Hoe kan ik een bedrijfspand met woning financieren?

op basis van 0 beoordelingen

Een bedrijfspand met woning heeft als voordeel dat je privé en zakelijk eenvoudig kunt combineren. De financiering voor een bedrijfspand met woning regel je anders dan bij het kopen van enkel een bedrijfspand of enkel een woning. De meeste geldverstrekkers bieden geen aantrekkelijke hypotheken aan voor bedrijfspanden, maar een woning – bedrijfspand is te financieren.

bedrijfswoning
|

Het vinden van een bedrijfsruimte met woning maakt de zoektocht ingewikkelder dan wanneer je zoekt naar een bedrijfspand of een woning. Voor de financiering moet het pand ook aan eisen voldoen in verband met de fiscale eisen die gesteld worden. Voor het financieren heb je de volgende vier opties:

 • Financieren vanuit privé – betaalde hypotheekrente is voor het huis aftrekbaar
 • Financieren vanuit zakelijk – maandlasten zijn zakelijke kosten
 • Kiezen voor een combinatie van beide
 • Crowdfunding is ook nog een optie, maar komt niet vaak voor

Waar moet een bedrijfspand met woning aan voldoen?

Voor het combineren van ondernemen en wonen worden er fiscale eisen gesteld aan het pand. Er moet een bouwkundige splitsing zijn. Dat betekent dat zowel het privé-deel als het zakelijk deel een eigen ingang en eigen voorzieningen (water en energie) heeft. Onder eigen voorzieningen wordt bijvoorbeeld verstaan een eigen sanitair. Een derde vereiste is dat de zakelijke ruimte te verhuren is aan anderen. Een taxateur kan de waarde van het pand vervolgens onderverdelen in privé en zakelijk. Het bedrijfspand met woning is bijvoorbeeld voor 70% zakelijk en voor 30% privé.

Wanneer kiezen voor een zakelijke financiering?

Wanneer je het beste kunt kiezen voor het zakelijk financieren is sterk afhankelijk van de specifieke kenmerken van het pand van jouw onderneming. Toch kunnen we er wel algemeen iets over zeggen. Kiezen voor een zakelijke financiering is vooral een aanrader als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

 • Je gaat niet zelf in het woongedeelte wonen of je gaat er alleen wonen zonder iemand van buiten de onderneming;
 • De bedrijfsruimte is minimaal 60% van de totale vloeroppervlakte;
 • Het gehele bedrijfspand moet zakelijk in de boeken komen;
 • Het betreft een pand op een bedrijventerrein.

Wanneer kiezen voor een hypotheek voor particulieren?

Wil je het huis privé financieren met eventueel eigen inbreng en de werkruimte gebruiken voor je onderneming? of wil je alleen een bedrijfspand kopen als particulier? Je kunt het bedrijfspand ook privé kopen met een hypotheek en een deel zakelijk inboeken. Dit is de meest geschikte manier om te financieren als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • Van de totale ruimte bewoon je minimaal 60%;
 • Kadastraal heeft het pand geen zakelijke bestemming;
 • De woning staat niet op een bedrijventerrein.

Een pand zakelijk kopen met eigen of vreemd vermogen?

Een bedrijfspand kun je kopen met eigen vermogen uit de onderneming of de financiering gaat met vreemd vermogen. Als je kiest voor het financieren met een zakelijke hypotheek (vreemd vermogen) moet je er rekening mee houden dat je ook nog steeds een deel van de koopsom betaalt met eigen inbreng. Het pand kun je niet voor 100% financieren met een bedrijfshypotheek.

Voor een bedrijfspand met woning is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met je accountant en met je financieel adviseur. Het is namelijk een belangrijke keuze hoe je de aankoop gaat financieren. Hierin een verkeerde beslissing nemen kan grote financiële gevolgen hebben voor een zeer lange periode. De haalbaarheid van een financiering hangt ook sterk af van jouw bedrijfsresultaten.

Soorten vermogen volgens de Belastingdienst

De eerder besproken keuze tussen die manieren om te financieren houdt de Belastingdienst ook ongeveer aan om het vermogen toe te kennen. Het gaat om de volgende onderverdeling:

 • Het is verplicht ondernemingsvermogen;
 • Of verplicht privévermogen;
 • Er is sprake van keuzevermogen.

Verplicht ondernemingsvermogen

Het is verplicht ondernemingsvermogen als het een zakelijk pand is dat volledig zakelijk in gebruik is. De waarde van het bedrijfspand staat op de balans van de onderneming en de kosten zijn zakelijk.

Verplicht privévermogen

Is het zakelijk gebruik van het pand minder dan 10%? Dan behoort de waarde van de woning verplicht tot het privévermogen. De waarde van de woning komt niet op de balans van de onderneming.

Keuzevermogen

Bij keuzevermogen is het aan de ondernemer zelf om te kiezen waartoe het behoort. De keuze wordt gemaakt door het vermogen of een deel ervan op te nemen op de balans. Het moet wel in redelijkheid zijn. Wat hierbij als redelijk wordt gezien, verschilt per situatie.

Wat zijn de voordelen van een bedrijfspand met woning?

 • Zelf bepalen wat voor jou financieel het beste is;
 • Door het werken en wonen te combineren kun je jouw tijd effectief inzetten;
 • Goed te financieren in overleg met je financieel adviseur.
 • Het is eenvoudiger om één pand te financieren. In het andere geval moet je namelijk een woonhuis huren of kopen en daarnaast een bedrijfspand huren of kopen.

Het is ook mogelijk om zakelijk grond te kopen met een lening. Wil je nou zelf een pand bouwen? Dan is dit misschien wat voor jou!

Mike van den Broek

Veelgestelde vragen

Een bedrijfspand met woning kun je zowel gebruiken voor het ondernemen als voor het wonen. Er worden wel eisen gesteld aan het combineren van het ondernemen en het wonen in één pand. Fiscaal gezien moet je zowel voor privé als voor zakelijk een eigen ingang hebben en ook moeten ze beide de nodige voorzieningen hebben om het fiscaal ook goed op orde te krijgen.

Een bedrijfsruimte aan huis moet verhuurbaar zijn aan anderen. Met andere woorden, het moet af te scheiden zijn van het privégedeelte. Daarnaast moet de werkruimte een eigen ingang hebben. Een zolderkamer zonder eigen ingang kan dus fiscaal gezien geen bedrijfsruimte worden. De derde vereiste is dat het bedrijfsgedeelte een eigen sanitaire voorziening heeft. Je moet dus in het zakelijke deel naar de wc kunnen. Een eigen energievoorziening hebben is een vierde vereiste.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment