Rente van een zakelijke lening
Wat is de rente van een zakelijke lening? Wij hebben dit voor je uitgezocht en bespreken het in dit artikel. Wij kijken niet alleen naar de rente, ook naar verschillende aanbieders én welke extra kosten er nog bij komen kijken.
Een zakelijke lening aanvragen is, zeker tegenwoordig, een stuk makkelijker dan je misschien denkt. Toch is er wel één belangrijk ding in je achterhoofd om rekening mee te houden: de rente van een zakelijke lening. Wat is de rente van een zakelijke lening dan eigenlijk? Wij hebben dit voor je uitgezocht en bespreken het in dit artikel. Wij kijken niet alleen naar de rente, ook naar verschillende aanbieders én welke extra kosten er nog bij komen kijken.
Swishfund
Laten we beginnen bij Swishfund. Zij vinden dat een financiering aanvragen te ingewikkeld is. Daarom wordt er slechts een vlugge kredietanalyse uitgevoerd van jouw onderneming. De voorwaarden? Jouw bedrijf bestaat minstens één jaar (of langer). De looptijd van deze lening bij Swishfund is tussen de 3 en 24 maand, met een rente tussen de 1-2,3% per maand. Ook betaal je dan nog 2% afsluitkosten.
Yeaz!
Deze leningverstrekker heeft zijn origine liggen in Zweden. Voor het aanvragen van een lening wordt er gekeken naar jouw cashflow, waarvoor jij aanvullende documenten moet opleveren. Jaargegevens zijn hierbij niet nodig. Binnen 24 uur wordt jouw aanvraag beoordeeld. Let wel: hier kan je alleen terecht met een BV of eenmanszaak.
De lening varieert tussen de 1.000 – 25.000 euro voor eenmanszaken en 1.000 – 50.000 euro voor BV’s. De rente ligt rond de 1,5% per maand of omgerekend 18% per jaar. Een groot voordeel is dat de looptijd onbeperkt is.
Bridgefund
Bridgefund richt zich op ZZP’ers en het MKB. Je minimale omzet is 50.000 euro per jaar om in aanmerking te komen voor een lening. De lening wordt per werkdag automatisch terugbetaald. Dat houdt in dat jij dus iedere dag een klein deel van de rekening terugbetaalt.
Het bedrag dat je kan lenen ligt tussen de 5.000 en 250.000 euro. De looptijd is 6 tot 24 maand en het tarief is tussen de 1,3 en 3,2% per maand. Wanneer je een zakelijke lening afsluit bij Bridgefund kan je ook vervroegd aflossen zonder extra kosten.
Floryn
Bij Floryn kan je terecht voor een snelle en makkelijke kredietaanvraag. Je moet binnen 6 maand jouw bankafschriften uploaden, maar de goedkeuring vindt al plaats binnen de eerste 24 uur. Ook kan je dan direct geld opnemen. Het krediet zit tussen de 10.000 en 3 miljoen euro. Het rentepercentage van een zakelijke lening is afhankelijk van het bedrag en jouw bedrijf.
New10
De ABN Amro verstrekt ook zakelijke leningen en zakelijk krediet onder de naam New10. De maximale rente van een zakelijke lening is bij New10 tussen de 5 en 9,7 procent. De rente die jij uiteindelijk moet betalen wordt berekend aan de hand van het nog niet afgeloste bedrag. Een hogere rente dan bij zakelijk krediet.
Voor een zakelijk krediet is het rentepercentage toch weer aardig anders. De vaste rente ligt tussen de 4,6 en 7,3 procent. De rente betaal je verder ook uitsluitend over het opgenomen deel van de lening. De looptijd is minimaal 3 maand en maximaal 5 jaar als het gaat om een zakelijke lening. Bij het aanvragen van zakelijk krediet is de looptijd 36 maanden. Na elke drie jaar is er een herziening.
KredietVooruit
Tot slot bespreken we nog het Nederlandse KredietVooruit. Hier kan je terecht voor een lening van korte duur zonder onderpand. Jouw jaaromzet moet minstens 50.000 euro zijn en de lening wordt terugbetaald aan de hand van een vast rentepercentage.
De minimale looptijd is (slechts) 3 en maximaal 6 maand. Het bedrag kan verschillen tussen de 3.000 en 250.000 euro. De rentetarieven voor zakelijk lenen verschillen als je geldt leent bij KredietVooruit.
Aan welk rentepercentage moet je denken?
Zoals je weet, betaal je rente wanneer je een lening afsluit. Bij zakelijke leningen is dit helaas ook precies zo. Maar aan hoeveel rente moet je dan denken? Dit verschilt per aanbieder. Vaak heeft het ook te maken met in welke termijn jij het geleende bedrag wil gaan terugbetalen.
Elke maand betaal jij hetzelfde rentepercentage. Vaak zit de zakelijke rente tussen een percentage van 3 en 20%. Hieronder hebben wij een paar zakelijke lening verstrekkers op een rijtje gezet. Op die manier heb jij direct een helder beeld bij het bedrag dat je kan lenen én hoeveel rente dit je gaat kosten.
Veelgestelde vragen
Een redelijke rente voor jouw onderneming ligt ongeveer tussen de 3% en 20%. Dit is sterk afhankelijk van het bedrag dat jij graag wil lenen. Minder lenen betekent vaak een hoger rentepercentage.
De rente op een zakelijke lening is afhankelijk van de desbetreffende kredietverstrekker. Hier kan dus ook behoorlijk wat verschil inzitten. Gemiddeld ligt dit tussen de 3 en 20%.
Wat is een redelijke rente?
Misschien twijfel jij of de rente bij jouw aanbieder van voorkeur wel redelijk is. Het is natuurlijk ook lastig om zelf te bepalen wat nou redelijk is. Je kunt achterhalen wat redelijk is door het vergelijken van de diverse aanbieders. De rentetarieven zakelijk lenen lopen namelijk sterk uiteen. De hoogte van het tarief is ook afhankelijk van het risico dat de kredietverstrekker loopt en denkt te lopen.
Even een rekenvoorbeeld: jij vraagt een lening aan bij de bank. De rente die je daar moet betalen is 6%. Een redelijke rente is dan tussen de 4,5 en 7,5%. Hetzelfde geldt ook voor de maximum rente op een zakelijke lening.
Je kan ook altijd even je bank bellen om te vragen naar de huidige rentes. Wanneer je hulp nodig hebt bij de rente kan je er ook voor kiezen een adviseur of financieel expert in te schakelen. De rente bij zakelijk krediet ligt vaak tussen de 3 en 20% per jaar. Het kredietbedrag verschilt, maar is doorgaans minstens €10.000 en maximaal €2 miljoen per jaar.
Op deze manier wordt de rente van zakelijke leningen bepaald
Vaak kan je binnen 15 minuten een zakelijke lening aanvragen, en krijg je vanzelf te horen wat de rente op jouw zakelijke financiering zal zijn. Maar hoe bepaalt een bedrijf dit dan? Dit is afhankelijk van meerdere factoren dan alleen de hoe gezond jouw bedrijf is financieel gezien.
De basisrente
Ieder rentepercentage bestaat voor een deel uit een vast percentage, ook wel de basisrente of marktrente genoemd. Dit is het inkoopbedrag voor het geld op de geldmarkt. Iedere kredietverstrekker heeft zo’n basisrente. Deze rente betaal je sowieso.
Kapitaalkosten
Ook heb je dan nog andere vaste kosten zoals de kapitaalkosten. Iedere bank of kredietverstrekker moet een buffer hebben om de kapitaalkosten mee te dekken. Dit wordt berekend bij het rentepercentage van een zakelijke lening. Dit wordt naar jou als lenende partij doorgerekend.
Risicokosten
Een zakelijk krediet of zakelijke lening brengt voor de verstrekker risico met zich mee. Het kan namelijk voorkomen dat de partij die geld leent dit niet kan terugbetalen. Misschien komt er wel een financiële klap voor het bedrijf waardoor de maandelijkse lasten niet meer betaald kunnen worden.
Hiervoor wordt een risicoprofiel in kaart gebracht van jouw bedrijf. Heb jij lage risicokosten? Dan is het risicoprofiel ook beter. Overigens zijn dit ook de enige variabele kosten waar je mee te maken krijgt. Vaak betaal je bij een goed risicoprofiel ook een lager rentepercentage over je zakelijke lening.
Operationele kosten
Over het geleende bedrag komen ook nog operationele kosten bij de rente op. Dit zijn de kosten die de kredietverstrekker of bank maakt voor bijvoorbeeld het personeel, kantoorpand en de systemen. Zij moeten ook de kosten dekken natuurlijk.
Marge
Ook is er een marge voor de winst van de kredietaanbieder. Een deel van de winst die wordt gemaakt over deze rente wordt vervolgens weer geïnvesteerd in het bedrijf. Een deel hiervan gaat naar de aandeelhouders.
Kan je de rente van een zakelijke rekening ook aftrekken bij de Belasting?
Kan je de zakelijke lening rente eigenlijk aftrekken van je winst? Helaas moeten wij je teleurstellen, want het korte antwoord is nee. De zakelijke rente van een lening is dus niet aftrekbaar. Bij jouw aangifte inkomstenbelasting heb je hier dus geen voordeel van. De aanvraag- en afsluitkosten mag je dan weer wél aftrekken van de gemaakte kosten.
Wat als je niet kan terugbetalen?
De looptijd zakelijke lening wordt vooraf met jou afgesproken. Met een zakelijke lening bepaal je zelf in hoeveel tijd je wil aflossen. Maar wat nou als je de lening of leningen niet op tijd kan terugbetalen? Wanneer jij met de kredietverstrekker geen contact opneemt zal je eerst een paar aanmaningen ontvangen.
Heb je dan nog niet betaald? Doorgaans wordt dan de hulp van een incassobureau ingeschakeld. Vaak moet je dan ook extra incassokosten betalen. Eerst een klein percentage van het totaalbedrag, maar uiteindelijk steeds meer.
Wanneer je vervolgens nog niet hebt afgesloten en/of geen contact hebt opgenomen met het incassobureau wordt er, vanuit dit bureau, een deurwaarder naar het laatst bekende adres van de schuldenaar gestuurd. Deze kan dan beslag leggen op jouw waardevolle bezittingen. Hiervan kan de schuldeiser dan worden terugbetaald. Dat is iets wat je ten alle tijden wil voorkomen. Maak dus van tevoren een financieel plan en zet hierin wanneer jij hoeveel kan terugbetalen.
Kom je, om wat voor reden dan ook, uiteindelijk in financiële problemen terecht? Neem dan contact op met jouw verstrekker. Vaak kan je in overleg een nieuwe betalingsregeling treffen. Dit geeft jou wat meer lucht om de zaakjes op orde te krijgen.
Om dit soort situaties te voorkomen wordt er vaak gevraagd om onderpand. Dit onderpand kan verkocht worden door de verstrekker wanneer jij de lening niet kan terugbetalen. Heb je geen onderpand?
In dit geval wordt er vaak gevraagd om een persoonlijke borgstelling. Jij bent dan privé aansprakelijk voor de lening wanneer je deze niet kan terugbetalen. Het openstaande bedrag wordt dan verrekend met jouw persoonlijke vermogen en bezittingen.
Verschil vaste en variabele rente
Bij zakelijk krediet heb je zowel een vaste rente als variabele rente. De vaste rente wordt betaald over het opgenomen bedrag. Bij een variabele rente kan dit bedrag per dag verschillen.
Wie komt in aanmerking voor een zakelijke lening?
Wij hebben je nu veel aanvullende informatie gegeven over zakelijke leningen. Maar hoe weet je nou of jij hiervoor in aanmerking komt? Hierbij is de kredietwaardigheid de allerbelangrijkste factor. Wanneer de financiële gezondheid van jouw bedrijf op orde is kan je veel eenvoudiger zakelijk krediet of een zakelijke lening krijgen.
Het is zaak dat jij genoeg cashflow hebt om de zakelijke lening plus de zakelijke rente iedere maand af te kunnen lossen. Ook gelden er dan doorgaans nog 4 voorwaarden:
De gemiddelde looptijd bij een bedrijfslening
Een bedrijfslening dien jij iedere maand terug te betalen. Deze vaste kosten worden verdeeld over een looptijd. Deze looptijd verschilt behoorlijk en is afhankelijk van de desbetreffende kredietverstrekker. Zo kan de looptijd heel kort zijn: slechts 6 maand. Soms kan je het leenbedrag ook terugbetalen in 24 maand (2 jaar).
Eerder aflossen is vaak ook mogelijk, soms tegen een boete. Dit omdat je dan niet volgens de afspraak de zakelijke lening of zakelijk krediet terugbetaalt. Hierdoor loopt de verstrekker een deel van de rente inkomsten mis.
Verschil krediet en lening
We hebben het in dit artikel gehad over de rente van een zakelijke lening. Hierbij gingen we in op een zakelijk lening maar ook zakelijk krediet. Dus, wat is dan het verschil? Bij zakelijk krediet (ook wel doorlopend krediet genoemd) betaal je uitsluitend rente over het opgenomen bedrag. Geld opnemen is mogelijk zolang het krediet nog niet is bereikt.
Bij een zakelijke lening krijg je in één keer een X leenbedrag. Dit moet je dan over de afgesproken looptijd weer terugbetalen. Deze looptijd is onder andere afhankelijk van het bedrag dat je wil lenen en iedere maand betaal je een gelijk deel terug.