Hoe kan ik lease berekenen?

op basis van 0 beoordelingen

Wil jij weten wat het maandelijkse leasebedrag wordt als jij dat ene bedrijfsmiddel gaat leasen? In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt!

persoon die lease wilt berekenen
|

Wij vertellen je hoe je kan inschatten hoeveel jij maandelijks kwijt bent aan het leasen van bijvoorbeeld een auto of ander bedrijfsmiddel. Dit door middel van onze eigen financial lease calculator!

Bereken met de financial lease calculator jouw kosten

Wil jij de hoogte van jouw financial lease berekenen? Dan kan je heel eenvoudig de financial lease calculator gebruiken om het leasetarief te berekenen. Met de lease calculator krijg je direct inzicht in de verwachte kosten van jouw financial leasecontract. Dit doe je al in slechts vier stappen, die wij hieronder aan je uitleggen.

Stap 1: vul de volledige aanschafprijs in (exclusief btw)

Stap 2: vul het bedrag in dat jij als aanbetaling wil inleggen

Stap 3: vervolgens vul je het leasebedrag in en de gewenste looptijd

Stap 4 (optioneel): vul, wanneer dit het geval is, de slottermijn looptijd in

Klaar! Wanneer jij dit in de calculator hebt ingevuld zie jij het geschatte maandbedrag dat jij kwijt bent om te leasen. Zo kan jij eenvoudig het leasebedrag berekenen.

Rekenvoorbeeld financial lease

Ook geven wij onderstaand nog een rekenvoorbeeld. Hierbij gaan we de financial lease voor een auto berekenen.

Aanschafprijs: 25.000 euro

Aanbetaling: 3.000 euro

Leasebedrag: 22.000 euro

Looptijd: 72 maanden

Slottermijn: 2000 euro

Nu gaan we financial lease voor 72 maanden berekenen. De gemiddelde maandkosten zijn dan circa 380 euro. Nogmaals, het maandbedrag is afhankelijk van de rentestand en de looptijd. Via de website van Financiallease.nl kun je eenvoudig het bedrag berekenen.

Wat is financial lease?

Dus, financial lease: wat is dat eigenlijk? In het geval van financial lease wordt er een zakelijke financieringsovereenkomst afgesloten met de leasemaatschappij. Jij betaalt maandelijks een X bedrag om het bedrijfsmiddel te gebruiken. Ook ben je bij financial lease de economisch eigenaar van het middel.

Dat wil zeggen dat, wanneer je de slottermijn betaalt, je ook juridisch eigenaar bent van het middel. Je mag het middel dan ook bijvoorbeeld verkopen. Tot die tijd blijft de leasemaatschappij juridisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Het is dus eigenlijk ook een lening, omdat je direct eigenaar bent van het bedrijfsmiddel. Deze zakelijke lease betaal je terug, maar dan zonder de rente.

Een nadeel van financial lease is dat jij zelf verantwoordelijk bent voor alle kosten. Denk hierbij aan het afsluiten van een verzekering bijvoorbeeld. Maar ook de kosten voor onderhoud komen op jouw rekening te staan. Dit bovenop de maandelijkse kosten die je moet betalen voor gebruik van het bedrijfsmiddel.

Wat is de slottermijn?

Bij financial lease heb je ook te maken met een eventuele slottermijn. Maar wat is dit dan precies? Dit is simpel gezegd het bedrag dat jij aan het eind van de leaseperiode nog niet hebt afgelost. Tijdens de looptijd van jouw contract betaal je over dit bedrag rente, maar het bedrag zelf betaal je niet. De slottermijn los je aan het eind van de looptijd af.

Het grote voordeel van een slottermijn is dat je lagere maandelijkse kosten hebt. Dit is veruit de beste oplossing voor startende ondernemers bijvoorbeeld. Hoe hoger de slottermijn, hoe lager jouw maandelijkse kosten. De slottermijn bepaal je in overleg met de maatschappij.

Andere soorten van leasing

Wij bespreken in dit artikel hoe je financial lease kan berekenen met de lease calculator. Maar er zijn ook andere vormen van leasing. Deze lichten wij hieronder ook nog toe. Heb jij moeite met het kiezen van de juiste leasevorm? Dan kan je ook lease adviseurs inschakelen voor hulp.

Private lease

Ook als particulier kan je leasen. Denk bijvoorbeeld aan een auto leasen, wat in Nederland erg populair is. Je ‘huurt’ dan als het ware de auto. Vaak met een langere looptijd van een paar jaar. In het geval van een leaseauto geldt dan doorgaans een hoger maandbedrag wanneer je een duurder model kiest. Verder ben je géén bezitter van de auto, ook niet na afloop van de leasetermijn.

Shortlease

Zoals de naam eigenlijk al zegt is de leasetermijn bij shortlease erg kort. De leaseperiode is slechts een paar maand. Je bent geen economisch eigenaar en je kan opzeggen wanneer je wil. Misschien wil je bijvoorbeeld tijdelijk een auto huren tegen een laag maandbedrag, tot je een eigen auto gevonden hebt.

Operational lease

Tot slot is er ook nog operational lease. Hierbij komt het bedrijfsmiddel niet op de balans te staan. De looptijd verschilt, evenals de aflossing. De leasemaatschappij is zowel economisch als juridisch eigenaar van het middel.

Aan het einde van de looptijd van het contract heb je de mogelijkheid het bedrijfsmiddel te kopen. Een groot voordeel van operational lease is dat onderhoud, reparaties én verzekeringen voor je geregeld worden.

Veelgestelde vragen

Je kan eenvoudig de financial lease berekenen met behulp van onze lease calculator. Met de lease calculator maak je een berekening van de geschatte, maandelijkse kosten voor het bedrijfsmiddel dat je wil leasen.

Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor een verzekering, onderhoud en benzine bij bijvoorbeeld een lease auto.

Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment