Wat is een financieringsplan en hoe stel je er een op?

op basis van 0 beoordelingen

Een goed ondernemingsplan kan niet zonder een goede onderbouwing met cijfers over het eigen vermogen, het vreemd vermogen, de verwachte omzet en de verwachte inkomsten en uitgaven. Met andere woorden, zonder een financieel plan ben je nergens. Het zegt namelijk alles over de financiële haalbaarheid van jouw plannen. Hoe stel je een financieel plan op?

een financieringsplan
|

Voor het krijgen van een externe financiering moet je eventuele investeerders met cijfers en woorden kunnen overtuigen om te investeren. Ook voor het krijgen van een aanvullende financiering voor je onderneming moet je geloofwaardig overkomen. Een financieel plan maken kom je dus niet onderuit.

Wat staat er in een financieel plan?

Heb je investeringen nodig voor het opstarten of het uitbouwen van je onderneming? Of moet je gewoon geld hebben voor de vlottende activa of de vaste activa? De financiering krijgen valt of staat met het ondernemingsplan en het financieel plan. In het financieel plan leg je uit wat het benodigde bedrag is voor je plannen. Een financieel plan opstellen doe je zodat de financier ziet dat jouw plannen de moeite waard zijn om te investeren. Een goed financieel plan vergroot de kans op het krijgen van een financiering. Wat is jouw financiële plan voor een bepaalde periode?

Hoe begin je aan een financieel plan?

Het maken van een ondernemingsplan is voor de startende ondernemer eenvoudiger dan het maken van een financieel plan. Logisch, want uitleggen wat de plannen zijn is minder lastig dan er prijskaartjes aan hangen. Met een voorbeeld financieel plan en zakelijke begrotingen wordt het maken van het plan wel eenvoudiger, maar zeker niet simpel. Als je ook nog een template exploitatiebegroting en een template liquiditeitsbegroting hebt, lijkt het voor de rest een kwestie van invullen, maar helaas is het complexer dan dat.

Een financieel plan maken begint met zelf cijfers op een rijtje zetten. Maak hierbij gebruik van voorbeelden, want je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak bijvoorbeeld inzichtelijk wat je aan vermogen nodig hebt voor het kopen van de inventaris en hoeveel kapitaal je nodig hebt in de eerste maanden van het ondernemerschap.

Zodra je voor jezelf een cijfermatige onderbouwing hebt, kun je een financieel plan maken. Een goede start legt een basis voor het maken van het financieel plan dat staat als een huis.

Wil je een bedrijf opstarten? Dan is het verstandig om eerst een bedrijfsstrategie op te stellen!

Mike van den Broek

Wat is een financieel plan?

Een liquiditeitsbegroting, een financieringsbegroting en een exploitatiebegroting maken onderdeel uit van het financieel plan, dus vul voor jezelf alvast de bedragen in. Daarnaast staat in een financieel plan een investeringsbegroting en een financieringsbegroting. Wat de begrotingen inhouden, leggen we uit.

Wat is een exploitatiebegroting?

In een exploitatiebegroting staat welke winsten je verwacht in de komende jaren. Het is ook niet ondenkbaar dat je in eerste instantie verlies maakt, maar ook dat blijkt uit de exploitatiebegroting. Uit de begroting blijken de te verwachten:

  • Omzet
  • Kosten en belastingheffingen
  • Inkoopwaarde
  • Winst of verlies

Wat is een liquiditeitsbegroting?

De liquiditeitsbegroting laat zien wat de toekomstige inkomsten en uitgaven vermoedelijk worden in een bepaalde periode. Uit de begroting kan blijken dat je tijdelijke tekorten aan liquide middelen hebt. Dat wordt veroorzaakt doordat je kosten al moet betalen terwijl de inkomsten nog niet ontvangen zijn. De begroting laat dus zien in hoeverre je aanvullend kapitaal nodig hebt voor de dagelijkse gang van zaken binnen de onderneming. De tijdelijke tekorten kunnen ontstaan doordat je vooral hoge inkomsten hebt in een bepaald seizoen. Je verdient bijvoorbeeld je geld in de zomer en in de rest van het jaar overtreffen de kosten de inkomsten.

Wat is een investeringsbegroting?

Hoeveel vermogen moet je investeren in de onderneming? Wat heb je bijvoorbeeld de komende drie jaar aan geld nodig om je bedrijf naar een hoger plan te tillen? In de begroting maak je een onderverdeling waar je het geld voor nodig hebt. Wat investeer je in vaste activa (machines, bedrijfsauto’s) en wat aan vlottende activa (voorraden, grondstoffen). Hierin verwerk je ook de kosten voor het opstarten van de onderneming. Je kunt denken aan onderzoekskosten en accountantskosten.

Wat is een financieringsbegroting?

Uit de financieringsbegroting blijkt hoe investeringen in jouw bedrijf gefinancierd zijn of gefinancierd worden. Het vreemd vermogen is een externe financiering en het eigen vermogen bestaat uit eigen geld. Voor de schulden is het van groot belang om te laten zien of het langlopende schulden (bijvoorbeeld een hypotheek) of kortlopende schulden (rekening courant) zijn.

Heb je kapitaal nodig voor het financieren van jouw onderneming? Wij helpen je graag met het vinden van de beste financier.

Veelgestelde vragen

In het financieel plan staat hoeveel geld je nodig hebt voor het starten van een onderneming of voor het uitbouwen van je onderneming. Uit het financieel plan moet voor investeerders blijken dat het verstandig is om kapitaal beschikbaar te stellen voor jou. Voor de investeerder moet het risico zo klein mogelijk zijn.

Je begint met een financieel plan door eerst voor jezelf bedragen te koppelen aan je plannen. Wat heb je aan vermogen nodig en welke kosten moet je rekening mee houden. Nadat je voor jezelf inzicht hebt, kun je de bedragen koppelen aan je plannen.

De financieringsbegroting bestaat uit 4 onderdelen, namelijk: Exploitatiebegroting (Wat zijn de verwachte winsten of verliezen?), liquiditeitsbegroting (Wat worden de inkomsten en uitgaven en wanneer kun je ze verwachten?), investeringsbegroting (Hoeveel kapitaal heb je nodig voor het uitvoeren van je plannen?) en de financieringsbegroting (Hoe is het vermogen in jouw onderneming gefinancierd, en hoe gaat het er in de toekomst uitzien?)

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment