Hoe maak je een ondernemingsplan?

op basis van 0 beoordelingen

Wanneer jij een onderneming wil opzetten is een goed ondernemingsplan cruciaal. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een ondernemingsplan!

een ondernemingsplan
|

Tip: Maak je niet druk over een ondernemingsplan als je een lening nodig hebt tot 150.000 euro. Hiervoor heb je namelijk het plan niet nodig voor een lening via Zakelijklening.com. Toegang geven tot je bankafschriften of PDF’s sturen van je bankafschriften is in dat geval voldoende.

Een ondernemingsplan maken

Dus: een ondernemingsplan schrijven: hoe doe je dat? Wanneer jij jouw bedrijf succesvol wil neerzetten is een sterk plan cruciaal. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je dit businessplan kan gaan neerzetten. Je kan ook een ondernemingsplan laten schrijven door een bedrijf.

Een ondernemingsplan bestaat uit vier onderdelen:

Introductie

Voor de start van het ondernemingsplan komt er een introductie. Onze tip: maak dit niet langer dan één A4. Hierin vermeld je een korte omschrijving van het idee, de uitwerking en wat ze te wachten staat. Ga niet teveel de diepte in en hou het globaal.

De ondernemer

Allereerst begin je bij jezelf: de ondernemer. Wie ben je en waarom wil jij gaan ondernemen? In een ondernemingsplan ga je hier in dit onderdeel dieper op in. Ook komen jouw vaardigheden (sterke en zwakke punten) aan bod. Welke ondernemerskwaliteiten heb jij?

Jouw bedrijf

Hoe wil jij jouw idee gaan uitwerken? En nog belangrijker: hoe zien jouw toekomstige klanten er idealiter uit? Dit zijn allemaal vragen om uit te werken. Hierin zet je onder andere:

  • De rechtsvorm: welke rechtsvorm past het beste bij jouw bedrijf, en waarom? Dit is de juridische vorm van jouw bedrijf zoals een BV of NV
  • Inschrijving KVK: voor je kan beginnen met ondernemen dien jij je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
  • Personeel: ga je zelfstandig aan de slag, of heb je hier personeel voor nodig?
  • Algemene voorwaarden: beschrijving van de voorwaarden voor samenwerkingen met jouw bedrijf
  • Locatie: wil je een kantoorpand huren, of werk je vanuit je eigen huis?

Jouw persoonlijke eigenschappen

Zoals eerder gezegd moet je in een ondernemingsplan ook jouzelf als ondernemer omschrijven. Dit is een manier waarop jij jezelf aan potentiële investeerders of potentiële klanten kan gaan presenteren. Beschrijf ook wat jouw beweegredenen zijn om een eigen bedrijf te starten. Verder komt ook jouw werkervaring aan bod.

Uitwerking idee

Dus: welke ondernemingsplannen heb je? Wat wil jij gaan verkopen/produceren? Probeer in een aantal zinnen dit te omschrijven.

Het marketingplan

Wanneer jij bovenstaande punten hebt verwerkt is het tijd om bezig te gaan met het marketingplan. Een goed bedrijfsplan is namelijk niet compleet zonder een strategie voor de marketing. Om zo’n marketingplan op te stellen moet je marktonderzoek doen.

Dit kan je alleen doen, maar ook iemand voor inhuren. Met zo’n onderzoek kan je peilen of jouw doelgroep ook enthousiast wordt van het product of dienst dat je wil gaan leveren. In dit plan staat onder andere informatie over marketingmix (4P’s): prijs, plaats, product en promotie. Ook staat hierin meer informatie over de doelgroep en een klantonderzoek. Zo heb jij bij de start van je bedrijf een goed idee bij de markt.

Financieel plan

Tot slot heb je in een ondernemingsplan ook nog een plan staan met betrekking tot de financiën. En dan met name hoe financieel haalbaar jouw idee is. Dit kan je dan ook weer gebruiken bij een financieringsaanvraag of voor een potentiële investeerder. In principe staan er vier begrotingen in dit plan:

  1. Investeringsbegroting: hiermee breng je in kaart hoeveel geld jij nodig hebt voor de start van jouw bedrijf
  2. Exploitatiebegroting: hier komen de verwachte opbrengsten en kosten in te staan, over een bepaalde periode
  3. Financieringsbegroting: kort gezegd is dit hoe jij de financiering voor het bedrijf gaat regelen
  4. Liquiditeitsbegroting: dit is een begroting om jouw betalingsverplichtingen mee te kunnen doen

Voorbeeld ondernemingsplan

Een succesvol bedrijf beginnen vergt dus de nodige voorbereiding. Daarom is een ondernemingsplan voorbeeld hebben wel zo handig. Zo krijg jij een beter beeld hebt bij de bedoeling hiervan. Dit voorbeeld ondernemingsplan is altijd geheel fictief en kan je downloaden via verschillende websites, zoals de ING of het KVK ondernemersplan bijvoorbeeld .

Het business model canvas

Jouw businessplan/ ondernemingsplan maak je voor de start van jouw onderneming. Een ondernemingsplan schrijven, en dan nooit weer gebruiken? Dat is zonde, zeker wanneer je veel tijd hebt besteed aan bijvoorbeeld het financiële plan, marktonderzoek, bedrijfsdoelstellingen en de (mogelijke) financiering.

Daarom doe je er verstandig aan jouw ondernemingsplan te blijven gebruiken. Hoe je dit doet? Met behulp van het business model canvas. Dit model bestaat uit 9 verschillende bouwstenen. Deze omschrijven alle onderdelen van jouw bedrijf.

Hierin staat onder andere jouw product of dienst, doelstellingen, leveranciers en waardepropositie. Ook geef je antwoord op vragen als: Wat maakt jouw bedrijf uniek? En welk voordeel heb jij ten opzichte van de concurrentie in jouw branche?

Tips voor het starten van jouw bedrijf

Ook willen wij jou naast informatie over een goed ondernemingsplan ook nog een aantal tips meegeven. Met behulp van deze tips ga jij goed voorbereid van start.

De administratie bijhouden

Om te beginnen is een goede administratie noodzakelijk als je aan de slag gaat met het ondernemerschap. Sterker nog, je bent wettelijk verplicht dit bij te houden. Hier moet je dan ook voldoende tijd voor vrijmaken.

Ook moet dit dan nog voldoen aan bepaalde eisen vanuit de Belastingdienst. Je gebruikt deze informatie ook wanneer jij aangifte doet (zowel bij inkomstenbelasting als omzetbelasting). Je kan ervoor kiezen dit zelf te doen, maar je kan uiteraard ook een boekhouder inhuren. Een boekhouder kan met een frisse blik voor jou alles gaan bijhouden.

Ook doet deze voor jou aangifte en weet deze ook veel meer van alle regels. Wist je bijvoorbeeld dat je, wanneer je meer dan 25 uur per week werkt, recht hebt op ondernemersaftrek?

Verzekeringen

Ook is het heel erg belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Je werkt namelijk niet voor een werkgever en bent zelf verantwoordelijk voor eventuele financiële gevolgen. Denk aan ziekte, een wanbetaler of een bedrijfsongeval bijvoorbeeld. En juist daarom is het belangrijk dat je goed bent verzekerd.

Dit kan je doen met behulp van onder andere een goede aansprakelijkheidsverzekering. Naast dat dit verstandig is geeft het jou ook een stukje rust. Zo hoef je je hier dan geen zorgen over te maken. Onze tip: vergelijk altijd van tevoren verschillende aanbieders van verzekeringen. Zo krijg je de beste prijs en betaal je ook niet (onnodig) veel.

Vergunningen

Als ondernemer heb je soms ook bepaalde vergunningen nodig. Dit is ook iets wat je kan opnemen in het ondernemingsplan. Welke vergunning jij nodig hebt is volledig afhankelijk van de sector waarin je werkt en jouw bedrijf.

Denk bijvoorbeeld aan een evenementenvergunning wanneer je festivals organiseert. Of een omgevingsvergunning/ exploitatievergunning. Zorg dat je dit goed in orde hebt, want anders riskeer je een boete. En deze boetes kunnen dan ook nog eens behoorlijk hoog oplopen.

Veelgestelde vragen

Met een ondernemingsplan bereid jij jezelf optimaal voor op het ondernemerschap. Zo kom je minder snel voor onverwachte verrassingen te staan, wat de kans op succes alleen maar vergroot.

Een ondernemingsplan moet bestaan uit ten minste deze drie onderdelen: jij als ondernemer, het marketingplan en financieel plan. Ook komt dit vaak nog met een korte introductie vooraf voor eventuele investeerders om te lezen.

Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment