Wat is leasen?

op basis van 0 beoordelingen

Wanneer jij ondernemer bent heb jij vast wel eens gehoord van het woord ‘lease’. Wat is lease nou eigenlijk? En wat zijn de voordelen? Je leest het op deze pagina.

man die een auto wil leasen
|

Wat is lease?

Laten we beginnen met een uitleg over wat lease nou eigenlijk is. Dit is een financieringsvorm die wordt gebruikt om (bedrijfs)middelen mee te ‘leasen’. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld bedrijfsauto’s, machines of ovens. Bedrijfsmiddelen leasen doe je bij een leasemaatschappij. Jij betaalt de maatschappij een maandelijks bedrag om gebruik te maken van de geleasde middelen.

Zo werkt leasen

Dus: hoe werkt dit dan precies? Bedrijfsmiddelen als een auto of bijvoorbeeld een oven voor een bakker zijn een grote investering. Hier direct duizenden euro’s voor neertellen is dan vaak ook niet realistisch. Je kan er dan voor kiezen een leasecontract af te sluiten bij een leasemaatschappij.

Jij betaalt dan een vast bedrag per maand om gebruik te maken van het bedrijfsmiddel. In dit contract wordt ook een looptijd afgesproken (bijvoorbeeld 2 jaar). In plaats van dan in één keer een groot bedrag te betalen heb je steeds dezelfde maandlasten voor het gebruik van het apparaat (of bijvoorbeeld de auto). Afhankelijk van de leasevorm word je direct bezitter van het bedrijfsmiddel of juist pas na afbetaling. Je kunt het geleasde object natuurlijk ook weer inleveren.

Voordelen van leasen

Dus, wat zijn dan de voordelen van leasing? Wij leggen het aan je uit.

  • Je betaalt een vast maandbedrag: jouw maandlasten zijn gedurende de looptijd van het contract altijd hetzelfde. Ook bij eventuele reparaties of onderhoudswerkzaamheden.
  • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen wat jou meer financiële ademruimte geeft
  • Er is geen aanbetaling of een slotsom nodig

Verschillende soorten lease

Leasing kan op meerdere manieren. Welke vorm van lease het beste bij jou past is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hieronder staan de bekendste leasevormen op een rijtje. Zo kan je eenvoudig zien wat het beste bij jou past.

Private lease

Private lease is gericht op particulieren en ZZP’ers. In principe ‘huur’ je dan bijvoorbeeld een auto voor een aantal maanden of jaren. Aan het eind van de overeenkomst lever je het middel weer in. Je bent dus geen bezitter als je leaset met private lease. Let wel: als ZZP’er mag je de kosten dan ook niet zakelijk aftrekken.

Financial lease

En dan de financial lease uitleg. Bij financial lease wordt er een zakelijke financieringsovereenkomst afgesloten. Je bent dan ‘economisch eigenaar’ van het bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij heef het juridische eigendom, ook wel pandrecht genoemd, over het middel. Wanneer jij de slottermijn hebt betaald ben jij ook juridisch eigenaar. Je bent zelf verantwoordelijk voor de verzekering, belasting en brandstofkosten.

Operational lease

Operational lease is vooral populair bij auto’s en is gericht op de zakelijke wereld. Leaserijders hebben géén kosten, behalve brandstof. Mochten de banden dus kapot gaan bijvoorbeeld, dan wordt dit betaald door de leasemaatschappij. Het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de maatschappij en dit staat ook vermeld in het leasecontract.

Rental/ shortlease

Met rental/shortlease, zoals de naam al verklapt, lease je voor een korte periode een bedrijfsmiddel. Deze vorm van leasing kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld twee maanden op zakenreis gaat naar het buitenland en je een auto nodig hebt.

De kosten van leasing

Leasing, wat kost dat eigenlijk? Hoeveel jij moet betalen verschilt per leasemaatschappij. Of dit voordeliger is dan een zakelijke lening hangt af van het bedrijfsmiddel in kwestie en de prijs hiervan. Wanneer de aanschafwaarde onder de 50.000 euro zit kan het lonen om te gaan voor leasing in plaats van een lening.

De maandlasten zijn namelijk doorgaans een stuk lager. Zo heb je bij een lening altijd te maken met een afschrijving, vaste- en variabele kosten én rente. Bij leasing betaal je een X bedrag per maand zonder rente.

Tip: Wil je nauwkeurig het leasebedrag berekenen? Bekijk de tool van financiallease.nl!

Een auto leasen

In Nederland worden meer dan 1,2 miljoen auto’s geleaset. Enorm veel dus! Hoe werkt een auto leasen dan precies? Dit kan je doen voor zowel zakelijk als privé gebruik. Je betaalt dan iedere maand een vast bedrag om in de auto te kunnen rijden.

Naast deze maandelijkse kosten moet je zelf de brandstof betalen, maar eventuele reparaties worden (afhankelijk van de leasevorm) betaald door de leasemaatschappij. Je kan ook een auto leasen via je werk. Werkgevers kunnen, via de arbeidsvoorwaarden of de functieomschrijving, een budget aan medewerkers geven om een auto van te leasen.

Waar let een leasemaatschappij op?

Jij wil leasen. Om dit te kunnen doen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hoe sleep jij dan een leasecontract binnen? Wij vertellen waar de maatschappijen op letten.

De courantheid

Allereerst wordt er gekeken naar de courantheid. Hiermee wordt het economisch risico en de waardeverloop bedoeld van de middelen die zij leveren. Hierbij geldt doorgaans: hoe meer waardevast, hoe lager het leasebedrag.

Kredietrisico

Wanneer jij zakelijk wil leasen wordt er ook gekeken naar de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Kan jij iedere maand het leasebedrag betalen? Ook dit wordt meegenomen in de beslissing.

Verschil huurkoop en leasing

Huurkoop heeft best wat weg van leasing. Maar wat is dan het verschil? Bij huurkoop ben jij na de huurperiode eigenaar van het middel. Dat hoeft bij lease niet het geval te zijn. Zo word jij bij operational lease bijvoorbeeld géén bezitter wanneer het leasecontract afloopt.

Veelgestelde vragen

Dit is een financieringsvorm die wordt gebruikt om (bedrijfs)middelen mee te ‘leasen’, ofwel huren over een bepaalde periode.

Moet jij geld lenen om iets te kunnen kopen? Dan is leasen vrijwel altijd de betere optie. Dit omdat je bij leasing geen rente hoeft te betalen, en bij een lening wel.

Wanneer jij een leasecontract hebt afgesloten dien je over deze gehele periode hetzelfde maandbedrag te betalen. Mocht je dan krap bij kas zitten, dan moet je een afkoopsom betalen. De hoogte hiervan verschilt per contract.

Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment