Een bedrijfspand kopen als particulier, is dat mogelijk?

op basis van 0 beoordelingen

Ben jij particulier, en wil je graag een bedrijfspand privé kopen en verhuren? Kan dat eigenlijk wel? En hoe kan je dan een zakelijke hypotheek afsluiten? Wij leggen het aan je uit.

een particulier met een bedrijfslening
|

Een bedrijfspand privé kopen en verhuren: de mogelijkheden

Je wilt graag een bedrijfspand kopen. Als jij een bedrijfspand wil kopen gaat dit in vrijwel alle gevallen samen met een hypotheek (tenzij je een verborgen berg goud ergens hebt liggen). Een zakelijke hypotheek gebruik je om het bedrijfspand mee te financieren, maar kan dat eigenlijk wel? Volgens de Belastingdienst dien je voor de inkomstenbelasting vast te stellen of dit een privépand of ondernemingspand is. Voor de lange termijn zal dit dan ook gevolgen hebben.

Laten we een voorbeeld gebruiken. Stel: jouw pand behoort tot het vermogen van jouw onderneming, en dus niet privé. Wanneer het pand dan in waarde stijgt is deze winst voor jouw onderneming. Hier moet belasting over betaald worden. Als ditzelfde pand jouw privé eigendom is moet je dit opgeven als vermogen in box 3 voor de inkomstenbelasting.

Hierbij is het dan ook zo dat bijvoorbeeld verbouwingskosten of groot onderhoud aftrekbaar is wanneer dit zakelijk is. Wanneer deze op privé staat kan dat dus niet. Je moet dus echt bij jezelf de afweging maken of deze mogelijke waardestijging opweegt tegen de verwachte kosten. Een bedrijfspand kopen en privé verhuren kan dus wel, maar dan kan je de kosten niet aftrekken.

Zakelijke hypotheek afsluiten

Wanneer je een bedrijfspand of zakelijk grond gaat kopen, heb je hier waarschijnlijk niet zelf het vermogen voor. En daarvoor zijn er deze zakelijke hypotheken. Hiermee financier jij de aankoop van het bedrijfspand. Als je zakelijk investeert kan je hier eigenlijk niet omheen.

Een hypotheek afsluiten kun je bij zowel een bank als een andere kredietverstrekker. Hoeveel geld jij maximaal kan lenen hangt af van een paar verschillende documenten. Hieronder staat welke documenten jij moet aanleveren:

  • De definitieve jaarrekening van het nieuwste boekjaar
  • Voor de inkomstenbelasting een ingevuld aangifteformulier
  • Jouw prognose (voorspelling) voor het eerstvolgende boekjaar
  • Een taxatierapport, ingevuld door een taxateur, voor het bedrijfspand dat je wil aanschaffen

Helaas kan je dit niet zelf opstellen. Hiervoor heb je een boekhouder, accountant of taxateur nodig. Je kan ervoor kiezen direct uit te wijken naar een kredietverstrekker, maar je kan ook een hypotheekadviseur inschakelen. Zij kunnen voor jou meerdere kredietverstrekkers benaderen voor een lening waarmee jij het bedrijfspand financiert. Zo krijg jij de beste deal.

Verschillende zakelijke hypotheken

Wil jij een bedrijfspand financieren met een zakelijke hypotheek? Dan heb je meerdere hypotheekvormen om uit te kiezen. Hieronder bespreken wij ze.

Lineaire hypotheek

Om te beginnen heb je de lineaire hypotheek. Je lost dan iedere maand een gelijk bedrag af. De rente is in het begin behoorlijk hoog, maar wordt jaarlijks lager. De maandlasten dalen dus tijdens de looptijd. Als jij een nieuw pand koopt en de oude verkoopt kan dit een goede optie zijn. Je kan natuurlijk ook vervroegd aflossen wanneer je hier de financiële middelen voor hebt.

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek werkt nét iets anders. Hierbij blijft het bedrag dat je maandelijks betaald voor het bedrijfspand en de rente hierover gelijk over de volledige looptijd. De aflossing wordt dus steeds meer, maar de rente juist lager. Dit is de beste optie wanneer jij voor het eerst wil investeren in een bedrijfspand.

Aflossingsvrije hypotheek

Zoals de naam al verklapt los je over de looptijd niets af. Dit is uiteraard wel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet je jouw bedrijfspand verkopen of herfinancieren, in sommige gevallen ook met eigen geld. Daarbij moet de verkoop ook genoeg opbrengen om het bedrag te kunnen afbetalen.

Hypothecair krediet

Tot slot heb je nog het hypothecair krediet. De terugbetaling vindt plaats binnen 10 tot 30 jaar. Het lijkt dus eigenlijk erg veel op een hypotheek. Je moet ook rente betalen. De hypotheek is dan ook direct jouw garantie voor betaling. Wanneer jij uiteindelijk niet meer kan terugbetalen loop je risico dat de kredietverstrekker beslag legt op jouw pand, en deze verkoopt.

De voor- en nadelen van een bedrijfspand kopen

Dus, jij twijfelt of je een bedrijfspand wil kopen, om deze vervolgens te verhuren. Dit wordt ook wel commercieel vastgoed genoemd. Hieronder geven wij de voor- en nadelen wanneer jij een bedrijfspand wil kopen en verhuren.

Voordelen

  • Jij bent de baas over het zakelijk pand. Je kan dus zelf bepalen hoe je deze wil inrichten en je bent ook niet afhankelijk van de voorwaarden van een verhuurder
  • Wanneer het pand over de jaren heen een waardestijging doormaakt kan dit zorgen voor een stijging in de daadwerkelijke opbrengsten

Nadelen

  • Het bedrijfspand financieren kan aardig wat kosten. Denk niet alleen aan de aankoopkosten, maar ook onderhoud van het stuk vastgoed
  • Je kan het pand niet ‘zomaar’ kwijt. Deze moet je dan eerst weer zien te verkopen

Tips om rekening mee te houden als je een bedrijfspand koopt

Om het hele proces voor jou nog nét iets eenvoudiger te maken geven wij je hieronder een paar handige tips.

De overdrachtsbelasting

Bij een zakelijk pand kopen krijg je ook te maken met de overdrachtsbelasting. Wanneer jij een stuk grond of een pand koopt betaal je deze belasting. Dit is 10,4% van de aankoopwaarde. Kortom: dat kan aardig oplopen. Hou hier goed rekening mee wanneer jij een zakelijk pand wil gaan kopen.

Kosten voor aankoop

Ook zijn er bepaalde aankoopkosten om goed rekening mee te houden. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met notariskosten en BTW. Neem zulke kosten ook mee in de begroting.

Denk goed na over de locatie

Wanneer jij een bedrijfspand wil kopen is het belangrijk dat je kiest voor de juiste locatie. Moet je bijvoorbeeld bepaalde vergunningen hebben? En is er eigenlijk wel parkeerruimte? En hoe is de bereikbaarheid met het OV? Doe van tevoren dus goed onderzoek om zo een miskoop te voorkomen.

Doe je voordeel met de investeringsaftrek

Tot slot kan jij ook investeringsaftrek krijgen wanneer je een bedrijfspand koopt. Het is immers een investering, dus dit bedrag mag je aftrekken van de winst. Dit is voor het geld dat jij investeert in het pand, en dus niet het te lenen bedrag.

Tip: Een hypotheek voor een bedrijfspand met woning is ook mogelijk. Handig wanneer je graag dichtbij wilt wonen!

Mike van den Broek

Alternatieven: de business angels

Zie jij het totaal niet zitten om een zakelijke hypotheek af te sluiten? Wanneer jij privé een pand wil kopen voor jouw onderneming kan je ook terecht bij zogenoemde business angels. Dit vereist wat extra uitleg.

Business angels zijn in principe vaak zelf mensen met ondernemerservaring. Zij investeren in innovatieve ondernemingen die nog in de start- en groeifase zitten. Naast een hele smak geld heeft een business angel kennis en netwerkmogelijkheden wat een startend bedrijf goed van pas kan komen.

Dit is vaak in ruil voor aandelen in het bedrijf, of een lening met rente. Zo’n business angel investeert in jouw bedrijf omdat ze het potentieel zien. De investeerders willen natuurlijk wel opbrengsten terugzien van hun investering, vandaar dat deze vaak aandelen krijgt in het bedrijf.

Kiezen voor crowdfunding is ook een optie. Dit kan via platforms die beleggers en kopers van onroerend goed samen brengen. Over het algemeen is de kans van slagen groter door het afsluiten van een zakelijke hypotheek.

Veelgestelde vragen

Kort gezegd: ja. Je kan een bedrijfspand kopen en privé verhuren, maar dan kan je de kosten niet aftrekken.

Wanneer je een bedrijfspand koopt krijg je onder andere te maken met overdrachtsbelasting, notariskosten en BTW kosten.

Om een bedrijfspand te financieren kan je een zakelijke hypotheek overwegen.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment