Hoe werkt een verhuurhypotheek?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je geld investeren in een beleggingspand en heb je daar een financiering voor nodig? Een verhuurhypotheek is de beste manier om de aankoop te financieren. Je gaat de woning financieren met bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek en betaalt de lasten met de opbrengsten uit de verhuur. Een verhuurhypotheek afsluiten verschilt sterk met het financieren van een huis voor permanente bewoning voor jezelf. Maar laat je niet afschrikken, er zijn goede mogelijkheden.

Man met een verhuurhypotheek
|

Een huis in verhuurde staat financieren lukt alleen als je ook eigen geld erin steekt. Je kunt de aankoop namelijk niet voor 100% financieren. Je kunt maximaal 90% van de woningwaarde lenen. Een verhuurhypotheek afsluiten doe je met hulp van een financieel adviseur, maar zelf het nodige weten geeft je bij voorbaat al een voorsprong. Wij praten je graag bij over wat je moet weten over de verhuurhypotheek.

Wat is een verhuurhypotheek?

Zoals de naam al verraadt is deze hypotheek gericht op investeerders die een huis kopen en verhuren. Je kunt niet gaan voor een reguliere hypotheek, want dan mag je het onderpand (het huis) niet verhuren. Je huidige hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek kan ook. Deze optie kies je als je jouw huidige woning gaat verhuren in plaats van verkopen. Overleg dit goed met de onafhankelijke adviseur, want de verhuurhypotheek aanvragen vraagt om specifieke kennis van zaken. Je kiest ook voor een verhuurhypotheek voor het lenen van geld als je een huis in verhuurde staat koopt. In verhuurde staat lenen is dus mogelijk.

Voorwaarden verhuurhypotheek

De waarde in verhuurde staat van een woning is lager dan wanneer je zelf in het huis woont en deze verkoopt. Daarom gelden er aanvullende voorwaarden voor een verhuurhypotheek. Welke voorwaarden er gelden verschilt per geldverstrekker. Een voorwaarde die alle geldverstrekkers hanteren is dat je een deel van het aankoopbedrag met eigen geld moet betalen. Je kunt ook de woningwaarde uit je eigen woning gebruiken voor het financieren. Je hebt bijvoorbeeld een overwaarde in je eigen woning van 250.000 euro die je deels opneemt voor het kopen van een tweede woning. Houd ook rekening met hogere kosten koper. Alleen al de overdrachtsbelasting bedraagt 10,4%.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Voor het berekenen van de maximale hypotheek op jouw inkomen zijn er online handige tools die je kunt gebruiken. Voor het berekenen van de maximale verhuurhypotheek moet je in gesprek gaan met een financieel adviseur. Bij het kopen van een huis voor de permanente verhuur gelden er namelijk andere voorwaarden. Dit komt ook doordat het sterk verschilt wat je als inkomen mee mag tellen en de eventuele eigen woning speelt hierin ook een rol.

Eigen woning hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek maken van je eigen hypotheek is alleen mogelijk door het oversluiten van de hypotheek. Ook als je bij dezelfde geldverstrekker blijft. Houd er rekening mee dat bij de verhuurhypotheek de rente hoger is dan bij een hypotheek voor een eigen woning. Je kunt een onafhankelijk adviseur inschakelen om de omzetting uit te voeren. De adviseur kan ook de maximale verhuurhypotheek berekenen voor je.

“Je kunt de huurinkomsten meerekenen als inkomsten. Dit is een groot voordeel, want hierdoor kun je een hogere hypotheek op jouw inkomen krijgen.”

Juul Dijkhuis

De hypotheeklasten betalen met de huurinkomsten

Het ideaal is om met de huurinkomsten, de hypotheekrente en de aflossingen (annuïtair of lineair) te betalen, en ook nog een rendement aanvullend over te houden. Om te voorkomen dat de hypotheeklasten in de toekomst hoger uitvallen, kies je voor een langlopende rentevaste periode. Zo houd je de maandelijkse lasten beheersbaar en voorkom je een sterke stijging van de maandelijkse kosten door een rentestijging.

Wat zijn de risico’s van een verhuurhypotheek?

Door het investeren in een te verhuren woning ben je op meerdere manieren afhankelijk van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. De waarde van het huis kan sterk dalen en een tweede risico is dat je het huis niet kunt verhuren. Als je besluit om je woning weer te verkopen, zal dit minder opleveren als je een huis in verhuurde staat verkoopt. Een zelfstandige woonruimte zonder huurders heeft namelijk een hogere waarde. Houd hier rekening mee bij het kopen van een woning voor de verhuur.

Wil je je bedrijfspand/bedrijfswoning niet verhuren? Kies dan voor een standaard hypotheek voor bedrijfswoning of bedrijfspand

Veelgestelde vragen

Het maximaal te lenen bedrag verschilt per geldverstrekker. De maximale lening voor een verhuurwoning kan bij de ene bank uitkomen op 60%, terwijl een andere bank je maximaal 90%van de woningwaarde wil lenen. Laat je dus goed adviseren voordat je een hypotheek kiest.

Een verhuurhypotheek werkt met een gedeeltelijke lening. Als je een pand koopt met een marktwaarde van 325.000 euro, moet je bijvoorbeeld een bedrag van 75.000 euro zelf betalen. De investeringshypotheek vraagt altijd om inbreng van eigen geld.

De hoogte van de rente hangt af van meerdere factoren. Het maakt ook een verschil of je een groot deel van de koopsom met eigen geld betaalt of niet. Ook de rentevaste periode speelt een rol. Voor een verhuurhypotheek betaal je een hogere rente in vergelijking met een hypotheek die je afsluit voor een eigen nieuwe woning waar je zelf in gaat wonen.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden.

0 reacties

Submit a comment