Zakelijk geld lenen voor bouwgrond

op basis van 0 beoordelingen

Een hypotheek voor bouwgrond afsluiten werkt anders dan het financieren van een huis of een bedrijfspand. Bij zakelijk grond kopen moet je goed letten op de verwachte waarde van de grond en de kosten die er nog bij komen voor het bouwen. Waar is het maximale hypotheekbedrag van afhankelijk en waar moet je verder goed op letten bij het regelen van de financiering?

bouwgrond dat te koop staat
|

Bouwgrond kopen vergt al een grote investering, maar dat zijn nog maar de eerste kosten. Ook voor het kopen van grond kun je een hypotheek afsluiten. De hypotheekverstrekker wil ook informatie over de verdere plannen met het stuk grond. Samen met de bouwkosten en de hypotheek voor het pand moet jouw onderneming de lasten wel kunnen dragen.

Hoe gaat het financieren van bouwgrond?

De meest logische manier om te lenen voor grond is met een hypotheek. Kavel financiering kan bijvoorbeeld ook met een persoonlijke lening. Deze leningen zijn gericht op het particulier financieren van de bouwgrond en maken het ook mogelijk om een bedrijfspand te kopen als particulier. Zakelijk kun je ook meerdere soorten leningen afsluiten, toch zullen andere leningen duurder zijn dan een hypotheek. Bij een hypotheek gaat de kredietverstrekker de grond als onderpand voor de lening vastleggen. Dit geeft jou het voordeel van een lagere rente.

Hoeveel hypotheek heb je nodig?

Naast de lening voor de grond wil je ook de kosten van de bouw van het bedrijfspand lenen of de waarde van het bedrijfspand. Je moet in ieder geval voldoende spaargeld achter de hand hebben. Zakelijk kun je grond en een bedrijfspand of een woning niet volledig financieren. Hoeveel je wel kunt lenen, hangt ook sterk af van je inkomen en van de resultaten van de onderneming. De totale kosten van de grond, de bouw en het pand moeten betaalbaar zijn. Dan hebben we het niet alleen over de rente, maar ook over de aflossing en de bijkomende kosten.

Doe eerst je huiswerk voordat je bouwgrond koopt

Een stuk bouwgrond op een goede locatie vinden is één ding. Daarna is het nog de vraag of je jouw wensen uit kunt voeren. Er moet namelijk veel geregeld worden voordat je met de bouw kunt beginnen. Ook de hoogte van de kosten moet je niet onderschatten. De volgende zaken moet je zeker niet over het hoofd zien:

  • Is de bouwkavel geschikt voor jouw plannen?;
  • Krijg je de bouwvergunning? Vooraf informeren naar bouwvergunningen is een aanrader;
  • Wat zijn de totale kosten voor de bouwgrond? – Houd ook rekening met de twee soorten kosten voor het kopen van bouwgrond: de plankosten en de stichtingskosten;
  • De kosten om het pand geschikt te maken en in te richten;
  • Bedrijfspand met een woning er naast, mag dat?;
  • Lukt het meefinancieren van alle kosten?

Hoe gaat het financieren van bouwgrond?

Om te kunnen financieren moet je aantonen dat je het bouwproces op de grond ook al uitgewerkt hebt. Je moet namelijk een getekende koopovereenkomst kunnen overleggen. Voor de bouw kan het ook gaan om een overeenkomst met de aannemer. De aannemer moet eventueel ook een afbouwgarantie afgeven. Ook wil de financier de bouwvergunningen zien die je van de gemeente hebt ontvangen. Een taxateur kan voor jou een waardeschatting maken. Het gaat om de waarde zodra de bouw is afgerond. Het laten uitvoeren van een bodemonderzoek kan ook noodzakelijk zijn.

Pas bij een volledig financieel inzicht bouwgrond / bedrijfspand kopen

Er moeten geen vraagtekens meer zijn voordat je tot koop van bouwgrond over gaat. Je kunt veel geld verliezen als je de gekochte grond later weer moet verkopen. Het is namelijk nog maar de vraag of je weer tegen dezelfde waarde kunt verkopen. Tijdens de koop en het bouwproces loop je altijd tegen situaties aan die je vooraf niet kon inschatten. Veel onaangename verrassingen kun je voorkomen door een financieel expert in te schakelen die jou gaat helpen in het proces. Een ervaren adviseur weet wat het kopen van grond inhoudt en kan jou behoeden voor het maken van misstappen.

Veelgestelde vragen

Er zijn veel factoren die een rol spelen voor de hoogte van de waarde. Toch is er wel iets zinnigs over te zeggen. De gemiddelde prijs ligt tussen 90 euro tot ongeveer 110 euro per vierkante meter.

Vastgoed is een andere omschrijving voor onroerend goed. Hier valt ook bouwgrond onder. Daardoor kun je ook een hypotheek vestigen op bouwgrond.

Wat je mag bouwen op grond is afhankelijk van het bestemmingsplan van de grond. Als grond een zakelijke bestemming heeft, mag je de grond niet gebruiken voor het bouwen van een woonhuis. Een bedrijfspand met daarin een woonruimte is onder voorwaarden wel mogelijk.

De gemiddelde kosten van bedrijfsgrond liggen tussen 90 euro tot 110 euro per vierkante meter. De bedragen kunnen wel sterk afwijken afhankelijk van de locatie waar je bouwgrond koopt.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment