Hoe kan ik een zakelijke rekening openen?

op basis van 0 beoordelingen

Wanneer jij facturen laat betalen heb je bij sommige rechtsvormen een zakelijke rekening nodig. Wij bespreken in dit artikel of een zakelijke rekening openen wellicht ook wat voor jou is. En dat niet alleen, want we leggen je ook uit hoe je eenvoudig zelf een zakelijke betaalrekening kan openen.

koffertje met een zakelijke rekening kaart er naast
|

Wanneer jij facturen laat betalen heb je bij sommige rechtsvormen een zakelijke rekening nodig. Wij bespreken in dit artikel of een zakelijke rekening openen wellicht ook wat voor jou is. En dat niet alleen, want we leggen je ook uit hoe je eenvoudig zelf een zakelijke betaalrekening kan openen.

Een zakelijke bankrekening openen: dat doe je zó

Jij wil een zakelijke rekening openen. Maar hoe pak je zoiets aan? En zijn er bijvoorbeeld bepaalde documenten die je nodig hebt? Je kan dit doen bij verschillende banken in Nederland (zoals de KNAB). Dit is een bank speciaal voor ZZP’ers. Maar ook bij bijvoorbeeld de Rabobank kan je terecht. Een betaalrekening openen is vrij eenvoudig en is zo geregeld. Binnen 5 minuten bij KNAB, maar bij de Rabobank kan het wel 2 weken duren.

Om zo’n rekening te openen heb je een paar documenten nodig. Wat je moet aanleveren heeft ook te maken met de rechtsvorm van je bedrijf (BV, NV, Eenmanszaak, VOF…).

De volgende documenten moet je altijd aanleveren:

  • Een identiteitsbewijs zoals ID kaart, paspoort of rijbewijs
  • Een uittreksel van jouw bedrijf. Deze kan je aanvragen bij het KVK handelsregister
  • Overzicht van alle landen waar jij zaken doet

BV en NV

Bij deze rechtsvormen heb je nog wat meer documenten nodig voor de administratie. Zo heb je een KVK UBO-uittreksel nodig, een kopie van het aandeelhoudersregister én de statuten. Dit geldt voor beide rechtsvormen. In dit geval is een betaalrekening openen voor zakelijk gebruik dus net iets ingewikkelder.

Eenmanszaak en VOF

Bij een eenmanszaak of VOF is er geen sprake van aandeelhouders. De eigenaar of eigenaren zijn ook privé aansprakelijk voor het bedrijf. Vaak mag je dan jouw privérekening niet zakelijk gebruiken. Ook hier heb je een KVK UBO-uittreksel nodig en een kopie van het desbetreffende contract (bijvoorbeeld een cv-contract).

Uiteraard geldt hier voor alle eigenaren ook dat er een geldig identiteitsbewijs moet worden meegestuurd. Een zakelijke rekening openen als eenmanszaak is dan vaak nog eenvoudiger dan bij een VOF, omdat je dan van meerdere mensen documenten nodig bent.

Dít zijn de beste zakelijke rekeningen van Nederland

Een bankrekening openen kan tegenwoordig bij tientallen verschillende banken. Dat kan de keuze voor een zakelijke rekening best lastig maken. Banken bieden daarnaast vaak ook nog extra’s of bepaalde voordelen aan. Daarom hebben wij de beste zakelijke rekeningen hieronder voor je uitgelicht. Zo kan jij makkelijker kiezen.

KNAB

KNAB is dé zakelijke rekening en bank voor ZZP’ers. Het eerste jaar krijg je maar liefst 50% korting. Daardoor betaal je €3,50 per maand. Na dit jaar zijn de kosten iedere maand 7 euro. Al je zaken kan je eenvoudig regelen via de app. Bijvoorbeeld wanneer je een extra betaalpas wil aanvragen of een nieuwe betaalrekening wil openen.

Rabo zakelijke rekening

De Rabobank biedt ook zakelijke rekeningen aan. Wanneer jij al een privérekening hebt bij de Rabo kan je heel eenvoudig een nieuwe betaalrekening openen. Zo kan je de bankzaken overzichtelijk van elkaar gescheiden houden.

Je hebt een speciale ZZP rekening en een zakelijke rekening. De kosten voor de zakelijke rekening zijn €9,95 per maand en een extra rekening kost €5,30 per maand. Om de boekhouding eenvoudiger te maken kan jij jouw boekhouder ook toegang geven tot de rekening.

ING ondernemerspakket

De ING biedt een speciaal pakket aan voor ondernemers. Je krijgt zowel een zakelijke rekening als een betaalpas én internetbankieren. De totale kosten per jaar zijn €118,80 (dus 9,90 per maand). Voorwaarde is wel dat jouw onderneming meer dan een jaar moet bestaan.

Een zakelijke betaalrekening openen bij een andere bank

De bank die het beste aansluit bij jouw zakelijke situatie verschilt per bedrijf. Het kan dan ook best zo zijn dat jij een nieuwe zakelijke rekening wil openen, maar wel bij een andere bank. Je kan dan gebruik maken van de overstapservice.

Hoe deze service eruit ziet verschilt per bank. De ene bank heeft hier weer hele andere regels voor dan de ander. Met de gratis overstapservice kan jij de nieuwe zakelijke rekening bij een andere bank openen zonder extra te betalen. Van bank overstappen is tegenwoordig dan ook heel normaal. Vergelijk goed om zo optimaal te profiteren.

Het kostenplaatje

Banken bieden ieder weer een andere prijs aan voor het gebruik van de zakelijke bankrekening. Jij betaalt maandelijkse kosten om gebruik te kunnen maken van de rekening. Dit is dan voor de betaalrekening zelf, je bankpas en een eventuele creditcard. Gemiddeld kost dit 100 euro per jaar, en dus 8,5 euro per maand.

Via automatische incasso’s wordt dit dan van de betaalrekening afgeschreven. Voor het uitvoeren van zakelijke transacties en online bankieren betaal je in de meeste gevallen geen geld.

Rente bij een zakelijke rekening: kan dat?

Als jij een zakelijke rekening opent is de rente vrijwel nihil. Bij vrijwel alle banken is dit rentepercentage laag. Het meeste rendement kan je behalen door het geld te beleggen. Dit kan bij bijvoorbeeld DEGIRO of Peaks.

Kan je een zakelijke rekening openen zonder KVK?

Wanneer jij een onderneming begint dien jij je in te schrijven bij de KVK (Kamer van Koophandel). Deze regel staat vast in de wet. Een rekening openen voor zakelijk gebruik is zonder deze inschrijving dan ook niet mogelijk. Je moet namelijk kunnen aantonen dat jij een bedrijf hebt. Voor een zakelijke rekening aanvragen moet jij je dus niet alleen identificeren, maar ook aantonen dat jij in het handelsregister staat.

Kun je roodstaan op een zakelijke rekening?

Op een zakelijke rekening kun je rood staan. Dit kan maximaal tot het bedrag waar afspraken over zijn gemaakt met de bank. Het rood kunnen staan wordt een kredietovereenkomst voor gesloten. Deze vorm van krediet is ook te gebruiken voor het financieren van bedrijfsactiviteiten, maar houd rekening met een hoge rente. Roodstand is een dure vorm van krediet.

Veelgestelde vragen

Het openen van een zakelijke rekening kan bij veel verschillende banken. Welke bank de beste is heeft onder andere te maken met de rechtsvorm van jouw onderneming en jouw behoeften.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment