Het vreemde vermogen: kortlopend en langlopend

op basis van 0 beoordelingen

Binnen de economische wereld is vreemd vermogen een bekend begrip. Maar wat is vreemd vermogen eigenlijk? En hoe zit het verschil eigenlijk tussen kortlopend en langlopend? Wij gaan alles met jou bij langs in dit artikel.

klok met vreemd vermogen er op
|

Vreemd vermogen: een uitleg

Het vreemd vermogen kan je terugvinden op de balans. Aan de rechterkant heb je de creditzijde staan (passiva kant). Daar staat dus ook het vreemde vermogen. Onder vreemd vermogen valt al het geleende geld dat nog terugbetaald moet worden. Het vreemd vermogen is onder te verdelen in twee vormen: het kort vreemd vermogen en lang vreemd vermogen.

Het korte vreemde vermogen (de kortlopende schulden)

Het kort vreemd vermogen zijn alle leningen en schulden binnen een bedrijf waarvan de looptijd korter is dan een jaar. Een aantal kort vreemd vermogen voorbeelden: crediteuren, een kortlopende lening, de huur voor een pand dat nog betaald moet worden of te betalen belastingen na het indienen van een aangifte. Dit zijn dus kortlopende schulden die ook op korte termijn worden terugbetaald.

Het lange vreemde vermogen (de langlopende schulden)

Naast kort heb je ook nog lang vreemd vermogen. Kort samengevat zijn dit de langlopende schulden waarbij de looptijd langer is dan één jaar. Denk hierbij aan de hypothecaire lening op je bedrijfspand.

Een voorbeeld

Om te zorgen dat jij precies weet hoe het vreemd vermogen in elkaar steekt hebben wij hieronder een voorbeeld voor je bijgevoegd. Zo weet jij precies hoe jij dit zelf moet berekenen.

Eigen vermogen
Eigen vermogen: 100.000 euro
Het lange, vreemde vermogen
Onderhandse lening: 10.000 euro
Hypothecaire lening bedrijfspand: 300.000 euro
Het korte, vreemde vermogen
Crediteuren: 4.000 euro
Rekening courant: 2.000 euro
Te betalen belasting: 20.000 euro
Het totale vreemde vermogen
Alles bij elkaar optellen, zonder eigen vermogen: 336.000 euro
Totaal passiva
Eigen vermogen + totaal vreemd vermogen: 436.000 euro

Het vreemd vermogen berekenen doe je zó

We kunnen dus concluderen dat het vreemd vermogen is onder te verdelen in kort en lang. Hoe kan je dit gaan berekenen? Vrij simpel: tel alle schulden en verplichtingen van jouw bedrijf bij elkaar op. Hieronder valt ook een onderhandse lening, hypothecaire leningen voor een bedrijfspand of een converteerbare lening.

Wat is dan het verschil?

Ook niet geheel onbelangrijk: je hebt het eigen vermogen enerzijds, en het vreemd vermogen anderzijds. Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen deze twee begrippen? Het eigen vermogen is de winst die uit een onderneming is behaald en door de jaren heen is verdiend. Dit bedrag neemt dus, mits er ieder jaar winst wordt geboekt, ook weer toe.

Daar tegenover staat dat het vreemd vermogen gaat over de schulden en verplichtingen. Het kort vreemd vermogen en lang vreemd vermogen vormen het totale vreemde vermogen van een onderneming en laat direct zien wat de schulden zijn.

Niet te vergeten: de rekening courant

Ook heb je dan nog rekening courant. Dit is ook weer een soort schuld, maar dan net anders. Dit is in principe het bedrag wat je rood staat op de zakelijke rekening. Hierover betaal je ook rente. Deze schulden heb je bij een bank. Dit valt onder kort vreemd vermogen (de looptijd korter dan een jaar).

Veelgestelde vragen

Vreemd vermogen staat aan de passiva kant van de balans en bevat alle schuld die jij hebt, zowel voor een korte looptijd als lange looptijd.

Bij kort vreemd vermogen van een onderneming is de looptijd korter dan een jaar van de schulden. Denk hierbij aan geld dat je aan de Belastingdienst moet betalen of een nog te betalen factuur van leveranciers.

En bij lang vreemd vermogen? Dan hebben de schulden juist een looptijd van méér dan een jaar. Denk hierbij aan een obligatielening of hypotheek waarvan je schuld hebt opgebouwd op lange termijn. Samen vormen deze het totaal vermogen (vreemd) op de balans van een onderneming.

Vergelijk leningen bij Zakelijkelening.com

Overweegt u financiering? Het vergelijken van leningopties zorgt ervoor dat u een passende financiering vindt die aansluit bij uw behoeften en budget. Bij Zakelijkelening.com kunt u moeiteloos alle beschikbare financieringen vergelijken en ook direct de beste lening afsluiten.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en duidelijke informatie
  • Bespaar met de beste deals
Mike van den Broek
Over Mike van den Broek

Ik ben gek op financiële informatie. Ik zoek graag dingen uit over zakelijke leningen om zo groeimogelijkheden binnen mijn eigen bedrijf te blijven benutten. Deze kennis deel ik graag op deze website.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?
Man die zakelijk financiering wil aanvragen bij een bank

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Wat is een afnemerskrediet?
man met een afnemerskrediet

Wat is een afnemerskrediet?

Wat is crowdfunding en wat betekent het?
crowdfunding

Wat is crowdfunding en wat betekent het?

Artikel op feiten gecontroleerd door een expert

Wij hechten veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie. Elk artikel ondergaat daarom een uitgebreid onderzoeks- en redactieproces door onze experts om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie te garanderen. Lees hier meer over onze Onderzoeksmethode en redactionele richtlijnen.

René Wildoer heeft de tekst op deze pagina gecontroleerd. René is financieel expert en heeft zijn WFT Basis en WFT Consumptief Krediet diploma’s op zak. Bij zakelijkelening.com zorgt hij ervoor dat de teksten op feiten en waarheden gecontroleerd worden. 

0 reacties

Submit a comment