Zakelijke lening aftrekbaar

op basis van 3 beoordelingen

Als ondernemer wil je de kosten voor een zakelijke lening zo laag mogelijk houden. Als de lening fiscaal voordeel oplevert, verlaag je de kosten van een lening. Wanneer kun je een zakelijke lening fiscaal aftrekken en wanneer is een lening níét fiscaal aftrekbaar? Is het weer afbetalen van een zakelijke lening ook fiscaal aftrekbaar?

Met een zakelijke lening leent een ondernemer geld om de onderneming meer omzet en winst te laten maken of om tekorten tijdelijk op te vangen. Nadat je het geleende kapitaal terugbetaald hebt, stijgen de omzet en de winst verder. Je hebt namelijk lagere kostenposten. Het is dus van groot belang om de lening snel weer af te betalen. Dat is mogelijk als de Belastingdienst meebetaalt door een deel van de kosten te dragen. Alles wat je niet aan de Fiscus betaalt, kun je anders besteden.

Kun je een zakelijke lening eigenlijk aftrekken?

De zakelijke lening zelf is niet aftrekbaar, maar de kosten die je ervoor moet betalen wel. De betaalde rentekosten zorgen voor een lagere winst. Door de lagere winst betaal je minder belasting. Alles wat je van de winst aftrekt, geeft fiscaal voordeel. Kosten zoals de afsluitkosten en de bemiddelingskosten mag je van de Belastingdienst ook aftrekken. Je mag dus de rentekosten, afsluitkosten en de bemiddelingskosten aftrekken van je winst. Een zzp’er zal door dit fiscaal voordeel minder inkomstenbelasting betalen.

Hoeveel betaal je aan afsluitkosten en bemiddelingskosten?

Naast de kosten voor de lening zelf (rentelasten) betaal je ook afsluitkosten van tussen de 1% en 3%. Neem deze kosten ook mee bij het vergelijken van leningen. De kosten zijn aftrekbaar, maar de kosten zo laag mogelijk houden, zorgt ervoor dat je meer geld overhoudt. Voor bemiddelingskosten kun je rekening houden met 0,5% van het leenbedrag. Een deel van de kosten krijg je terug, maar je blijft er altijd kosten aan overhouden.

Zijn de aflossingen ook aftrekbaar?

Aflossingen zijn uitgaven die niet aftrekbaar zijn. Voor een zakelijke lening kunnen we onderscheid maken tussen “kosten” en “uitgaven”. De kosten voor een zakelijke lening zijn aftrekbaar. Hieronder vallen de rentekosten en de afsluitkosten. Uitgaven zijn de aflossingen op zakelijke leningen. Deze zijn dus niet aftrekbaar.

Hoe zorgt het betalen van aftrekbare kosten voor belastingvoordeel?

Het belastingvoordeel kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een herkenbaar voorbeeld. In cijfers uitgedrukt is de werkwijze namelijk zeer eenvoudig.

Voorbeeld

Je sluit een zakelijke lening af van 25.000 euro. Je betaalt een jaarlijkse rente van 2.500 euro. Over 2023 behaal je een winst van 75.000 euro. Voordat je hier de belastingheffing over gaat berekenen mag je eerst de aftrekbare kosten verrekenen met de winst. De Belastingdienst verrekent de betaalde 2.500 euro, waardoor de winst daalt naar 72.500 euro. Over dit bedrag betaal je belasting. Bij een zzp’er gaat het om de inkomstenbelasting en bij een BV gaat het om de winstbelasting.

Besparen door het verlagen van de kosten

Rentelasten verlagen de winst, waardoor je over een lager bedrag belasting hoeft te betalen. Dat is mooi meegenomen, maar het grote financiële voordeel haal je door het vergelijken van zakelijke leningen. De verschillen in de rentetarieven zijn dermate groot dat het vergelijken ook een groot voordeel biedt. Je huidige kredietverstrekker rekent bijvoorbeeld 10% en een andere aanbieder kan jou hetzelfde bedrag lenen tegen 7,5%. Gerekend over een bedrag van 25.000 euro geeft dit een besparing van 625 euro in één jaar. Door het oversluiten van je lening kan de nieuwe kredietverstrekker geld lenen, waarmee je de bestaande lening afbetaalt.

Een lagere rente zorgt voor een kleiner fiscaal voordeel

Als je minder aan rente voor de lening betaalt, krijg je ook minder terug van de Belastingdienst. Toch is dit geen reden om te blijven zitten bij een te dure bank. Van de aftrekbare zakelijke kosten krijg je namelijk maar een deel terug. Je gaat natuurlijk voor de laagst mogelijke kosten, en daarbij let je op de fiscale aspecten. Het hoofddoel blijft om de kosten zo laag mogelijk te houden. Je betaalt graag bijvoorbeeld 500 euro per jaar minder, ook als je fiscaal voordeel hierdoor met 250 euro zakt.

Kort samengevat

Doordat kosten aftrekbaar zijn, krijg je een deel van de uitgaven voor een zakelijke lening terug van de Belastingdienst. Het is maar een deel van de kosten, het blijft dus belangrijk om op zoek te blijven naar de goedkoopst mogelijke lening. Iedere euro die je niet hoeft uit te geven aan rente, kun je gebruiken voor het zo snel mogelijk aflossen van de zakelijke lening.

Veelgestelde vraag

De kosten voor een zakelijke lening zijn aftrekbaar. Uiteraard moet je het geleende bedrag gebruiken voor je onderneming. Naast de rente zijn ook de kosten voor het afsluiten (afsluitkosten) en voor het advies (bemiddelingskosten) aftrekbaar. Het terugbetalen van de zakelijke lening zorgt juist niet voor een aftrekpost. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment