Wat is een exploitatie begroting?

op basis van 0 beoordelingen

Een exploitatiebegroting opstellen is belangrijk voor het krijgen van inzicht in de financiën van een onderneming. Hieruit blijkt namelijk de verwachte omzet en de kosten van een onderneming. Voor een lening tot een bedrag van 150.000 euro heb je geen exploitatiebegroting nodig.

een exploitatiebegroting
|

Een exploitatiebegroting maken doe je om te laten zien wat de winstverwachtingen zijn op korte termijn of voor een langere periode. Net als de financieringsbegroting is het een onderdeel van het financieel plan.

Waarom maak je een exploitatiebegroting?

Een exploitatiebegroting geeft inzicht in de verwachte omzet en kosten, en daarom zegt het ook veel over de verwachte omzet in een bepaalde periode. Door inzicht weet je bijvoorbeeld dat de verwachte inkoopwaarde zorgt voor een tegenvallende nettowinst vóór belastingen. Bij het aanvragen van een financiering kan een bank ook een exploitatiebegroting vragen. Ze willen namelijk weten wat de verwachte omzet en de verwachte kosten zijn. Daarnaast is het ook voor jezelf belangrijk

De exploitatiebegroting helpt je bij het maken van realistische verwachtingen. Ook kan het een waarschuwing zijn voor de toekomst. Moet ik van koers veranderen of kan ik op dezelfde lijn verder gaan met de onderneming?

Is exploitatiebegroting hetzelfde als resultatenrekening?

In veel opzichten lijkt de resultatenrekening op de exploitatiebegroting, maar er is een belangrijk verschil. In een begroting staan namelijk de verwachtingen. Deze maak je over een toekomstige periode. De resultatenrekening gaat over een achterliggende periode (gerealiseerde cijfers). Het gaat hierbij dus niet om de verwachte inkoopkosten en de verwachte nettowinst vóór belastingen, maar om de werkelijke kosten en winsten.

Wat moet er allemaal in een exploitatiebegroting?

Het gaat om de verwachte kosten en de verwachte opbrengsten in een periode van meestal één tot drie jaar. Hierbij zijn kosten en opbrengsten een ruim begrip. Bij opbrengsten gaat het om de verkochte producten en diensten, maar ook om inkomsten uit verhuur. Samen wordt het de omzet genoemd. Bij kosten moet je rekening houden met alle gemaakte kosten, denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Personeelskosten
  • Inkoopkosten
  • Financiële kosten (vreemd vermogen van externe financiers)
  • Verwachte belastingen (inkomstenbelasting, inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering)

Wat is het verschil tussen een exploitatiebegroting en een liquiditeitsbegroting?

De doelen van deze twee begrotingstools verschillen sterk. Een liquiditeitsbegroting heeft als doel om te voorspellen of een onderneming aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Je krijgt antwoord op de vraag: Is er een externe financiering nodig? Als hierin bedreigingen zijn, blijkt dit uit de liquiditeitsbegroting.

De exploitatiebegroting heeft als doel de verwachte nettowinst berekenen. Hoeveel omzet wordt er verwacht op basis van de gemiddelde verkoopprijs? De exploitatiebegroting maakt de verwachte winst of het verwachte verlies inzichtelijk.

Hoe een exploitatiebegroting maken?

Voor het zelf maken van een begroting moet je over de nodige financiële kennis beschikken. Je hebt de bedragen exclusief btw nodig en je moet weten wat in een exploitatiebegroting belangrijk is. Hoeveel omzet je maakt is eenvoudig te achterhalen, maar voor de overige gegevens heb je mogelijk de hulp nodig van de boekhouder of de accountant. Je doorloopt de volgende stappen bij het maken van een exploitatiebegroting:

  • Voor het berekenen van de brutowinst moet je weten: Hoeveel omzet ga je draaien? Wat zijn de inkoopkosten?
  • Verzamel de kosten die je af moet trekken van de brutowinst. Het gaat om de kosten die je nog niet in de eerste stap hebt meegenomen. Het zijn bijvoorbeeld de vaste kosten en de afschrijvingen.
  • In deze stap verreken je de belastingen die je moet afdragen.
  • De laatste stap is het berekenen van de nettowinst. Wat blijft er uiteindelijk onder de streep over?

Exploitatiebegroting is een onderdeel van het financieel plan

Samen met de investeringsbegroting, de liquiditeitsbegroting en de financieringsbegroting is de exploitatiebegroting een onderdeel van het financieel plan. Deze vormt weer een onderdeel van het ondernemingsplan. De begrotingen zijn belangrijk voor het krijgen van een financiering als jouw eigen vermogen tekortschiet. De voornaamste reden voor het maken van een financieel plan is namelijk het aantrekken van vreemd vermogen (externe financiering).

Hoe kan een startende ondernemer een exploitatiebegroting maken?

Startende ondernemers hebben vaak een exploitatiebegroting nodig om kapitaal los te krijgen van een financier. Omdat er nog geen ondernemersresultaten gemaakt zijn, moet je vanuit onderzoek kunnen onderbouwen hoe jouw cijfers uitvallen. Ook het ondernemingsplan staat vol met begrote bedragen.

De exploitatiebegroting laten maken door een expert

Als ondernemer moet je niet alles zelf willen doen. Waarschijnlijk gaat het jezelf ook wel lukken, maar je boekhouder kan het vast sneller en goedkoper. Je wilt voorkomen dat je door foute berekeningen in de begroting verkeerde beslissingen neemt over de bedrijfsvoering. Je kunt alleen met de juiste cijfers bepalen wat je onderneming financieel aankan. Ook als je de begroting maakt op verzoek van externe partijen moet het kloppen.

Bij het aanvragen van een zakelijke lening kan de kredietverstrekker vragen om een exploitatiebegroting en eenfinanciële plan. Ze willen namelijk inzicht krijgen voordat ze jou een lening verstrekken. Zorg wel eerst voor een degelijke vergelijking voor je een zakelijke lening kiest.

Veelgestelde vragen

Er zijn overeenkomsten tussen de exploitatiebegroting en de resultatenrekening, maar er zijn ook verschillen. In een begroting gaat het om de toekomstige verwachtingen. De resultatenrekening gaat over het verleden, en dus om al gerealiseerde cijfers.

De verwachte kosten die de resultaten beïnvloeden komen in de exploitatiebegroting. Daarnaast alle inkomsten die gezien kunnen worden als omzet. Het gaat dus om verkochte producten, maar ook om inkomsten uit verhuur van bijvoorbeeld een bedrijfspand.

De liquiditeitsbegroting laat zien of een bedrijf aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. De exploitatiebegroting maak je om de verwachte winst in te kunnen schatten. In steek van beide begrotingen lopen dus sterk uiteen.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment