Wat is de onroerendezaakbelasting (OZB) voor een bedrijfspand?

op basis van 0 beoordelingen

De hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) is afhankelijk van de WOZ waarde. De totale heffing bestaat uit twee soorten heffingen, namelijk de eigenarenbelasting en de gebruikersbelasting. Wat moet je aan onroerendezaakbelasting betalen en kun je de heffing ook zelf uitrekenen? Je leest het hier!

onroerendezaakbelasting van een bedrijf
|

Als eigenaar en huurder van een pand betaal je belasting over de waarde van het pand. Dat geldt voor woningen en zogenaamde “niet woningen”. In deze blog vertellen wij jou meer over wat je met een bedrijfspand staat te wachten wat betreft de belastingheffing.

De gemeente stelt de hoogte van de heffing vast. Op meerdere manieren kan de gemeente waarin het pand staat invloed uitoefenen op de hoogte van de kosten voor zakelijk vastgoed. Gemeenten gebruiken de opbrengsten uit de OZB onder andere voor het betalen van de gemeentelijke reinigingsdienst, de rioolheffing, het aanleggen van wegen en voor de openbare verlichting.

Wie betaalt OZB bij huur bedrijfspand?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de eigenaar van het pand en de huurders. Als huurder betaal je de gebruikersbelasting en niet de eigenarenbelasting. Degene die een bedrijfspand huurt op 1 januari van het kalenderjaar, kan deze heffing van de gemeente tegemoet zien. Voordat je een bedrijfspand huurt, moet je dus ook rekening houden met de heffing die de gemeente bepaalt. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de maximale huurprijs die je wilt betalen. Hoeveel OZB je betaalt, verschilt per gemeente waarin het bedrijfspand staat. Eigenaren van onroerende zaken betalen overigens ook OZB.

De heffing is afhankelijk van de WOZ waarde

De OZB betalen kom je niet onderuit. De hoogte van het bedrag hangt af van de WOZ waarde. Dit geldt zowel voor de OZB belasting voor de huurder als de eigenarenbelasting. Het bezitten en huren van onroerend goed (bedrijfspanden) kost je belastingen. In een voorbeeld laten we zien hoe je de OZB zelf kunt berekenen. De hoogte van het percentage van de WOZ waarde verschilt per gemeente.

Voorbeeldberekening

Een ondernemer bezit een bedrijfspand voor zijn onderneming. De waarde van het pand bedraagt: 500.000 euro. De gemeente heeft voor de OZB heffing de volgende percentages vastgesteld:

  • Gebruikersbelasting voor niet woningen: 0,2118%
  • Eigenarenbelasting voor niet woningen: 0,2962%
  • Bij deze ondernemer wordt geheven: 0,2118 + 0,2962 = 0,508% van 500.000 euro = 2.540 euro.

Verschillende heffing voor woonhuizen en bedrijfspanden

Gemeenten hebben verschillende tarieven voor de OZB. Voor woonhuizen geldt er een lagere heffing in vergelijking met de heffing over bedrijfspanden. Je kunt nauwelijks invloed uitoefenen op de hoogte van de heffing. De gemeenten werken namelijk met vastgestelde tarieven. Je kunt wel in bezwaar gaan tegen de hoogte van de WOZ waarde. Een lagere waarde zorgt voor een lagere heffing.

Bij verkoop van bedrijfspanden geven gemeenten geen teruggave

Op 1 januari is het meetpunt voor de heffing van de onroerendezaakbelasting (OZB). Bij verkoop in de loop van het jaar geven gemeenten geen teruggave. Ook als je op 2 januari het pand verkoopt, betaal je dus nog steeds het volledige bedrag. Ook als je het bedrijfspand gaat verhuren in de loop van het jaar verandert dit niets aan de verschuldigdheid van de belasting.

Wie betaalt als een bedrijfspand meerdere eigenaren heeft?

De gemeente kan de volledige heffing in rekening brengen bij een van de eigenaren. Gemeenten hoeven de rekening namelijk niet te splitsen en bij iedere eigenaar een deel te incasseren.

Ben je op zoek naar een bedrijfspand en ben je benieuwd hoe je de bedrijfsfinanciering kunt regelen? Wij hebben alle informatie hierover al voor jou verzameld. Wij vergelijken meerdere kredietverstrekkers zonder dat je meerdere offertes hoeft op te vragen.

Veelgestelde vragen

De huurder betaalt het gebruikersdeel van de OZB voor niet woningen. Als het pand geen huurder heeft, betaalt de eigenaar ook het gebruikersdeel van de OZB.

Degene die de OZB voor de gebruiker moet betalen voor een niet woning is de eigenaar van het pand of de huurder. De eigenaar betaalt deze heffing niet als het pand wordt verhuurd. Is het pand niet verhuurd? Dan betaalt de eigenaar de eigenarenbelasting en de gebruikersbelasting.

Zowel de huurder als de eigenaar van een pand betalen mee aan de OZB. De eigenaar betaalt in ieder geval de eigenarenbelasting en de huurder de gebruikersbelasting. Als het pand niet verhuurd is, draagt de eigenaar de volledige lasten van de onroerende zaakbelasting.

Als zakelijke huurder betaal je de gebruikersbelasting en mogelijk nog een aantal gemeentelijke heffingen. Gemeentelijke heffingen zoals afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting draagt de eigenaar van het pand. De verhuurder kan het via de huur wel doorberekenen aan de huurder.

Welke zakelijke lening past bij jou?

Vergelijk zakelijke leningen op basis van tarief, rente en beoordelingen.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Werkkapitaal: wat is dit precies?
man met een werkkapitaal

Werkkapitaal: wat is dit precies?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Wat is DSCR?
weegschaal met geld

Wat is DSCR?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoe werkt een verhuurhypotheek?
Man met een verhuurhypotheek

Hoe werkt een verhuurhypotheek?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

Ook interessant

Hypotheek berekenen als zzp-er
man die hypotheek wilt berekenen als zzper

Hypotheek berekenen als zzp-er

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Wat zijn debiteuren?
een debiteur

Wat zijn debiteuren?

Zakelijk vastgoed financieren, hoe werkt dat?
persoon die zakelijk vastgoed wilt finacieren

Zakelijk vastgoed financieren, hoe werkt dat?

0 reacties

Submit a comment

Naar boven