Overdrachtsbelasting bij de aankoop van een bedrijfspand

op basis van 0 beoordelingen

Kopers van een onroerende zaak betalen 0 of 2% aan overdrachtsbelasting (OZB), maar dat geldt alleen voor een woonhuis waar de koper zelf in gaat wonen. Investeerders die zakelijk kopen betalen een hogere heffing. De overdrachtsbelasting van bedrijfspanden bedraagt namelijk 10,4%. Het verkrijgen van onroerende zaken is dus duurder bij het kopen van een bedrijfspand.

overdrachtbelasting in een bedrijf
|

Het kopen van een bedrijfspand vraagt om een andere benadering en financiering in vergelijking met het kopen van een eigen woning. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je recht hebben op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting, maar de vrijstelling geldt niet voor bedrijfspanden.

Wie betaalt de overdrachtsbelasting bij aankoop van een bedrijfspand?

Bij het kopen van een bedrijfspand betaal je de hoge overdrachtsbelasting. Het maakt hierbij niet uit of je wel of niet een zakelijke hypotheek afsluit voor de aankoop. De onderneming betaalt de heffing via de notaris. Na het tekenen van de notariële akte wordt de heffing ingehouden door de notaris. De nieuwe eigenaar betaalt dus de heffing. Ook als je een stuk grond koopt, betaal je overdrachtsbelasting.

Wat is het percentage overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting in 2023 voor een zakelijk pand bedraagt 10,4%. De belastingdienst heft over de waarde van het pand of stuk grond. Ook als je het bedrijfspand niet zelf gebruikt maar het een vorm van beleggen is voor jou, betaal je 10,4% belasting. De notaris regelt de aangifte en brengt de kosten in rekening bij de koper. De verkoper betaalt niets aan overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting voor commercieel vastgoed geldt ook voor het kopen van woonhuizen waar de koper niet zelf in gaat wonen.

Voorbeeldberekening overdrachtsbelasting bedrijfspand

Voor de overdrachtsbelasting voor zakelijk vastgoed wordt er gerekend met 10,4% van de koopsom. De koopsom bedraagt 400.000 euro.

Je betaalt aan overdrachtsbelasting: 400.000 x 10,4% = 40.600 euro. De heffing die je moet betalen is niet aftrekbaar.

Wanneer bedraagt de overdrachtsbelasting maar 2 procent?

De lagere heffing geldt alleen voor het kopen van een woonhuis waar de koper zelf in gaat wonen. Andere onroerende zaken geldt de hogere heffing voor. Particuliere kopers tot 35 jaar kunnen eenmalig gebruikmaken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting, maar deze vrijstelling geldt niet voor zakelijke panden.

Een pand in eigendom kan recht geven op een aftrek

Het bezitten van een bedrijfspand kan je recht geven op een investeringsaftrek. Als voorwaarde geldt hiervoor dat je onderneming er gevestigd is of gevestigd gaat worden. Is het pand maar deels ondernemingsvermogen en voor het resterende deel privé bezit, dan geldt er een gedeeltelijke investeringsaftrek. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Heb je een zakelijke lening nodig voor het kopen van een bedrijfspand? Bekijk de mogelijkheden en zie hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Veelgestelde vragen

De koper betaalt de overdrachtsbelasting voor het gekochte bedrijfspand. De heffing bedraagt 10,4% over de koopsom. Het pand valt onder het ondernemingsvermogen.

Voor het kopen van een onroerende zaak geldt een overdrachtsbelasting van 10,4%. Het lagere percentage van 0% geldt alleen voor jonge starters die een woning kopen waar ze zelf in gaan wonen. De lagere heffing geldt niet voor starters die een bedrijfspand kopen.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment