Wat is een investeringsbegroting en hoe stel ik er een op?

op basis van 0 beoordelingen

Een investeringsbegroting opstellen doe je voor jezelf en het is een onderdeel van een financieel plan. Je kunt ook niet zonder een investeringsbegroting, want je moet weten wat het ondernemen…

een investeringsbegroting
|

Een investeringsbegroting opstellen doe je voor jezelf en het is een onderdeel van een financieel plan. Je kunt ook niet zonder een investeringsbegroting, want je moet weten wat het ondernemen financieel voor jou betekent. Ook voor het krijgen van vreemd vermogen (een lening) heb je inzichten nodig. Het geld dat je niet als eigen vermogen beschikbaar hebt, moet je namelijk financieren.

Alleen met inzicht in de kosten kun je inschatten wat het ondernemen voor jou betekent. Als je voor jouw product of dienst een prijs kunt rekenen van bijvoorbeeld 50 euro per stuk of per dienst, moet je ook weten wat de kosten zijn. De hoogte van de kosten hangt weer deels af van het te investeren bedrag.

Wat is een investeringsbegroting?

In de investeringsbegroting maak je een inschatting van wat je aan bedrijfsmiddelen nodig hebt en hoeveel geld je daarvoor moet hebben. De begroting heeft vaak betrekking op een periode van drie jaar. Je kunt een onderscheid maken tussen investeringen op de korte termijn en op de langere termijn.

De bedrijfsmiddelen die je op korte termijn nodig hebt noem je vlottende activa. De vlottende activa zijn bedrijfsmiddelen die je gebruikt voor maximaal één jaar. Je kunt denken aan marketingkosten. Ook de kosten voor het opstarten van je onderneming vallen onder vlottende activa. Het gaat bijvoorbeeld ook om onderzoekskosten en notariskosten.

Investeringen die langer dan een jaar meegaan, noem je vaste activa. Het gaat bijvoorbeeld om machines, inventaris en een zakelijke auto, maar ook het vormen van voorraden wordt gezien als investering.

Een investeringsbegroting opstellen doe je door het benoemen van de verwachte investeringen en daar een bedrag aan te koppelen. Bij al aangekochte bedrijfsmiddelen gaat het om het aankoopbedrag. Voor nog niet gekochte middelen gaat het om de verwachte kosten. Voor duurdere bedrijfsmiddelen doe je er verstandig aan om je verwachting te onderbouwen met offertes of kostenramingen van de leveranciers.

De investeringsbegroting hoeft geen prachtig vormgegeven document te zijn met zeer gedetailleerde informatie over de investeringen. Het moet vooral een compleet overzicht zijn met duidelijke omschrijvingen. Houd rekening met onvoorziene kosten.

Wat staat er in een investeringsbegroting?

In een investeringsbegroting gaat het vooral om de te verwachten kosten. Voor de investeringen uit het verleden zijn er namelijk andere manieren om inzicht te krijgen of geven. Naast de vaste activa en de vlottende activa worden ook de liquide middelen in de begroting meegenomen. Dit is geld dat de onderneming direct beschikbaar heeft.

Hoe maak ik een investeringsbegroting?

Voordat je begint met een investeringsbegroting moet je eerst een aantal vragen aan jezelf stellen. De antwoorden helpen jou met het opstellen van de begroting. Het gaat om de volgende vragen:

  • Op welke periode moet de investeringsbegroting betrekking hebben?
  • Welke investeringen verricht je in deze periode?
  • Welke kosten verwacht je?
  • Hoeveel vreemd vermogen heb je hiervoor nodig?

Zodra je de onderdelen van de investeringsbegroting weet, kun je alles invullen. Een investeringsbegroting opstellen is niet lastig. Zorg wel voor een duidelijke onderverdeling tussen vaste activa, vlottende activa en liquide middelen.

Wist je dat er nog 2 andere begrotingen zijn? Dit zijn de:

Voorbeeld investeringsbegroting (vereenvoudigd)

Vaste activa

  • Inventaris: 10.000 euro
  • Gereedschappen: 2.500 euro
  • Computers: 2.200 euro
  • Totaal investeringen in vaste activa: 14.700 euro

Vlottende activa

  • Kosten maken van een investeringsbegroting en overige opstartkosten: 15.000 euro
  • Eenmalige kosten: 1.500 euro
  • Kasgeld: 1.000 euro
  • Totale investering in vlottende activa: 17.500 euro

De genoemde kosten vragen mogelijk om een verdere toelichting. Dit hoeft niet in het overzicht, want het kan ook in een bijlage. Alle benodigde middelen en terugkerende kosten hoeven niet in de investeringsbegroting te staan. Het gaat om investeringen om de onderneming op te starten.

De verwachte omzet en winst komen niet in de investeringsbegroting

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten kosten, maar niet alle kosten horen thuis in de investeringsbegroting. Bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in je onderneming blijven, vallen duidelijk onder de definitie van een investering. Het betalen van belastingen en heffingen valt niet onder investeringen. Ook de verwachte omzet, de uitstaande rekeningen, de voorfinanciering btw en de winstverwachtingen noem je niet in de begroting. Het gaat puur om investeringen waar je vaste activa en vlottende activa voor koopt of die je gebruikt om de liquide middelen aan te vullen.

Heb je kapitaal nodig om te investeren of om bijvoorbeeld je werkkapitaal aan te vullen? Door het vergelijken van verschillende banken helpen we je graag met het financieren.

Veelgestelde vragen

Een investeringsbegroting maken doe je door te omschrijven wat je de komende drie jaar gaat investeren en door er bedragen aan te koppelen. Het is een eenvoudig overzicht dat je ook kunt gebruiken in het financieel plan.

Als je jouw bedrijf gaat financieren vraagt de bank jou waarschijnlijk om een investeringsbegroting. Hierin staat wat je de komende drie jaar gaat investeren in bedrijfsmiddelen en de specifieke bedrijfsmiddelen worden benoemd. 

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment