hebt termen die je wel moet Googlen om er iets over te weten te komen. Het MT940 bestand is hier een goed voorbeeld van. De woorden zeggen namelijk niets over de betekenis. Het is een digitaal bestand dat informatie geeft over je zakelijke rekening. Het MT940 bestand wordt bijvoorbeeld bij je opgevraagd bij het aanvragen van een zakelijke lening. Wat je erover moet weten leggen we graag uit.

mt940-bestand
|

Door het gebruiken van bestanden kun je financiële banktransacties automatisch in laten lezen. Dit is onafhankelijk van de bank waar je zit. Het werkt met je Rabo internetbankieren maar bijvoorbeeld ook met Bunq selecteer je boekingen die digitaal in te lezen zijn. Met één digitaal bestand maak je geldzaken eenvoudiger. Het is niet alleen eenvoudig, want het voorkomt ook nog eens fouten.

Wat is MT940 format?

Met een MT940 bestandsformaat kun je bestanden van je rekening delen voor bijvoorbeeld een accurate inschatting van jouw financiële gegevens. Afschrijvingen selecteer je eenvoudig en een financiële instelling kan een accurate inschatting maken van jouw zakelijke rekening. Het is met een slimme scan automatisch mogelijk om bijvoorbeeld een zakelijke lening aan te vragen en te accepteren. Ook bij het aanvragen van een zakelijke lening zal de bank vragen om het bestand. Automatisch is namelijk de maximale leencapaciteit te berekenen. Een lening aanvragen wordt op deze manier erg eenvoudig. Via de instructies hieronder lees je hoe je het bestand bijvoorbeeld naar jouw map “downloads” kunt exporteren.

Het MT940 bestand kun je ook gebruiken voor het laden van gegevens in een boekhoudprogramma. Het geeft dus ook voor jezelf een grote besparing in tijd en geld. Als je het niet op deze manier inleest, moet je de gegevens namelijk zelf invoeren of iemand betalen om het voor je te doen.

Wat hebben financiële instellingen aan jouw MT940 bestand?

De transacties op jouw rekening zeggen alles over jou en over jouw onderneming. Transactiegegevens zeggen meer over een bedrijf dan een jaarrekening. In het bestand staan alle banktransacties over een periode, deze periode verschilt per kredietverstrekker, meestal maximaal 6 maanden tot een bedrag van €150.000. Daarboven vragen ze ook de balans en jaarcijfers op. Het minimaal aan te leveren aantal maanden (Qeld) is 3. Door de specifieke indeling is het eenvoudiger voor externe bedrijven om de financiële situatie van jouw bedrijf te beoordelen.

Hoe download ik een MT940 bestand?

Hoe je het bestand download, verschilt per bank. Hieronder de instructies van de drie grootste Nederlandse banken. Hoe je transacties van de andere banken omzet in een MT940 bestand, lees je op de website van de betreffende bank.

MT940 Rabobank

 1. Log in bij de Rabobank op je zakelijke rekening
 2. Kies voor “Betalen en ontvangen”
 3. Kies voor “Transacties downloaden”
 4. Selecteer de juiste rekening en kies voor MT940 Structured (.swi). Selecteer een periode van 13 maanden. Verwijder eventueel een extra leesteken
 5. Kies “Downloaden”
 6. De transacties met de omschrijving komt in het MT940 bestand

MT940 ING

 1. Log in bij ING zakelijk (klik rechtsboven op de website om in te loggen)
 2. Ga naar “Downloaden”
 3. Kies “Af- en bijschrijvingen”
 4. Selecteer een periode van één jaar
 5. Kies bestandsformaat MT940
 6. Het downloaden wordt gestart

MT940 ABN Amro

 1. Log in bij ABN Amro op de zakelijke rekening
 2. Kies “Zelf regelen”
 3. Kies “Bij – en afschrijvingen downloaden”
 4. Selecteer een periode van één jaar
 5. Kies bestandsformaat MT940
 6. Kies voor downloaden

Heb je een zakelijke lening nodig? Kies niet blind voor de huisbank. Er zijn namelijk tientallen andere financiers waar je voordeliger terecht kunt. Sommige partijen zijn een onderdeel van de grote Nederlandse banken, maar zijn gewoon aantrekkelijker. Dat kan komen door betere voorwaarden en een lagere rente. Daarnaast zijn banken heel streng en verstrekken ze ook geen kleine leningen meer aan zelfstandigen. Tot €50.000 hebben de traditionele banken geen interesse om een financiering te verstrekken.

Veelgestelde vragen

Een MT940 bestandsformat gebruik je om bestanden van je rekening te delen met financiele instellingen. Met een dergelijk bestand kun je bedrijven informatie geven over bijvoorbeeld jouw banktransacties. Dit vereenvoudigd ook het aanvragen van een zakelijke lening.

Hoe je een MT940 bestand download, verschilt per bank. Banken bieden het standaard aan, alleen de manier van het downloaden verschilt per bank. Je kunt het gedownloade bestand doorsturen zonder dat je zelf nog handelingen moet verrichten aan het bestand.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment