Hoeveel kan ik zakelijk lenen voor een bedrijfspand?

op basis van 0 beoordelingen

Voor het kopen van een bedrijfspand heb je een bancaire financiering nodig. Voor het afsluiten van een zakelijke hypotheek moet je er rekening mee houden dat een eigen inbreng altijd noodzakelijk is. Ben je op zoek naar een nieuw bedrijfspand en wil je weten hoe het zit met de zakelijke financiering? Wij vertellen je wat je moet weten en wat bijvoorbeeld de term loan to value inhoudt.

man die zich afvraagt hoeveel hij kan lenen voor een bedrijfspand
|

Een eigen woning financieren loopt anders dan bij zakelijk vastgoed. In een persoonlijk gesprek met je financieel adviseur verken je de opties voor de meest geschikte financiering. Goed dat jij je vooraf inleest in de mogelijkheden en de mogelijke valkuilen.

Wat zijn de voorwaarden voor zakelijke financieringen?

Bij het verstrekken van leningen voor commercieel vastgoed zijn geldverstrekkers voorzichtig. De reguliere banken geven vaak zelfs niet thuis als je geen perfecte cijfers hebt over drie boekjaren. Alternatieve financiers zijn vaak bereid om verder mee te denken. De maximale financiering kan een probleem zijn bij het kopen van een bedrijfspand. Geldverstrekkers gaan er namelijk vanuit dat je 20% tot 35% van de koopsom met eigen inbreng gaat betalen. Dat staat nog los van de eenmalige kosten die je maakt bij het kopen van een pand. Daarnaast willen de geldverstrekkers zekerheden inbouwen. Het bedrijfspand wordt verpand aan de lening en je moet voldoende garanties geven dat je de maandlasten kunt betalen.

Een bedrijfspand kopen – Hoeveel kun je lenen voor een bedrijfspand?

Een hypotheek afsluiten gaat alleen lukken als je voldoende kunt aantonen dat jouw onderneming kredietwaardig is. Geldverstrekkers lopen namelijk een risico met het uitlenen van een bedrag voor de aankoop van een bedrijfspand. De maximale lening is enerzijds afhankelijk van de waarde van het bedrijfspand, dit wordt de loan to value genoemd. Anderzijds is het afhankelijk van hoeveel je zakelijk aan maandlasten kunt dragen. De rente en aflossing samen moeten niet een te zware last zijn. Doordat onroerend goed wordt verpand aan de geldverstrekker, kun je met een zakelijke hypotheek meer lenen dan met een krediet zonder een onderpand. Geldverstrekkers hanteren ook maximale bedragen die ze uitlenen. Het kan gaan om één miljoen euro, maar hogere bedragen zijn mogelijk. Ook bij alternatieve financiers.

Ook ondernemers die nog geen drie jaar ondernemen kunnen lenen

Geldverstrekkers zien het liefst dat je al minimaal drie jaar onderneemt en in de afgelopen jaren fantastische resultaten hebt behaald. Ook als je korter ondernemer bent en gewoon goede bedrijfsresultaten hebt, kun je een bedrijfspand financieren. Bedrijfspanden zijn namelijk waardevast en dat weten investeerders ook. Met een taxatierapport wordt duidelijk wat het onderpand van het kantoor of een ander bedrijfspand waard is. De volgende stap is het benodigde kapitaal voor het pand aanvragen. Je moet de rente en aflossing uiteraard wel kunnen betalen, dus worden er wel minimale eisen gesteld aan de resultaten van je onderneming.

Kiezen voor een herfinanciering

Heb je al een hypotheek voor je bedrijfspand, maar ben je benieuwd of het ook goedkoper kan? Ook met een bestaande financiering kun je shoppen om te ervaren of het goedkoper en beter kan. Alternatieve vastgoedfinanciers kunnen een goede vervanging zijn voor de reguliere bank. Met een financieringsaanvraag kun je vrijblijvend je pand aanbieden aan een andere financier. Of het nu gaat om een kantoorpand of een andersoortige bedrijfsruimte, door het herfinancieren kun je gaan voor een andere partij en eventueel ook gelijk een verbouwing meefinancieren. Of je kiest voor een kortere looptijd om sneller van de lening af te zijn. Kies bijvoorbeeld voor een hypotheek van twintig jaar in plaats van dertig jaar.

Een pand in eigendom zorgt ook voor extra heffingen

Een bedrijfspand bezitten is ideaal voor veel ondernemers, maar houd ook rekening met extra kosten. Het gaat om de kosten voor de rente en de aflossingen. Maar bijvoorbeeld ook de onroerendezaakbelasting (OZB) is een kostenpost. Je kunt te maken krijgen met de eigenarenbelasting en de gebruikersbelasting. Waarschijnlijk krijg je met beide heffingen te maken. Van je eigen bedrijfspand ben je namelijk de gebruiker en de eigenaar. Daarnaast moet je het pand ook nog verzekeren.

Wat zijn de alternatieven voor de traditionele banken?

Een bedrijfspand financieren kun je regelen met de bank waar ook je overige bankzaken lopen. Kijk ook vooral verder dan dat, want je huidige bank wil het geld mogelijk niet uitlenen. Of ze willen het wel, maar rekenen te hoge rentes en de voorwaarden laten mogelijk ook te wensen over. Kijk ook eens naar de andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor:

  • Platformen die investeerders en ondernemers met een vraag om vermogen koppelen. Het gaat bijvoorbeeld om de financier Mogelijk;
  • Kiezen voor crowdfunding. Investeerders vragen om te investeren in jouw bedrijfspand. Voorbeelden hiervan zijn Collin Crowdfund en Matching Capital;
  • Overbruggingsfinanciering – Dit is een optie als je een bedrijfspand verkoopt en vóór de overdracht al een ander pand koopt;
  • Investeerders zoeken die willen investeren in jouw bedrijf.

Hypotheek bedrijfspand – Hoe regel je het?

Een bedrijfspand financieren doe je samen met een adviseur. Je moet namelijk de nodige informatie aanleveren over de cijfers van je bedrijf en over het bedrijfspand. Het kiezen van de best mogelijke financiering moet goed overwogen gebeuren. De lening moet namelijk bij jou en bij de plannen passen.

Een bedrijfspand kopen als particulier is ook mogelijk! Het is alleen in vele gevallen niet mogelijk om het gehele bedrag te lenen.

Mike van den Broek

Veelgestelde vragen

Hoeveel eigen geld je nodig hebt voor het kopen van een bedrijfspand hangt af van de koopsom van het pand. Je kunt namelijk niet voor de volledige koopsom een hypotheek afsluiten. Wat je aan eigen geld nodig hebt verschilt per geldverstrekker. Ga er maar vanuit dat je 20% tot 35% van de koopsom moet betalen met eigen inbreng.

Een bedrijfspand kopen in plaats van huren heeft voordelen. Je bepaalt zelf wat er met het pand gaat gebeuren en alle verbeteringen zijn investeringen in je eigen bezit. Door de stijgende prijzen van vastgoed kun je er ook nog eens rendement op maken. Door de grote financiële voordelen is het kopen van een bedrijfspand vaak verstandig.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment