Alles over een zakelijke creditcard

op basis van 0 beoordelingen

Wil je weten of een zakelijke creditcard bij jouw situatie past? Lees dan snel verder, in dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten!

zakelijke creditcard
|

Met een zakelijke creditcard kan je, net als met reguliere creditcards, wereldwijd betalen. De werking lijkt daarmee bij beide kaarten hetzelfde, maar toch heeft een zakelijke creditcard voordelen voor jou als ondernemer.

Wat is een zakelijke creditcard?

Met een zakelijke creditcard kan je wereldwijd jouw zakelijke uitgaven doen. Dit kan handig zijn als je regelmatig (online) zakelijke aankopen doet in het buitenland of op zakenreis gaat. Een bankpas wordt veelal niet geaccepteerd buiten Europa of in buitenlandse webshops.

Een zakelijke creditcard is geschikt voor elk type bedrijf. Grote- of corporatieve bedrijven, maar ook kleine bedrijven en ZZP’ers kunnen baat hebben bij een zakelijke creditcard. Ook worden er speciale zakelijke creditcards uitgegeven voor starters.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen zakelijke creditcards voor kleinere- en grotere bedrijven:

 • Een business card is met name bedoelt voor de kleine bedrijven, zoals een onderneming in het MKB segment. Denk hierbij aan een ZZP’er, eenmanszaak of VOF.
 • Een corporate card is met name bedoelt voor grote bedrijven, zoals een BV. Deze kaarten zijn handig als er meerdere medewerkers of afdelingen binnen het bedrijf creditcards nodig hebben.

Naast een zakelijke creditcard kan er ook een zakelijke debit card of prepaid creditcard worden aangevraagd. Dit kan zowel bij grote als bij kleine bedrijven.

De werking van zakelijke creditcards

In principe is de werking van een zakelijke creditcard gelijk aan die van reguliere creditcards, alleen zijn de zakelijke creditcards exclusief voor ondernemers. Hiermee worden de zakelijke uitgaven van de privé uitgaven gescheiden van elkaar.

Meestal wordt aan de hand van jouw jaaromzet het bestedingslimiet van de zakelijke creditcard bepaald. Heb je een zakelijke debit- of prepaid card, dan kan je enkel het geld uitgeven wat je vooraf op de gekoppelde zakelijke rekening hebt gezet.

Wat is het verschil tussen een zakelijke- en reguliere creditcard?

Er zijn een aantal kleine verschillen te vinden tussen een zakelijke creditcard en reguliere creditcard. Zo kan je met een zakelijke creditcard niet gespreid betalen, terwijl dit met de reguliere variant soms wel mogelijk is. Ook geldt er bij de aanvraag van een zakelijke creditcard vaak geen inkomenseis, zoals bij een reguliere kaart. Er wordt dan gekeken naar de lengte van jouw Kamer Van Koophandel inschrijving en naar de jaarcijfers van jouw onderneming.

Daarnaast liggen de gebruikerskosten voor een zakelijke creditcard vaak wat hoger. De jaarlijkse bijdrage van de goedkoopste zakelijke creditcard ligt rond de € 25 euro. Bovendien is er minder keus in zakelijke creditcards. De belangrijkste creditcardmaatschappijen, zoals Visa en Mastercard hebben business cards of corporate cards in hun assortiment, maar er is minder keus in de vele varianten van de creditcards die er op de markt zijn.

Als laatste kan je bij zowel zakelijke creditcards als reguliere creditcards een extra creditcard aanvragen. Echter kan je bij een zakelijke creditcard voor alle medewerkers apart een bestedingslimiet instellen. Bij een reguliere creditcard deel je samen één limiet.

Waarom wel of niet een zakelijke creditcard aanvragen?

Op de vraag of een zakelijke creditcard bij jouw onderneming en situatie past, is het antwoord meestal ‘ja’. Er zitten vele voordelen aan het hebben van een zakelijke creditcard.

Voordelen

Een aantal belangrijke voordelen zijn:

 • Je kan jouw zakelijke uitgaven en privé uitgaven gescheiden houden. Dit is overzichtelijk en kan voordelig zijn voor onder andere het doen van belastingaangifte.
 • Een business card maakt je administratie makkelijker. Per medewerker kan je het bestedingslimiet aanpassen en alle uitgaven kan je op elk moment online overzichtelijk inzien.
 • Met een zakelijke creditcard geniet je meestal van meerdere verzekeringen en extra’s. Reisverzekeringen, vluchtvertragingsverzekeringen en bagageverzekeringen kunnen handig zijn als je regelmatig op zakenreis gaat. Ook geldt er sowieso een aankoopverzekering tot 365 dagen tegen diefstal, schade en verlies van aankopen.
 • Je krijgt vaak 24/7 services, bijvoorbeeld bij verlies van je zakelijke creditcard.
 • De kosten voor jouw zakelijke betaalrekening met creditcard zijn aftrekbaar voor de belasting.
 • Grote bedrijven kunnen flinke kortingen krijgen bij het aanvragen van meerdere creditcards.
 • Met een zakelijke creditcard kan je betalingen met ten minste drie weken uitstellen. Wel moeten ze maandelijks in één keer terugbetaald worden.

Nadelen

Toch zijn er ook een paar nadelen aan het hebben van een zakelijke creditcard. Zoals te lezen is onder de kop ‘Wat is het verschil tussen een zakelijke- en reguliere creditcard’ liggen de jaarlijkse kosten hoger bij een zakelijke creditcard dan bij een particuliere kaart. Ook is er beperkt keus in soorten creditcards en kan je niet flexibel of gespreid terugbetalen met een business card.

Welke soorten zakelijke creditcards zijn er?

Mastercard, Visa en American Express zijn wereldwijd de grootste creditcardmaatschappijen. Alle drie hebben ze tenminste één soort business card in hun assortiment.

Toch verschillen bovenstaande creditcardmaatschappijen van elkaar. Zo hanteren Mastercard business en Visa business geen minimale inkomenseis, terwijl American Express dit wel doet. De creditcards van American Express zijn over het algemeen ook iets hoger in de jaarlijkse kosten, maar daarentegen wordt het bestedingslimiet continue aangepast op jouw betaalgedrag. Als laatste kan je bij alle drie de creditcardmaatschappijen kosteloos laattijdig betalen, maar bij American Express kan dit tot wel 50 dagen nadat je de rekening hebt gekregen.

Bankafhankelijke- en bankonafhankelijke zakelijke creditcards

Je kan een zakelijke creditcard bij zowel een bankafhankelijke- als bankonafhankelijke instelling aanvragen. Bankafhankelijke instellingen zijn alle banken in Nederland, zoals Rabobank, ING of Knab. Voorbeelden van bankonafhankelijke instellingen zijn bijvoorbeeld ICS en de creditcardmaatschappijen Visa, Mastercard en American Express.

Als je een business card bij een bankafhankelijke instelling aanvraagt, dan wordt die creditcard gekoppeld aan een zakelijke rekening van diezelfde bank. Wil je later van bank wisselen, dan zal je dus ook een nieuwe zakelijke creditcard moeten aanvragen. Creditcards van een bankonafhankelijke instelling kennen dit probleem niet en kunnen aan elke willekeurige zakelijke rekening worden gekoppeld.

Hoe kan je een zakelijke creditcard aanvragen?

Een business card aanvragen kan vaak eenvoudig via internet, bijvoorbeeld via onze eigen website. Wil je een zakelijke creditcard aanvragen, dan moeten jij en jouw onderneming wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke dat precies zijn, kan wisselen per uitgever en soort creditcard.

Voorwaarden

Enkele veel voorkomende voorwaarden voor de aanvraag van een business card zijn:

 • Je bent minimaal 18 jaar en jouw bedrijf is permanent in Nederland gevestigd.
 • Je staat minimaal één (of twee) jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kan jaarcijfers van de afgelopen jaren overleggen. Dit is niet altijd verplicht, in het geval van een startende onderneming.
 • Je hebt geen negatieve BKR notering of een lopende rechtszaak tegen jou wegens wanbetaling.
 • Bij American Express geldt er een minimale inkomenseis vanaf € 23.000 euro bruto per jaar. Bij exclusievere kaarten wordt dit bedrag hoger.

Als je een zakelijke debit- of prepaid creditcard aanvraagt vallen een hoop eisen weg. De enige eisen waar je aan moet voldoen is de minimale leeftijd van 18 jaar en je moet je hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Er zijn uitgevers die zakelijke creditcards aanbieden speciaal voor beginnende ondernemers. Er zijn minder eisen, maar meestal wordt er ook een lager bestedingslimiet gehanteerd van maximaal € 500 euro.

Tip: Vergelijk zakelijke creditcards voor je er één aanvraagt

Per uitgever, creditcardmaatschappij en soort creditcard kunnen de kenmerken en voorwaarden anders zijn. Zo kunnen er verschillen te vinden zijn in bijvoorbeeld de jaarlijkse kosten, het bestedingslimiet, de aanvraageisen en de eventuele extra voordelen, zoals verzekeringen en spaarprogramma’s.

Door kenmerken en voorwaarden van verschillende zakelijke creditcards te vergelijken, zie je welke creditcard het beste bij jouw wensen en bedrijfssituatie passen.

Kort samengevat

Met een zakelijke creditcard geniet je van wereldwijd betaalgemak. Dit kan handig zijn als je regelmatig (online) zakelijke aankopen doet in het buitenland of op zakenreis gaat. Een bankpas wordt veelal niet geaccepteerd buiten Europa of in buitenlandse webshops.

Een zakelijke creditcard heeft vele voordelen, waarvan de belangrijkste is dat privé uitgaven en zakelijke uitgaven overzichtelijk gescheiden zijn. Dit maakt jouw administratie als ondernemer makkelijker.

Elke grote creditcardmaatschappij geeft zakelijke creditcards uit, maar de keuze is beperkter dan bij de reguliere kaarten. Vergelijk wel voor de aanvraag verschillende creditcards met elkaar en kijk welke het beste aansluit bij jou en jouw bedrijfssituatie.

Om een zakelijke creditcard aan te kunnen vragen, moeten jij en jouw onderneming aan verschillende voorwaarden voldoen. Er geld meestal geen minimale inkomenseis, maar er wordt wel naar de financiële situatie van jouw bedrijf gekeken.

Veelgestelde vragen

Als je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, is er altijd wel een zakelijke creditcard of zakelijke prepaid creditcard te vinden voor jouw onderneming.

Er zitten vele voordelen aan een zakelijke creditcard. Het grootste voordeel is dat jouw privé uitgaven en zakelijke uitgaven gescheiden zijn, wat jouw bedrijfsadministratie gemakkelijker maakt.

Dit is helemaal afhankelijk van jouw wensen, eisen en bedrijfssituatie. Vergelijk daarom altijd verschillende creditcards met elkaar.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en duidelijke informatie
 • Bespaar met de beste deals
Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment