Terug naar overzicht

De Rabobank is een van de grootste banken van Nederland voor zakelijke leningen. Naast dat veel particulieren een rekening bij Rabobank hebben, verzorgt dit bedrijf ook zakelijke financiering.

Start met een zakelijke lening te vergelijken door op onderstaande knop te klikken.

Zakelijke lening aanvragen

Over Rabobank

Sterker nog, de roots van Rabobank liggen in het verstrekken van zakelijk krediet. In 1895 werkten tuinders en boeren al samen in een kredietcoöperatie, die 70 jaar later omgedoopt zou worden tot Rabobank. Vandaag de dag is de Rabobank een grote, internationale speler op de geldmarkt, met ruim 9 miljoen klanten.

Maar wat heeft de Rabobank nu concreet te bieden op het gebied van zakelijk lenen? In deze review zetten we de mogelijkheden van deze kredietverstrekker op een rijtje.

Specificaties

Zakelijke lening grootte€ 5.000,- tot en met € 1.000.000,- online.
Voor grotere bedragen afspraak maken.
Minimale jaaromzetAfhankelijk van leensom
LooptijdIn overleg
DebetrenteIn overleg
Goedkeuring aanvraagAfhankelijk van situatie
UitbetalingBinnen 24 uur
Jaarrekening nodig?Ja
Boetevrije aflossingTot 5% vergoedingsvrij aflossen

Zakelijke leningen bij Rabobank

Er zijn bij Rabobank vier verschillende vormen van zakelijk lenen mogelijk:

Zakelijke lening

Een zakelijke lening bij Rabobank is bedoeld voor eenmalige investeringen, zoals voor bedrijfsovernames, uitkoop of het renoveren van een bedrijfspand. De looptijd van een zakelijke lening bij Rabobank is gemiddeld 5 jaar. De omvang van de lening, de rente en de looptijd zijn afhankelijk van jouw situatie als ondernemer, die samen met iemand van Rabobank nader wordt onderzocht voor een maatwerk oplossing

Ieder jaar kan er 5% van de lening boetevrij vervroegd worden afgelost. Er is een mogelijkheid om eigen machines of vastgoed als zekerheid voor de lening in te brengen.

Zakelijk krediet

In plaats van een zakelijke lening kun je ook zakelijk krediet aanvragen bij Rabobank. Het zakelijk krediet geeft extra financiële ruimte en flexibiliteit voor de cashflow van je onderneming. Het is een goede oplossing voor bijvoorbeeld achterstallige betalingen van debiteuren of een acute behoefte aan meer voorraad.

Met het zakelijk doorlopend krediet wordt een limiet afgesproken. Binnen deze limiet kun je maandelijks naar eigen inzicht geld opnemen. Afhankelijk van hoeveel je van het doorlopend krediet hebt gebruikt en de actuele stand de rente moet maandelijks een bedrag worden betaald.

Net als bij een zakelijke lening kan er om zekerheid worden gevraagd. Een onderpand kan helpen om de rente van het krediet te verlagen.

Lease

De financiële lease van Rabobank is een manier om nieuwe bedrijfsmiddelen te financieren. Via Rabobank kun je op deze manier bijvoorbeeld zakelijk lenen voor een auto, zonnepanelen of een nieuwe machine. Met een lease wordt bijvoorbeeld een auto gefinancierd, waarna je termijnen de financiering aan de Rabobank afbetaalt.

Er kan tot 100% van de aanschafwaarde worden geleaset, voor een bedrag tot € 500.000. Het bedrijfsmiddel is van jou, maar dient wel voor de duur van de lening als onderpand.

Bedrijfshypotheek

De zakelijke hypotheek van Rabobank wordt gebruikt om onroerend goed te financieren. De looptijd van deze lening is vaak langer dan 20 jaar, afhankelijk van het investeringsdoel en het type onroerend goed. Als de eerste 10 jaar verstreken zijn wordt door de Rabobank nagegaan of de hypotheek nog steeds goed past bij jouw situatie.

Naast de rente betaal je bij een zakelijke hypotheek van Rabobank ook altijd behandelingskosten. Net als bij hypotheken van andere kredietverstrekkers zal de Rabobank nooit het gehele vastgoed financieren en is er een deel eigen inbreng nodig.

ZZP-lening

De Rabobank verstrekt zakelijke leningen aan ZZP´ers. Er wordt bij de aanvraag van een lening gekeken naar de draagkracht van de ZZP´er en welke zekerheden kunnen worden ingebracht.

Alle eerder genoemde leenvormen kunnen in principe ook worden aangevraagd door ZZP´ers. Een van de leningen die bij uitstek geschikt is, is de eerder genoemde financial lease.

Daarnaast kunnen ZZP´ers ook voor een persoonlijke lening terecht bij de Rabobank. Voor veel andere kredietverstrekkers is een persoonlijke lening voor ZZP´ers niet aantrekkelijk. Dit komt door het verhoogde risico wegens een gebrek aan een inkomen op loonbasis. Bij Rabobank zijn persoonlijke leningen voor ZZP´ers echter wel een optie.

Persoonlijke leningen kunnen voor ZZP´ers een rol spelen bij de beoordeling van de kredietwaardigheid. Iedereen die een zakelijke lening bij Rabobank aanvraagt, zal worden gecontroleerd bij het Bureau Krediet Registratie. Ook zal elke nieuwe lening bij het BKR worden gemeld, wat vervolgens mogelijk invloed heeft op een toekomstige persoonlijke lening of hypotheek.

Financiering aanvragen bij Rabobank

Een zakelijke lening aanvragen gebeurt bij de Rabobank volgens de eigen site in zes stappen:

1. Aanvraag voorbereiden

Voordat je een zakelijke lening bij de Rabobank aanvraagt, wordt er gevraagd om een goede voorbereiding. Je moet een investeringsplan voor kunnen leggen en goed onderbouwen wat de hoogte van het leenbedrag moet zijn. Eventueel kan hiervoor worden overlegd met een adviseur van de bank.

2. Aanvraag indienen

De aanvraag kan online worden ingediend. Bij de aanvraag moet een recent overzicht van zakelijke banktransacties en de winst, omzet en afschrijvingen van het laatste boekjaar worden meegestuurd.

3. Indicatief aanbod

Na de aanvraag wordt zo snel mogelijk een eerste aanbod teruggestuurd. Dit aanbod bestaat uit de hoogte van het bedrag dat kan worden geleend, samen met de rente en looptijd. Ook wordt geadviseerd over de meest passende leenvorm.

4. Extra gegevens indienen

Met het indicatieve aanbod komt ook een verzoek om aanvullende informatie op te sturen.

5. Persoonlijk gesprek

In een persoonlijk gesprek met een adviseur van de Rabobank worden de details van de zakelijke lening besproken. Dit persoonlijke gesprek kan ook door middel van een video call worden gevoerd.

6. Offerte tekenen

De offerte wordt getekend. Met maximaal twee werkdagen staat het geleende bedrag op de zakelijke rekening.

De voor- en nadelen van Rabobank

De Rabobank heeft zich altijd geprofileerd als een ideale financiële partner voor starters, ZZP’ers en het MKB. Met goed advies en aantrekkelijke rentes zou een bedrijfslening bij Rabobank ideaal voor deze doelgroepen moeten zijn. Maar hoe is dat voor andere partijen op zoek naar zakelijke financiering? We zetten de voors en tegens op een rij.

Voordelen

  • Starters krijgen bij Rabobank veel voordeel. Een bedrijf dat korter dan een jaar staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan bij Rabobank voor een periode van zes maanden aanspraak maken op een gratis zakelijke rekening en een gratis bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
  • De Rabobank maakt gebruik van een sterke online omgeving. Zakelijke leningen zijn bijvoorbeeld inzichtelijk via de Bankieren App. Ook kunnen nieuwe leningen online worden aangevraagd, zonder dat dit ten koste gaat van persoonlijke aandacht.
  • De Rabobank heeft een groot servicepakket. Naast zakelijke leningen zijn ook verzekeringen, embedded betaaloplossingen en andere middelen voor handen.

Nadelen

  • De Rabobank hanteert relatief hoge rentes, wat vooral te merken is als je als lener niet langer nog als starter kan worden gezien. Het grote servicepakket van de Rabobank is immers niet gratis.
  • Hoewel vervroegd aflossen altijd mogelijk lijkt, wordt er in veel gevallen wel een vergoedingsrente in rekening gebracht. Per jaar kan een deel vergoedingsvrij worden afgelost. Ook zijn er speciale omstandigheden waarin geen vergoedingsrente wordt gehanteerd, zoals bijvoorbeeld als er op voorhand een Variabele Plus-rente is afgesproken.

Ons oordeel over Rabobank

De Rabobank heeft met een sterk merk een geschiedenis van ruim 100 jaar zich weten te vestigen als een van de grootste banken van Nederland.

Vooral voor starters is de Rabobank een goede financiële partner. Er zijn voor beginnende ondernemers veel voordelige diensten voor handen, zoals zes maanden lang een gratis rekening of bedrijfsverzekering. Ook is er een groot servicepakket, zoals online tools en andere middelen die jouw bedrijf goed op weg kunnen helpen.

Het nadeel van zoveel service is de kosten. Een zakelijke lening is bij de Rabobank vaak relatief duur. Hoewel ook voor bestaande ondernemers het servicepakket een aanrader is, komt het pakket dus wel met een prijs.

Veelgestelde vragen

De Rabobank heeft verschillende mogelijkheden voor ZZP’ers. Er kunnen zakelijke leningen, financial leases, bedrijfshypotheken en persoonlijke leningen worden afgesloten.

Hoeveel geld er kan worden geleend verschilt per situatie. Bij het aanvragen van een zakelijke lening wordt door een adviseur van Rabobank contact opgenomen voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek worden voorwaarden zoals de omvang en looptijd uitvoerig besproken.

Contactgegevens Rabobank

Rabobank
Croeselaan 18
3521 CB Utrecht

Tel. 088 7226600
www.rabobank.nl

0 reacties

Beoordeel Rabobank

Licht je beoordeling bijvoorbeeld toe op basis van de criteria bestelproces, snelheid van levering, prijs-kwaliteitverhouding en de klantenservice