Hypotheek voor een bedrijfswoning

op basis van 0 beoordelingen

Een zakelijke hypotheek kies je om een bedrijfswoning te financieren. Een bedrijfswoning hypotheek is een lening op maat, gericht op het zakelijk gebruiken van het pand. In vergelijking met een financiering voor een particuliere woning zit er een risico opslag verwerkt in de rente. Daarnaast heb je eigen voorzieningen nodig om de financiering rond te krijgen.

hypotheek voor een bedrijfswoning
|

Een bedrijfspand financieren vergt de nodige voorbereidingen. Nadat je het perfecte pand gevonden hebt, moet je een hypotheek afsluiten. Voordat het zover is, moet je eerst een aantal vragen beantwoorden. Is bijvoorbeeld een bouwkundige splitsing mogelijk en moet de bedrijfswoning apart worden gehouden van het privé gedeelte? Deze vragen kun je samen met je financieel adviseur doorspreken. Wij nemen jou mee in de basiskennis die je nodig hebt voor een hypotheek voor een bedrijfswoning.

Wat zijn de beperkingen bij een zakelijke financiering?

Een zakelijke lening voor een bedrijfswoning gaat niet lukken zonder eigen inbreng. Je moet dus eigen geld gebruiken voor het betalen van een deel van de aankoopsom van het bedrijfspand. Je moet mogelijk 30% van de koopsom betalen buiten de zakelijke hypotheek om. Als je een eigen woning financiert, kun je de volledige aankoopsom financieren. Een ander nadeel om rekening mee te houden is de gemiddeld hogere rente voor een bedrijfswoning of voor het kopen van een pand met een gemengde bestemming.

Hoe werkt het fiscaal met een bedrijfswoning?

Hoe de Belastingdienst de bedrijfswoning ziet, hangt af van hoe het in de boeken staat. Een bedrijfswoning kun je namelijk privé kopen of het pand behoort volledig tot het bedrijfsvermogen. Een splitsing van de waarde in zakelijk en privévermogen is ook een optie. Heeft het gehele pand een zakelijke bestemming? Dan behoort het pand tot het vermogen van de eigen onderneming. Heeft het pand een eigen ingang voor privé en zakelijk? Dan kun je van het pand twee aparte eenheden maken en het fiscaal verdelen.

Een bedrijfswoning financieren? Je onderneming moet kredietwaardig zijn

Geldverstrekkers bepalen hun eigen voorwaarden voor het verstrekken van een zakelijke hypotheek. Jouw hypotheekaanvraag kan bij de ene partij worden afgewezen, terwijl je bij een andere geldverstrekker wel welkom bent. Ben je afgewezen voor een zakelijke hypotheek bij je eigen bank? Neem geen genoegen met het oordeel en probeer bij een andere geldverstrekker om een zakelijke hypotheek aan te vragen. Er zijn namelijk alternatieve financiers die minder strikte regels hanteren. Zelfs voor startende ondernemers is het namelijk al mogelijk om een bedrijfswoning hypotheek af te sluiten.

De hypotheek bedrijfswoning ook voor het verbouwen

Ook het verbouwen kun je financieren via een zakelijke financiering. Je hebt bijvoorbeeld een bedrijfspand gekocht dat niet voldoet aan de eisen voor jouw onderneming. Of er is nog geen splitsing tussen privé en zakelijk. Voor een pand dat je al in je bezit hebt kun je een aanvullende hypotheek afsluiten. Laat ook gelijk even uitzoeken of het verstandig is om de volledige hypotheek te herfinancieren. Dat betekent dat je de huidige hypotheek inruilt voor een nieuwe. In de nieuwe hypotheek neem je ook gelijk een extra bedrag op voor de verbouwing.

Wanneer is er sprake van een bedrijfspand in combinatie met een woning?

Voor het combineren van zakelijk en privé worden er eisen gesteld aan het pand door de Belastingdienst. Er moet een bouwkundige splitsing zijn of deze moet gemaakt worden. Het privégedeelte en het zakelijk deel moeten ieder een eigen ingang, eigen sanitaire voorzieningen en een eigen energievoorziening hebben. Het zakelijk deel moet daarnaast ook nog verhuurbaar zijn aan iemand anders. Een taxateur zorgt voor de verdeling van zakelijk en privé. Aan de hand van een taxatie wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat het voor 75% zakelijk is en voor 25% privé.

Zoek je een hypotheek om een bedrijfspand te verhuren? Dan is een verhuurhypotheek misschien wat voor jou!

Mike van den Broek

Belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden

  • warning Bespreek de wensen niet alleen met de hypotheekadviseur, maar ook met de boekhouder. De verdeling van zakelijk en privé is namelijk een belangrijk gegeven;
  • warning Vraag de boekhouder om inzichtelijk te maken wat de resultaten zijn van het lopende jaar. Geldverstrekkers kunnen dit namelijk opvragen;
  • warning Bespreek met de boekhouder ook de fiscale voordelen. Is de voorbelasting aftrekbaar?;
  • warning Voldoet het bedrijfspand aan de fiscale eisen om het pand gedeeltelijk privé of zakelijk te bestempelen? Let op het bestemmingsplan;
  • warning Heeft de grond waar de bedrijfswoning op staat ook mede de bestemming wonen? Zoek dit uit om te voorkomen dat het pand niet te gebruiken is zoals het bedoeld is;
  • warning Bespreek de splitsing tussen zakelijk en privé in geval van twijfel met de inspecteur van de Belastingdienst. Voorkom dat het woonhuis bijvoorbeeld niet aan de fiscale voorwaarden voldoet.
  • warning Na het verkopen van het bedrijfspand is de overwaarde boekwinst waar de ondernemer over moet afrekenen.

Veelgestelde vragen

Een bedrijfswoning financier je gedeeltelijk met een hypotheek en voor het andere deel met eigen inbreng. Afhankelijk van de financier moet je tientallen procenten van de koopsom zelf betalen buiten een hypotheek om. Je kunt de woning privé financieren, zakelijk of deels privé en deels zakelijk.

Als particulier kun je geen bedrijfswoning kopen. De bestemming van het pand is namelijk in ieder geval deels zakelijk. Ondernemers kunnen wel een zakelijk pand kopen en als particulier het woongedeelte van het pand betrekken.

Er zijn praktische voordelen van een bedrijfswoning en ook financiële voordelen. Een praktisch voordeel is dat je niet hoeft te reizen voor je werk. Een groot financieel voordeel is dat je geen twee panden hoeft te huren of te kopen. Daarnaast is er ook nog een fiscaal voordeel te behalen, doordat ondernemingskosten aftrekbaar zijn van de winst van je onderneming.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment