Hoe stel je een bedrijfsstrategie op?

op basis van 0 beoordelingen

Hoe je zorgt voor een doelgerichte aanpak door middel van een bedrijfsstrategie en hoe jij jouw doelen kunt behalen, leggen we je hier uit!

een uitlijning van een bedrijfsstrategie
|

Het starten van een onderneming begint met een goed plan. Voor het financieren van het starten van een bedrijf heb je meer nodig dan alleen een goed idee. Door het opstellen van strategische doelen werk je jouw plannen beter uit en je ziet ook gelijk wat de zwakke punten zijn. Het opstellen van bedrijfsstrategieën zorgt ervoor dat je financiers enthousiast kunt maken om geld in jouw producten of diensten te steken.

Ook actieve ondernemers hebben de perfecte strategie nodig voor het doorontwikkelen van de onderneming. Je wilt bijvoorbeeld nieuwe producten lanceren.

  • warning Let op! Ben je op zoek naar een financiering tot 150.000 euro? Het opstellen van een bedrijfsstrategie is niet noodzakelijk voor het krijgen van een lening.

Welke bedrijfsstrategieën zijn er?

Succesvolle bedrijven zijn groot geworden met verschillende bedrijfsstrategieën. Je kunt tientallen verschillende strategische thema’s gebruiken met verschillende strategische opties, maar in hoofdlijnen zijn er drie strategieën te onderscheiden, namelijk:

  • Product leadership – Een product lanceren dat vernieuwend is en aan een behoefte voldoet. Een goed voorbeeld hiervan is Tesla. Ze lanceren een nieuw product en blijven het perfectioneren. Een doelstelling waar een goede strategie achter moet zitten.
  • Operational excellence – Diensten en producten van de hoogste kwaliteit leveren. De concurrentie in kwaliteit overtreffen.
  • Customer intimacy strategie – De klant op een voetstuk plaatsen en daar omheen een strategie ontwikkelen. De missie en visie zijn een tevreden klant en daar ligt volledig de focus op.

Wat staat er in een bedrijfsstrategie?

De strategie modellen zijn erop gericht om de markt zo goed mogelijk te begrijpen om te zien waar de kansen liggen. Een bedrijfsstrategie opstellen is een manier van aanpak voor ondernemingen om te groeien en om de doelstellingen te behalen. Het helpt het management om de juiste beslissingen te nemen en om het beleid zo veel mogelijk te richten op groei. Weten wat de sterke en zwakke punten zijn, speelt hierin een belangrijke rol. Wat is de missie en de visie voor de toekomst?

Maak gebruik van de swot analyse

De strategie van een onderneming is niet los te koppelen van de swot analyse. De analyse bestaat uit verschillende onderdelen die je helpen met het opstellen van een strategisch plan en een duidelijke en goede missie. De onderdelen van de analyse zijn:

  • Strengths (sterktes) – Punten waar je de concurrentie op verslaat. Jouw product valt bijvoorbeeld op door duurzaamheid. Met je sterke punten zorg je voor differentiatie.
  • Weaknesses (zwaktes) – Wat zijn de minpunten ten opzichte van de concurrentie? Wat zijn ontwikkelingen die je moet verbeteren om succesvol te zijn?
  • Opportunities (kansen) – Waar liggen de mogelijkheden die je kunt benutten? Waar liggen de kansen in jouw businessmodel? De kansen benut je nu niet in de huidige situatie, maar mogelijk in de toekomst wel.
  • Threats (bedreigingen) – Door de bedreigingen te formuleren weet je ook uit welke hoek je tegenslagen kunt verwachten. Wat kan het bestaansrecht van je onderneming bedreigen?
Vermeld hier je sterktes
– Goede service
– Breed aanbod
– Veel ervaring in de branche
– Gediplomeerd personeel
Vermeld hier je zwaktes
– Locatie is slecht te bereiken
– Geen concrete doelgroep
– Geen kennis van (online) marketing
– Slechte vindbaarheid in Google
Vermeld hier je kansen
– Toenemende aantal vrouwen in de branche
– populariteit stijgt van de branche
– Veel mensen zoeken via Google naar ons product
Vermeld hier je bedreigingen
– Hevige concurrentie op prijs
– verzadigde markt
– omzetdaling in de zomerperiode
Voorbeeld van een SWOT analyse

Een goede strategie bepaal je vanuit vijf elementen

De ontwikkeling van je beste strategie moet je laten verlopen vanuit vijf belangrijke elementen. Het gaat om de volgende:

  • Wat is de visie (missie) voor de toekomst?
  • Het analyseren van de huidige situatie
  • Acties bepalen vanuit een missie
  • Wat is de ambitie voor de onderneming?
  • De strategische doelen bepalen

Alle stakeholders moeten dezelfde strategische doelen nastreven. Alleen op deze manier richt jouw onderneming zich op de doelen. Er zijn meer elementen die je kunt gebruiken voor het bepalen van je strategie, maar in hoofdlijnen komt het op deze vijf neer.

Wat wil je bereiken met de onderneming?

Streven naar een zo hoog mogelijke winst kan een doel zijn, maar dat is geen strategie waar je iets mee kunt. Wat de bedoeling van het bedrijf is, moet je niet zien als een na te jagen missie. Het gaat erom wat je doet om jouw onderneming succesvol te maken.

Een strategisch plan kan wel zijn om een bepaalde naamsbekendheid te bereiken en ook vast te houden. Of je plan is om regionaal de marktleider te worden in jouw vakgebied. Na het bepalen van de missie ga je plannen maken hoe je jouw doelen gaat bereiken.

Strategische doelen halen is geen tijdelijke opdracht

Het behalen van strategische doelen is een lange termijn opdracht. De opdracht stopt ook nooit. Het is een manier van denken die diepgeworteld moet zitten in de onderneming. Alleen op deze manier kun je de kernwaarden behalen en vasthouden. Dat geldt voor alle mogelijke markten waar je onderneming actief is.

De visie van een onderneming is geen vaststaand gegeven

De noodzaak om je doelstellingen altijd na te blijven streven, wil nog niet zeggen dat de doelen altijd hetzelfde blijven. Als je doel in eerste instantie was om een naamsbekendheid van 90% te bereiken in jouw regio, komt er een nieuwe doelstelling zodra jouw eerste doel bereikt is. Na het voltooien van de eerste missie, vier je een feestje en richt je de onderneming weer op de toekomst. Je gaat vervolgens bijvoorbeeld voor een omzetgroei van 20%. Ondernemen is ook streven naar verbeteringen.

Wil je voorwaarts met je onderneming of wil je een onderneming opstarten? Wij kunnen jou helpen met het financieren van je wensen en dromen. Vergelijk meerdere financiers om te komen tot de goedkoopste financiering met de beste voorwaarden.

Veelgestelde vragen

Er zijn in hoofdlijnen drie bedrijfsstrategieën, maar er zijn meer te noemen. In de kern zijn ze terug te voeren naar drie basisstrategieën, namelijk:

Product leadership – Vernieuwen en perfectioneren van het product of van de dienst.
Operational excellence – Producten of diensten leveren van de hoogste kwaliteit.
Customer intimacy strategie – De klant is koning. Met de beste service de markt veroveren.

In een bedrijfsstrategie staat hoe je jouw product of dienst gaat lanceren of verder uit gaat bouwen. Wat is de manier van aanpak om de lange termijn doelstellingen te behalen met je onderneming.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en is een Erkend Financieel Adviseur. Hij is WFT gecertificeerd en heeft ervaring opgedaan bij banken, verzekeraars en belangenorganisaties. Juul schrijft regelmatig over diverse onderwerpen voor zakelijkelening.com

Lees verder

Laatste artikelen van Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Vermogensverklaring

Vermogensverklaring

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Financieringstekort oplossen

Financieringstekort oplossen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment